BgDaHan.com

Подпори за лозя. Засаждане и грижи за лианите

Подпори за лозя. Засаждане и грижи за лианите

Подпори за лозя. Засаждане и грижи за лианите

Катеренето и катеренето на декоративни растения са една от най-популярните градински култури. Това не е изненадващо: буйни, големи, те ви позволяват да се въвеждат в градината ансамбли ефектни вертикални акценти, лесно решаване на проблема с маскиране непривлекателни градове или да създадете невероятно грациозни екрани. Днес градинските лиани изпълняват много роли - и култура на фона, соло певци и централен акцент в композициите. И многогодишни и годишни лозя могат да предложат изненадващо буйни и богати зелени на цвят и обикновено са изобилен цъфтеж, както и много може да се изненадате и изключително ефектни вариации на форми. Но красива лоза е лиана, която се грижи добре. Не можете точно да наименувате тези култури. Най-малкото, те се нуждаят от постоянно внимание, поливане, резитба, торене и подслон за зимата, както и засаждането на растенията, като се отчита необходимостта да се установи подкрепа, а не много често.

Мястото за култивиране на лиани трябва да се подбира внимателно, да отговаря колкото е възможно повече на изискванията на предприятието за почвата и осветлението, както и чувствителността към вятърните условия. Слънцелюбивите лиани са изкачващи се рози, почти всички едногодишни и клематис. Смята се, че почти всички останали многогодишни пълзящи растения ще предпочетат частична сянка, но има и такива растения, които могат да бъдат засадени дори в дълбока сянка или от северната страна на къщата. Към сянката принадлежат културите, които обичат момиче от грозде, орлови нокти (вечнозелени сортове), бръшлян, хортензия листа, вретеновидни листа.

Подпори за лозяПреди разтоварването на растенията да се установи подкрепа. За годишните лозя можете да избирате по-леки подпори, за трайни насаждения - надеждни и здрави, защото тежестта на растенията ще се увеличава всяка година. За растението е по-удобно да се придържаме към опората, да се опитаме да осигурим своевременно обвързване дори и за онези, които имат розетки или издънки. Най-добре е да свържете растенията със сизален шнур или лист, без да го стегнете твърде стегнато. След като растението е фиксирано върху подпората, можете, ако желаете, да махнете жартиера.

Типът поддръжка зависи от растението и неговата природа. Пълзящи култури, като планинар, тиква, Actinidia, орлови нокти, хмел, което изглежда да се обърне около зеле крака обратно на часовниковата стрелка, необходими вертикални опори - ленти, барове, жици, шнурове, опънати перпендикулярна на повърхността на почвата. Някои катерене могат дори да се изкачат на дренажните тръби. Като антени растения - Passiflora, латинка, грозде, ранг, akebia, kobee - нужда решетка поддържа изработен от тел, дърво или железни пръти, където клирънс между клетките не трябва да надвишава 35 см Тази подкрепа следва да се определят на 20 см от стената. сгради или огради. Но култури не са надарени с някакви нещастници или пипала и гъвкави "талант" се нуждае от такава хоризонтална подкрепа, на която те могат да достигнат нагоре. Тази хоризонтална рози подкрепа за катерене се нуждаят, Jasminum Nudiflorum, бугенвилия и Pyracantha. Дървесината, металните пръти или проводникът се опъват успоредно на повърхността на почвата с разстояние не повече от 40 см между линиите. Такива опори са също фиксирани на 20 см от стените.
Сред лозята има и такива, които са в състояние да създадат зелена стена без подпори и обвързване. Такива култури имат специални коренни издънки или прилепнали въздушни корени и могат да се държат дори срещу стената на къщата. Такива култури включват Beresket на Forchun, Devichy грозде, лигана хортензии, и бръшлян. За самите растения се е изкачила на стената, трябва непременно да бъде безпроблемна, без недостатъци и пукнатини (те могат да "растат" растения) и с много трайно покритие. Също така, в случай на неправилен растеж, трябва да контролирате разпространението вертикално чрез подстригване. Прилепващите лиани не могат за никакви материали: растенията не могат да "се изкачват" по стените с дървена обвивка.

Засаждане на градински лиани

Растенията се засаждат само през есента или пролетта, с изключение на растенията, които първоначално са се разраснали в контейнер или саксия: те могат да бъдат засадени дори на висотата на лятото, но в облачни дни.

Всъщност правилността на засаждането определя успеха на разрастващите се лиани. Преди да започнете действителния процес, не забравяйте да разхлабите почвата на мястото за кацане. При избора на място, не забравяйте, че изкачването култура не може да устои на вода стагнация, така че в дъното на ямата за кацане Поставете дебел дренаж от доста големи материали, като например чакъл. А разстояние от поддържащата стена или към ръба на ями за разтоварване трябва да бъде около 30 см. Почвата на мястото на засаждане трябва да бъде пропусклива, хранителни вещества и достатъчно свободно. Ако на избрано място не отговаря на тези изисквания, не забравяйте да замените почвата поне от ямата. Разсадът е засаден вертикално в ямата за засаждане и трябва да бъде свързан с опората, преди да се напълни с пръст. Важно е да запомните, че стъблата трябва да бъдат разположени строго вертикално, а не под ъгъл или хоризонтално спрямо повърхността. Ако не можете да вържете равномерно растенията, тогава вие се заблуждавате с разстоянието на вдлъбнатината и трябва да го преместите. Непосредствено след засаждане пълнежът земята, образуват защитен кръг - вала от почвата, който предотвратява разпространението на вода и обилно течливост тор слой от 5 cm нарязани кора или компост. През първия месец растенията се напояват два пъти по-често, отколкото се препоръчва.

Поддържане на трайни и ежегодни пълзящи растения

Трайни лозя изискват поливане само по време на суша или дългосрочно активен цъфтеж, ако изискванията на отделните капризни сортове. Но без които те не могат да направят - така че е без торене и подрязване. През пролетта минералните торове трябва да се внасят в почвата, а в края на лятото - калиево-фосфатна смес. Изрежете трайни насаждения в зависимост от вида на цъфтежа. Тези растения, цветя, които цъфтят в младите филизи на тази година, в началото на пролетта клип (тромпет и орлови нокти), както и тези, които цъфтят на или по-възрастни клонове подрязват веднага след цъфтежа. Към тези култури принадлежат, например, акебия и глициния.

Грижата за годишните лозя има свои специфики. Те могат да се отглеждат в балконски кутии или големи саксии с предварително инсталирани опори и могат да бъдат засадени на открито в близост до фигурирани подпори или дървени решетки. Годишни лозя, повече от трайни насаждения, изискват изобилие и често поливане, а в допълнение, при седмично хранене. В този случай торовете се използват само в течна форма, добавяйки сложни агенти към водата за напояване. Но те не се нуждаят от подрязване (освен, разбира се, размерите на лианините стават опасно големи) и подслон за зимата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com