BgDaHan.com

Засаждане на черно и червено френско грозде през есента

Засаждане на черно и червено френско грозде през есента

Храсти с затворена кореновата система могат да бъдат засадени от ранна пролет до късна есен. Изключението е периодът на падане на листата. Въпреки това е по-добре да изберете време за това, което е подходящо и за разсад с отворена коренова система. И за много овощни храсти предпочитаният времето за засаждане есента

.

Засаждане на касис през есента

Черно касис дава по-висок добив на по-големи плодове, ако засадите няколко различни сорта - за кръстосано опрашване. Практически всички съвременни сортове са самоопрашени, но кръстосаното опрашване увеличава броя на яйчниците и увеличава размера на плодовете, дори и при малките плодове.

Фиданките от френско грозде с открита коренова система могат да бъдат засадени през пролетта и есента, но е по-добре да се направи това през есента (за средната зона - през първата половина на октомври). През зимата почвата около храстите ще се утаи и ще стане дебела, през пролетта растенията ще започнат да растат рано и ще се разбият добре. Когато се използват разсад в контейнери, практически няма срок за засаждане.

Засаждане на касис през есента

Обикновено, френско грозде храсти се засаждат на разстояние от 1-1.25 м. За да получите реколта в 2-3-та година, растенията могат да бъдат засадени сред малкото дебела, на разстояние от 0.7-0.8 м. Въпреки това, добивът от Буш е по-малък и продължителността на живота ще намалее малко.

Черното касис е хигрофилно и сравнително сянка толерантно, но не толерира силно засенчване. Затова е по-добре да извади понижените, навлажнени, достатъчно осветени и защитени от вятърните места (но не блатисти низини с изпъкнали подземни води!). Най-доброто от всички - плодородна лека глина. При тежките киселинни почви черната касис расте слабо.

На избраното място е необходимо да се изравнява почвата, така че да няма дълбоки вдлъбнатини и дупки. След това е добре да го изкопаете върху щикчето, внимателно отстранявайки коренищата от многогодишни плевели. Засаждане дупка дълбочина от 35-40 см и диаметър 50-60 cm се запълва приблизително 3/4 дълбочината на плодородна почва, се смесва с торове - кофа компост, супер-фосфат (150-200 г), калиев сулфат (40-60 г) или дърво с пепел (30-40 g).

Разсад коренова система трябва да се вдървесени, 3-5 скелетни корени имат минимална дължина от 15-20 см надземен част - .. Най-малко един или два клона с дължина 30-40 см Повредените или сушени корени се подрязват, разсад погреба за 6-8 см над кореновата шийка. Задълбочаването на кореновата шийка стимулира образуването на радикални пъпки за бъдещия многостъпчен храст.

Преди отвора за пълнене, тя се изсипва в половин кофа с вода, дори и polvedra - в пръстеновидното и около мястото на кацане. И незабавно мулчиране на повърхността с торф. Освободете земята под касис: около корен яка до дълбочина от 6-8 см, на разстояние от нея - в 10-12 см Когато мулчиране, влагата е по-добре запазени и могат да бъдат разхлабени значително по-малко ..

През есента тежката почва под храстите е изкопана и оставена за зимата, за да запази влагата. Ако почвата е лека и достатъчно свободна, можете да се ограничите до плитки разхлабване (до 5-8 см) в близост до храстите, и междуредова, за да копаят 10-12 см.От всички храсти Бери на касис е най-влаголюбиви, защото неговата коренова система се намира в горния слой на почвата, на дълбочина 20-30 см. Особено важно е, че той става все по-точното количество влага по време на интензивен растеж и образуване на яйчниците (началото на юни), по време на (третото десетилетие на юни - първото десетилетие на юли) и след прибиране на реколтата (август - септември). Важно и podzimnij поливане, особено в суха есен. Приблизителна консумация на вода - 20-30 литра на храст.

Засаждане на червено френско грозде през есента

Червено френско грозде обичат слънчевите места, защитени от студени ветрове, плодородна и хладна почва.

Засаждане на червено френско грозде през есента

Разсадът най-добре е засаден в началото на есента, още в началото на септември. Това е опасно да пропуснете крайния срок: разсад няма да имат време да узреят и се подготвят за зимата.

Схемата за засаждане зависи от характеристиките на сорта, диктувайки това, което ще стане възрастните растения. Компактният, растящ прав храст е достатъчно 1-1.25 х 1.25 m-разпръснат, буйни се нуждаят от разстояние от най-малко 1.5 м. Повечето съвременни сортове са силно сок.

За засаждане на червено френско грозде е необходимо предварително, за 2-3 седмици, за да се копае на дълбочина дупка от 40 см и ширина 50-60 см (в почвата, което ние го попълните, имаше време да се). Първи смесва добре с органични и минерални торове: 8-10 кг компост (хумус, торф), суперфосфат 150-200 грама, 30-40 грама калиев сулфат или дървесна пепел. Растението може да бъде засадено директно или наклонено - за по-добро образуване на допълнителни корени.

След засаждане изобилно полива и се покрива с хумус или торф. Тогава клоните трябва да бъдат строшени, оставяйки 10-15 см с 3-4 пъпки.

Червеното касис ще бъде полезно за допълнително хранене: органични, азотни, калиеви, фосфорни. Това е само хлор, който не толерира и сложните торове трябва да бъдат избрани, като се вземе предвид тази характеристика.

Необходимо е изобилно, но не прекалено често поливане по време на растежа на издънки, цъфтеж, плод и през есента, след бране на плодове.

Храстите на френско грозде са устойчиви на зимата. Под снега те не се страхуват от измръзване до -45 ° С. Много по-опасни от пролетните студове, които увреждат цветята и яйчниците. В такива случаи се препоръчва да се покрият храстите с нетъкан материал. Как да се справят с болести и вредители от френско грозде може да се прочете тук.

Как да насаждате касис през есента на видеото

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com