BgDaHan.com

Биологични характеристики на картофите

Картофите принадлежат към семейството на Solanaceae. Това е многогодишно тревисто растение, умножено със семена и клубени.

Съдържание

картофи

На практика картофите обикновено се размножават от грудки, които съдържат много вода и лесно се увреждат от замръзване. Поради това засаждането и събирането на картофи трябва да се извършват ежегодно, като ежегодно пролетно растение.

храсти

Bush картофи, отгледани от грудка, се състои от 2-7 стъбла, всеки от които има листа, корени, ластуните, пуснали и грудки и расте независимо от другите стъбла, т.е. втулка е разсадник на независими растения - стъбла.

Стебите на картофа са назъбени, три-четиристранни, зелени или в различна степен оцветени с антоцианин, изправени или подслонени, което зависи от сорта. Листата е нечетен и в зависимост от сорта, много разнообразна структура. Цветя пет-членен, редовен, събрани в съцветия на две или пет къдрици. Има четири основни цвята на корола в различни сортове: бяло, червено-виолетово, синьо-виолетово и синьо.

Плодът на картофите е многоцветен двукорастен плод с диаметър около 2 сантиметра. Младите плодове са зелени, бледо по време на зреене и придобиват приятна миризма. Плодовете се формират само в няколко сорта, което зависи от разпространението на полени в картофите, както и от метеорологичните условия. Семената са малки. Когато разсад на разсад картофи през първата година цъфти и образува грудки, но растенията се различават рязко един от друг и от сорта, от който са събрани семената. Поради това е невъзможно да се разпространяват сортове картофи със семена, и те са засадени предимно в развъждането на нови сортове.

Кактус картофи

Кореновата система е чуплива в картофите, корените се намират главно в обработваемия слой на почвата и само няколко от тях проникват на дълбочина 1 метър. В подземната част на картофите се образуват и модифицирани стъбла - столони, които, в края, преминават в клубените. Част от клубената, към която е прикрепена към табуретката, се нарича пъпна връв, а срещуположната част е върхът. Глиганът расте върха - най-младата част от него.

грудкиВъншните грудки са покрити с коркова кожа, чийто основен цвят е бял, червен или лилав (син) - някои сортове имат разнообразни грудки - бяло-червено или бяло-синьо.

картофени клубени от различни сортове

На грудката се намират спирали, в чиито кухини се поставят най-често три спални пъпки. На върха на грудката, очите са по-тясно разположени от пъпната връв. Броят им зависи от размера на грудката и от сорта.

В картофените клубени най-вече водата и нишестето. Химическият състав на грудките зависи от разнообразието и условията на отглеждане. Средно се смята, че картофеният клубен съдържа около 75% вода, 20% нишесте, 2% суров протеин, а останалата част е захар, мазнини, фибри и пепел.

Веднага след прибиране на реколтата клубените не могат да покълнат: те се нуждаят от период на "почивка", по време на който има сложни процеси на приготвяне на клубените за кълняемост. Дължината на периода на "почивка" в различните сортове е различна: по-често трае 2-3 месеца. Кълняването на грудки зависи главно от температурата и може да се появи извън почвата. Нормалната кълняемост на клубените започва при температура над 7 ° C, а отначало става по-бързо, колкото по-висока е температурата, а при 25 ° се забавя отново. Необходимо е да изберете правилния момент при засаждането на картофи.

Полученото покълване се състои от бъбрек с люспести листа, в основата на който са видими кореновите туберкули, като дължината расте на кълновете, страничните пъпки са разположени спирално. В тъмнината или липсата на светлина кълновете на клубените стават дълги, бледи, лесно се разрушават и повреждат (сенчести кълнове). В светлината кълнове са къси, дебели и здраво се придържат към клубени (светлина издънки), която се използва за vernalization.

Зрели картофени клубени

На клубените, обикновено само няколко от апикалните ocelli растат, в които един бъбрек започва да расте, останалите очи и бъбреците остават заспали. Но ако разкъсате клубета на части, тогава кълнящите се очи ще покълнат, а когато кълновете се счупят, спящите пъпки ще покълнат. Тези характеристики на клубените се използват за рязане на семена и за ускорено възпроизводство.

Картофите са растение с умерен климат и добиват най-високи добиви при 17-20 ° С. Понижаващите температури картофи са по-лесни за прехвърляне от подобренията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com