BgDaHan.com

Приложение на медния витриол в градинарството

Много хора знаят за съществуването на меден сулфат, който често се среща на рафтовете на градинските магазини, но не всеки знае за какви конкретни цели е необходимо. Но този син кристален прах, който се разтваря перфектно във вода, е вещество, което се използва активно през пролетни и есенни градински работи.

Меден витриол Снимка

Меден витриол Снимка

Медни стъклени опаковки

Медни стъклени опаковки

Приложение на меден сулфат

Както знаете, много градински растения са податливи на множество заболявания, за които употребата на меден сулфат, която е способна да унищожи гъбички и различни вредители, отдавна е използвана. Също така, неговото решение се използва за дезинфекция на помещенията, в които се планира да се съхранява културата.

Медният витриол е отличен инструмент за лечение на храсти и дървета от различни заболявания. Това вещество е отличен асистент в дезинфекцията на рани на дървета и в борбата срещу сивото гниене на градинската ягоди.

Приготвяне на разтвор на меден сулфат

Концентрацията на разтвора директно зависи от растенията, които се третират. Например за третирането на круши, ябълки и дюля е подходящ разтвор от 100 g от веществото на 10 литра вода. Но за други овощни дървета на 10 литра вода ще са достатъчни само около 50 грама вещество. За пръскането на едно дърво са достатъчни 2 литра разтвор, а за храсти - 1,5 литра на храст.

В борбата срещу гъбички ще помогне друго решение. За него се изисква в 10 литра вода правилно да се смесят 100 g от веществото и в този състав, за около няколко минути, да се понижат корените на разсада. За да се третират картофите преди засаждането за предотвратяване, концентрацията на меден сулфат не трябва да надвишава 2 g на 10 литра вода.

Важно е да се избере правилно концентрацията на веществото, за да бъде наистина полезно. Малките дози са напълно безвредни за растенията и не са токсични дори за преработката на пчели.


Укрепването на действието на медния сулфат помага за изгарянето на вар, за което те трябва да бъдат смесени в съотношение 1: 1. Това решение, наречено смес от Бордо, не само може да намали вероятността от увреждане на растенията, но също така да предотврати образуването на изгаряния върху листата.

Преработка на овощни растения

Есенното време за летните жители е не само времето на прибиране на реколтата, но и периодът на преработка на плодови дървета от паразити. За да се направи това е през есента да се подготвят дърветата за зимуване, защото с настъпването на студено време насекомите ще се опитат да намерят място, по-топло в кората на дърветата.

Важно е правилно да се подготвят овощните дървета за преработка, които трябва да бъдат отстранени от дървета, по-стари от шест годишен кортекс и лишеи с метална четка. Веднага след това трябва да започнете процеса на обработка. Особено важно е лечението на круши, сливи и ябълкови дървета.

Време за обработка с меден сулфат

Обработката на растенията трябва да се извършва на сухо, топло, но не твърде горещо време. За лечението на деца и домашни любимци е най-добре да ги извадите от градината или градината, а тези, които ще бъдат пряко ангажирани с преработката, най-добре да бъдат отхвърлени по време на работа от ядене, пиене и пушене.

Приготвяне на снимка на хоросан

Приготвяне на снимка на хоросан

Пръскане на плодни дървета

Пръскане на плодни дървета

Използване на меден витриол

Съществуват някои правила, които трябва да се следват при работа с вещество като меден сулфат:

  • за разтваряне на праха от меден сулфат трябва да се използва преди употреба и да не се използват метални контейнери за това;
  • не е възможно да се приготви решение близо до водопровод или водоизточник, в близост до сгради за отглеждане на животни;
  • е необходимо да се помнят правилата за безопасност и да се работи в ръкавици, специални дрехи, обувки и шапки. Очите са най-добре защитени с очила и поставете респиратор на лицето си.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com