BgDaHan.com

Многогодишни лозя за градината: основни типове и грижи

Лиана у дома
През последните години цветните градинари все повече използват вертикалното озеленяване. С помощта на алпинистки растения можете да украсявате беседки, стени на къщи или огради и по този начин да дадете кънтри и комфорт на селската къща или на страната. пълзящо растение са най-популярните катерачни растения.

Видове многогодишни лозя



Гизабо от лиани в градината

Лианите са разнообразни растения с дълги и гъвкави стъбла. Те могат да бъдат дървесни с падащи листа и тревисти с тънки стъбла. Те само растат, затова се нуждаят от известна подкрепа. В нагоре лозя се изкачват с вакуумни чашки, антени и други устройства. Има многогодишни и ежегодни катерене. Многогодишните лозя, за разлика от едногодишните, изискват повече време за развитие и растеж.
Катеренето се издигна. На външен вид тя прилича на Буш рози. Има melkotsvetnye Grandiflora и растения от различни нюанси. Crimson червено, кремаво бяло, тъмно розово, бяло, лилаво, жълто и други алпийски роза цъфти до късна есен. Тъй като клоните са достатъчно големи, заводът се нуждае от силна подкрепа.
Тромпет. Широколистна многогодишна растителност. Листата са светлозелени, цветята са оранжево-червени, под формата на грамофонна тръба. Заводът не е капризен в кърменето, но когато засаждате, си заслужава да се вземе предвид времето на годината. Ако се засаждат твърде късно или твърде рано, растението може да не се установи.
Actinidia. Дървена лиана от семейството на актинидите. През пролетта листата цъфтят и през есента започват да падат, образувайки червено-червен килим. Когато зърната узреят, те стават червено-оранжеви на цвят. Засадете растението по-добре на североизточната страна. орлови нокти ароматно. Зимно устойчиво многогодишно растение. Цветовете са големи, продълговати в различни нюанси. Публикувайте приятна миризма обикновено вечер. На подпората може да се изкачи до височина до 6 метра.
Хортензия петиолат. Храстова лоза, много необичайна и рядка. За разлика от други многогодишни лозя, височината на хортензиите може да бъде около 25 метра. Големите цветчета от бял и розов цвят произвеждат силен приятен аромат, който привлича много насекоми.

Многогодишни растения, устойчиви на студ

клематис. Декоративно и красиво цъфтящо растение. Дължината на храстите лиана може да достигне до 3 метра. Това фотофилно растение се характеризира с обилно двукратно цъфтене. Цветята могат да бъдат с различни цветове. Степента на цъфтеж на клематис зависи от местоположението. Растителните цветя могат да бъдат големи или малки, всичко зависи от растителния сорт.
Калистя е пухкава. Многогодишно катерене, устойчиво на студено време. Стъблата са тънки с изобилни листа, достигат до 4 метра височина. Цветята са единични, розови. Цъфтежът започва в края на юни и продължава до началото на първата слана. Расте добре в открити слънчеви места.
Гроздето на момичето. Виното изглежда доста оригинално в страната. Тя е забележителна не само заради красивото й цъфтеж, но и за купчините плодове, които променят цвета си от зелено до черно. Мястото за засаждане е по-добре да се използва близо до стената или да се постави върху пергола. В този случай гроздето ще бъде добър украшение на беседката.
клематис
глициния. Сред всички растения, wisteria е сред най-красивите катерачни растения. Неговите бели, светло лилави, лилави или розови кисти наслаждават окото през лятото. Цветята цъфтят постепенно, като започват от основата. Wisteria е декоративна не само с нейните цветя, но и с красива пера, която през есента получава златист цвят. Декоративните трайни насаждения се намират на големи площи, съчетани с други алпинисти, като същевременно създават уникални композиции.

Правила за засаждане и грижи за многогодишни пълзящи растения

Преди да отглеждате лози, трябва да определите мястото - то ще бъде постоянно или временно за растението. Излъчват светлина-миролюбиви и сянка обичащи лозя, така че за всеки един от тези видове следва да изберете конкретна място за posadki.Prezhde от засаждането на лози, трябва да се подготви за поддръжка. Тя трябва да бъде много силна, така че дори при силен вятър или снеговалеж, растенията винаги се поддържат. Най-добре е да използвате разсад на растения, а не семена. Те трябва да са на възраст не повече от 4 години и да използват най-добре отглежданите в специални разсадници. Най-добре е да растете лиани през пролетта или есента. Почти всички видове лиани се развиват добре върху плодородни и слабо кисели почви.
При засаждането на лиани близо до стената на къщата, ямата не трябва да се доближава до къщата, тъй като вероятността водата, която тече под основата по време на напояването, е висока. В ямата добре се полага дренажният слой от големи материали. Оптималното разстояние от подпората към ямата трябва да е най-малко 30 см. За да се предотврати разпространението на водата, трябва да се образува вал от почвата по краищата на ямата. След това е обилно да се напоява и да се покрива с компост или смачкана кора. Някои видове многогодишни лиани за зимата трябва да бъдат изолирани. За начало, отсечете леторастите и оставете само централните клонове. След това ги огънете, поръсвайте леко на земята, а след това покрийте с лападник.
Машината за навиване трябва да бъде вързана. За да направите това, препоръчително е да използвате сезаличен шнур или лист. За да затегнете прекалено стегнато, не е необходимо дръжката. След като растението е фиксирано върху пиедестала, жартиерът може да бъде свален. Lianas трябва да се полива само при горещо време и по време на периода на цъфтеж. Когато се грижите за лозята, не забравяйте реколта издънки и захранване на растението. Тромпет орлови нокти и подрязват в началото на пролетта, глициния и akebia и след цъфтежа. Всичко зависи от вида на цъфтежа на алпийските растения. Минерални торове е по-добре да се направи пролетта, и калий-фосфорна смес в края на leta.S използващи декоративни увивни растения могат не само да се скрие непривлекателна място, но също така и да се получи един сенчест кът, където можете да избягате от жаркото слънце.
Видео за лозята в градината:
Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com