BgDaHan.com

Verbainik обикновена и нейното отглеждане

Вербайник обикновен е тревиста многогодишна, принадлежаща към семейството на иглика. Неговите стъбла всяка пролет растат от пълзящи коренища с височина повече от един метър. Тя цъфти през юни и юли с ярко жълти цветя, събрани в съцветие-херпес. Растението се опрашва от пчелите и е добър мед. Но ако гръбнакът расте на сянка, се образуват малки самоопрашващи се цветя. След цъфтежа се формира плод - кутия с малки семена.

Verbainik обикновен расте добре в слънцето и в полусредбата. Разбира се, по-бързо ще се превърнат в плодородни. слаби и влажни почви, но расте на всички видове почви. Освен това расте някак си дори агресивно, измествайки други растения, освобождавайки пространство за себе си. Поливането е необходимо изобилно. И ако това растение е засадено близо до езеро, то понякога поставя корените директно във водата.

Стъпките с съцветия се отрязват в края на цъфтежа, а през зимата те се изрязват напълно. Не се изисква зимно подслон. Вербайник е зимаустойчив и се чувства страхотно на едно място в продължение на 10 години. Растението се умножава по деление, резници, коренища или семена. Растенията често се използват от ландшафтни дизайнери, за да създават композиции от водни тела или миксове в слънчеви места.

Има и лечебни свойства. За дълго време е известен неговият холеретичен, стягащ, тоничен, аналгетичен, антиконвулсантен, противовъзпалителен и заздравяващ раните ефект. Инфузиите на обикновен прешлен се приемат с диария, жълтеница, скорбут, хемоптиза.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com