BgDaHan.com

Verbena: засаждане и грижи, съвети за отглеждане вкъщи

Verbena

Има растения, които не са широко разпространени навсякъде по света в диво състояние, но също така широко използвани в цветарството. Verbena - от такива растения. В цветарството най-често се използват хибриди, чиято родина първоначално е била Южна Америка. Те се отличават с декоративния си и дълъг цъфтеж. Ще се опитаме да разберем защо е популярен върбинка

, засаждане и грижа за тази култура в градината.

Вербената в градината

В цветарството се отглеждат и извличат няколко сорта вербана
форми:

  • канадски
  • труден
  • направо
  • хибрид

Сред хибридните форми има растения с цветя с много различни цветове. Започвайки да цъфти в началото на лятото, вербането избледнява с появата на първите слани. Това привлича както начинаещите, така и опитни флористи. В допълнение, наличието на двете къси растения с височина от 20 см до височина, повече от един метър на височина, прави вербана универсална декоративна култура в градината.

Най-често при умерени климатични условия, вербана се отглежда като годишен култура. Само вербен прав може да се отглежда като целогодишен, като рязане на храстите под корена през есента.

Как да растат вербен на разсад

Почва и семена

За да се гарантира посадъчен материал, вербана най-добре се отглежда с предварително засяване. Почвата за разсад трябва да е достатъчно лека. За да направите това, можете да смесвате градината земя с еднакво количество пясък. Или купете универсална градинска земя и я разбъркайте с перлит или пясък.

За да се посадят разсад на вербана, е важно да знаете, че семената запазват капацитета си на кълняемост до пет години. Въпреки това, след тригодишен срок на годност, не повече от една трета от семената на вербана могат да се изкачат. Можете да посевите семена на разсад без специална подготовка, но е по-добре да се застраховате и да подготвите семената за засаждане.

Най-често подготовката за сеитба се извършва по два начина:

  • стратифицирани семена
  • накисване на семената в разтвор за растеж на промотора

Стратификацията на семената на вербена започва около пет дни преди сеитбата. За да направите това, намокрете парче плат и завийте семена в него. Всичко това се поставя във водонепропусклива торба и се изпраща до долния рафт или в отделението за зеленчуци на хладилника. След пет дни семената могат да бъдат засети. Възможно е да се напоят семена преди сеитбата за 10-12 часа в топла, + 25 + 26 градуса вода. След това, за един час, за да смените семената в разтвор на стимулатора, подготовката "Бутон" ще направи.

Видео за сеене на вербана и неговото отглеждане:

Засяване на разсадЗасаждането на разсад не трябва да започва преди първото десетилетие на март. Можете да го продължите до края на април. Семената просто се полагат на повърхността на почвата, без да бъдат вградени в нея. Покрийте кутиите с прозрачен филм. За да се ускори процеса на покълване, разсадът трябва да бъде поставен на топло място.

За да направите това, достатъчно е да ги натиснете на радиатора за 48 часа. В бъдеще семената се държат на + 19 градуса + 20 градуса, редовно се отварят, за да се проветри и премахне капчиците от събраната вода. Разсадите започват да се появяват на 12 - 20 дни.

Грижа за разсад

Непосредствено след поникването, леторастите се нуждаят от овлажняване. Това обаче може да се направи само чрез пръскане отгоре. Важно е да не се допуска преливане. Когато се появи второ истинско листо на разсада, вербена седнал в индивидуални саксии. Две седмици след засаждането, посадъците се хранят с универсална минерална смес.

Прехвърляне на вербана на открито

Изберете местоположение

върбинка

Когато решаваме къде да засадим вербана в градината, трябва да си спомним, че като цяло това растение е непретенциозно. Разбира се, тя най-добре ще се развива на добро слънчево място и на лека, плодородна почва без застой на влага. Но е възможно да го насадите практически във всеки ъгъл, за да се чувства добре, растението трябва да осигури дрениране и да изцежда излишната влага. За устройството на дренажен слой ще се приближи развалините, керамиците.

Време за трансплантация

Verbena доста добре толерира краткосрочен спад на температурата до -3, но продължителното охлаждане за нея ще бъде фатално. Следователно, веверинът трябва да бъде трансплантиран в края на май, с появата на стабилна топлина. Избраният сайт е изкорен. При изкопаването се прилагат 5 кг хумус на 1 кв. Км. м и чифт лъжици сложни тор.

Преди да качите в подготвената почва, трябва да направите дупки, чийто размер трябва да съответства на размера на земната кома. Разстоянието между дупките зависи от вибраната.

Компактните видове се намират на разстояние 20 см, средно - на разстояние 30 см, и големи - на разстояние 40 - 50 см. Преди засаждането дупката се разлее с вода. Достатъчно е от 0,4 - 0,5 литра. След това храсталакът се поставя и покрива с дупка от пръст, леко набиващ го. Непосредствено след кацането на открито в сухо лято растителните сорбенти се напояват редовно, докато не се вкореняват.

Грижа за вверника в градината

През първата половина на лятото растението се нуждае от редовно поливане. През втората половина на летния период поливането намалява. Все пак, веднъж на всеки 14 дни, трябва да направите сложни топ превръзки под вербана. За да стане растението да се чувства добре в сухи периоди, земята под него трябва редовно да се разхлабва. Това ще осигури достъп на въздуха до корените. За да удължите цъфтежа, всички стари съцветия са премахнати.

Вербената в градината

Трябва да се каже, че ако през есента вербената храст е изкопана и преместена на топло, тогава тя може да бъде събрана от нея изрезки за да получите от тях посадъчен материал.В допълнение към декоративни сортове, в градината може да се развива и медицинска вербана, която се използва широко в народната медицина.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com