BgDaHan.com

Култивиране на алпийските астери

Без съмнение астерът е цветът, който винаги ще бъде популярен, поради което често се среща в градината на много градинари. Това цвете е наистина красиво. А естетиката на алпийците се отличава със специална изтънченост и привлекателност.

Astra Alpine и неговите характеристики

Astra Alpine е многогодишна астра, която се различава по-рано от цъфтежа по отношение на роднините си. Astra цъфти в началото на юни, и ако пролетта е топла, тогава цъфтежа може да започне по-рано, дори в края на май.

Цветята на астерите приличат на лайка, поради което това цвете се нарича алпийска лайка. Височината на растението достига 20-30 сантиметра. Диаметърът на цветето е 5-6 сантиметра. Ставите на растенията са покрити със сиви листа, които имат късо и твърдо поглъщане. Съцветия - кошници са подобни на лайка, те се отварят през юни. Венчелистчетата са боядисани в лилаво или синьо, по-рядко има астери с розови или бели цветя.

Култивиране на алпийските астери

Заводът е устойчив на замръзване. Astra alpine може да бъде тревиста или полутвърдна, нейният корен е по-скоро разклонен и има хоризонтална подредба. Кутиите семена се образуват в края на периода на цъфтеж на растението, а именно в края на юли.

Отглеждане на алпийски астери е много популярен на скалисти пързалки и в алпинеуми, така че тя ще бъде достоен декорация за всеки двор, градина или цветна леха. В допълнение, това растение е красиво комбинирано до сивкаво-синьо карамфил, с Iberis, с гипсофила пълзене (за нискорастящи сортове) и с бял равнец (за средни разновидности). Висококачествени сортове се вземат за рязане.

В допълнение към декоративни свойства на алпийската астер се използва и в медицината. Например, нейните цветя се използват при производството на инфузии, които помагат за борба с болести като туберкулоза и скрофула, както и стомашно-чревни смущения.

Astra Alpine: култивиране

Култивирането на алпийски астери се извършва чрез семена и вегетативно. Прясно събраните семена се засяват директно на открито през пролетния или есенния период. Дълбочината на засяване е около 0,5 сантиметра. Разстоянието между звездите трябва да бъде около 20 сантиметра. През втората година започва цъфтежа.

Вегетативното възпроизвеждане включва разделяне на храсти и резници. Те разделят алпийските звезди след цъфтежа или през пролетта. Кореновото потомство, което дава растението, може да се използва като посадъчен материал. След няколко години е необходимо да се разделят растенията, тъй като пъпките на астерите се събуждат в основата на леторастите от предходната година. Ако не правите тази процедура поне веднъж на всеки три години, растението ще започне да се сгъстява и пада. Астерите растат много бързо, ако се вземат предвид всички малко изисквания.

Култивиране на алпийските астериВъзпроизвеждането с резници се прилага в по-голяма степен само при култивирането на сортовете от астери. В същото време вземете апикални зелени издънки и ги разделете на части (те трябва да имат поне три бъбрека). Те ги растат в парникови условия.

След образуването на кореновата система около края на есента растението е засадено на открито. Но през зимата със сигурност ще бъде изолирана.

Грижа за астери алпийски

При отглеждане на алпийски астери е важно да обърнете внимание на такива моменти:

  • Почвата.

Алпийската астер расте добре в градината на обикновени почви. Грундът трябва да бъде алкален, лек и насипен, така че влагата и въздухът да могат свободно да проникнат в корените. Парцели, наводнени през пролетта или есента, защото астерите са неподходящи.

  • Торове.

През пролетния период е необходимо да се направят фосфорни и калиеви торове, особено по време на растителна трансплантация или нейното подрязване.

Култивиране на алпийските астери

  • Поливането.

Астери на алпийците обичат изобилно поливане, но в разумни граници. Ако астерът расте на суха територия, нейният растеж и цъфтеж няма да бъдат толкова щедри.

  • Местоположение.

Астра се нуждае от достатъчно количество слънчева светлина, така че мястото, където ще расте, не трябва да е твърде засенчено, а обратно, да е отворено.

  • Зимуване.

За зимата старите алпийски астери трябва да бъдат покрити с пясък или почва, бъбреците трябва да бъдат покрити.

  • Вредители и болести.

Като цяло алпийският астра не се страхува от вредители или болести. Но, например, ако растението не получава достатъчно слънчева светлина, може да се появи брашнеста мана. Ако след отстраняването на тази причина, т.е. след пресаждането на растението на по-подходящо място, проблемът не се решава, той може да бъде третиран с фунгицид. Освен това, подобно лечение може да се прави от време на време за превантивни цели.

Така че, растящите алпийски астери са благодарен бизнес. Тя е наистина непретенциозна, но тя е готова да се хареса на собствениците си с много красива и изобилна цъфтеж.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com