BgDaHan.com

Мосът е добър в гората, но не в градината

От една страна, можете да се радвате, че мъховете се настаняват на място, защото растат само на екологично безопасни места - в среда, която не е замърсена с промишлени отпадъци. И това обстоятелство обяснява защо мъховете толкова нетърпеливо растат в горите. И там те са уместни и необходими.

Но много дъждови мъхове, които се появяват по пътеки, тревни площи, дървета, не харесват. И не само поради естетически причини.

Например, включването на мъх върху тревата предполага, че почвата не е добре: тя е уплътнена, лошо вентилирана, прекомерно навлажнена, изтощена. През есента мъхът може да се появи на места, които са пресъхнали през лятото. С една дума, мъхът започва да населява области, които по някаква причина не харесват други растения.

Ако мъх се появява за пръв път на уплътнените зони, така че той от там, за да оцелее, трябва да се изкопае proryhlit почвата или тревата може просто да пробива вилица: пролетни дупки правят до 3 см дълбоки, през есента - до 10.Следващият етап е качественото подобряване на почвата: прилагане на минерални торове, сеитба на сидери, мулчиране. Освен това, ако хумуса, компост ще трябва да се добавят редовно, падналите листа, рязане на трева, стари дървени стърготини, парчета кора, която ще покрие почвата ще защитава почвата от уреждане на мъхове много по-дълго. В състава на минерални торове, които ще помогнат за справяне с мъх, трябва да има железен сулфат.

На песни, други области, които не планирате да копаете, можете просто да отрежете мъх с лопата, тъй като тези растения нямат корени и да ги поставят в компост. Ако мъхът започна да се появява в складовата зала за зеленчуци и заготовки за зимата, той трябва да бъде изваден и стаята източена. За да направите това, можете да поставите временна печка в стаята и да се затоплите. За временна печка е по-добре да инсталирате сандвич от комини за ползите, които можете да откриете тук.

Ако мъхчетата растат под дърветата, има смисъл да се намали сянката на стволовете чрез отрязване на долните клони, като се счупи короната. Смята се, че мъховете са жители на кисели почви и за повишаване нивото на рН, почвата е поръсена с дървесна пепел.

Л. Еловенко

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com