BgDaHan.com

Как да съхраняваме лука през зимата: основни правила за съхранение и съвети

лук

През есенния период собствениците започват да прибират и да се подготвят за зимната си реколта. Всеки зеленчук изисква определени условия за съхранение. Как да съхранявате лук

през зимата, че ще излъже до самата пролет? За да направите това, достатъчно е да спазвате някои правила за съхранение.

Подготовка на лука за съхранение

Преди да оставите лука за съхранение, е необходимо да го подготвите. Подготовката е правилното почистване. Прибирането трябва да започне 90-120 дни след засаждането на лука. Тя също зависи от избрания сорт. Често събирането на реколтата започва през август. През този период листата става жълта, започва да избледнява.

Реколтата трябва да бъде в сухо време. За да направите това, внимателно подбийте крушките, така че да не се повредят. Опитни камиони не съветват да теглят лук, запушвайки земята. Това може да повреди реколтата, което намалява периода на нейната реколта. магазин. Лукът е много по-добре запазен, ако културата е била добре изсушена. За начало сложете лук с листа на чист въздух.

Ако времето предотвратява такъв метод на сушене, лук се излага на пода, на балкона или на улицата, но не забравяйте и за капака.

Някои собственици са склонни към друг начин на сушене. За да направите това, те свързват крушките и ги обесват в течение. Ако културата е малка, може да се изсуши във фурната. То се загрява до ниска температура. Основното, което трябва да се наблюдава, е, че луковиците не се сушат. Сухата реколта е готова за по-нататъшна обработка. След това се извършва подрязване с ножици.

Изсушените листа трябва да бъдат отрязани, оставяйки около 5 см от шията. Необходимо е да се премахнат остатъците от почвата, скали, които са напукани. След това си струва да се повтаря сушенето, което продължава 2 седмици. Систематично е необходимо да се разбърква луковици. След свършената работа, реколтата е готова за по-нататъшно съхранение през зимата. Но преди това тя трябва да бъде сортирана. Отделно е необходимо да се отложат силни и повредени крушки. След това подготовка на за съхранение е завършено.

Складиране на лук

Правила за съхранение на лука

След изсушаване и сортиране лукът се поставя в готови съдове. За съхранение през зимата такива контейнери се използват:

  • Кутии дървени
  • Плетени кошници
  • Чували от текстил
  • Мрежи, предназначени за съхранение на зеленчуци
  • Картонени чорапогащи

Не вземайте големи кутии, височината им не трябва да надвишава 30 см. Необходимо е да има отвори за вентилация. За съхранение са подходящи торбичките. Опитен градинар твърдят, че е по-добре да използвате няколко контейнера, отколкото да излеете цялата култура в един контейнер. По този начин лукът ще се съхранява много по-дълго.

Лукът е забранен да се съхранява в пластмасови торбички. Това е неподходящ материал, тъй като въздухът не преминава през него, няма излишна влага. Съхранението в такива опаковки ще доведе до факта, че реколтата ще пот и гниене. За да запазите лука за дълъг период от време, трябва периодично да го проверявате. За да направите това, собствениците са няколко пъти за цялото хранилище, за да сортирате реколтата, за да елиминирате лука, който се е влошил. Това ще спести останалото крушки, няма да им позволи да загинат.Тайните на съхранение лук на видео:

Ако е забелязано, че културата е влажна, тя трябва да бъде изсушена и поставена в сухи съдове за по-нататъшно съхранение. За съхранение вкъщи избата или избата са идеални. Но собствениците трябва да гарантират, че стаята не е замръзвала температури. Ако лукът ще се съхранява в условията на апартамент, тогава си струва да изберете тъмно и хладно място. За това лоджията е добра.

Най-трудно е да се осигури необходимата влажност по време на съхранението на културата. Тя винаги трябва да бъде приблизително една и съща. Ако е твърде ниско, тогава лукът ще започне да изсъхва. Ако влажността е висока, тогава крушките ще започнат да покълват. Това също може да доведе до развитие заболявания, например гниене на врата.

Съхранение на зелен лук

Не само консервирани са луковици, но и зелен лук. За това се използва хладилник. За да съхранявате зелен лук, има няколко начина: Реколта е перфектно запазена във вакуумен пластмасов контейнер. Първо, зелените се измиват, премахват жълтия и бавен лук и се разпространяват в контейнери. Те са затворени и въздухът се отстранява от тях с помощта на специални грамофони. Този контейнер се поставя в хладилник.

За да запазите зелен лук, ще ви трябва влажна кърпа. Тя е обвита в зеленчуци и поставена в хладилника. Но преди това си струва да се измие и да се раздели на снопове. За съхранение е подходящо хранително фолио. Зеленият лук трябва да се почисти, да се изсуши и да се раздели на снопове, които са опаковани в хранителен филм. Събраните реколти се съхраняват и в хладилника.

Зелен лук

Има и друг интересен начин за съхранение зелен лук. Стъблата трябва да се измият и да се поставят в контейнер с вода. Самото зелено се превръща в навлажнена кърпа и е покрито със саше от полиетилен. Всичко това се поставя в хладилника. По този начин лукът ще продължи 2 седмици.

Някои съвети за удължаване срока на годност на лука

Има някои трикове, които ще увеличат срока на годност. А именно:

  1. За да изсъхне лука, се препоръчва да се използва телена мрежа. По този начин въздухът ще проникне от всички страни, така че културата ще изсъхне по-добре.
  2. За да се създаде защита срещу изсушаване, луковиците се смесват с обвивката.
  3. Ако стаята, където се съхранява реколтата, е твърде влажна, тогава можете да се възползвате от малък трик, за да намалите влажността. В мазето се поставя контейнер с пепел, вар или стърготини. Такъв материал ще абсорбира излишната влага.

Така че, след прибиране на реколтата, хората мислят за качественото съхранение на зеленчуците си. Лукът може да продължи дълго време, ако домакините се придържат към простия правила за съхранение.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com