BgDaHan.com

Как да изберем картофи за засаждане?

Как да изберем картофи за засаждане?

Как да изберем картофи за засаждане? Най-доброто време за засаждане на картофи е края на април. По това време то вече е достатъчно топло и картофите могат да се развият нормално. По това време вече трябва да изберете картофи за засаждане.

Клубените за засаждане трябва да бъдат напълно здрави. Засегнати от гниене или други заболявания на клубените веднага отстранени. Необходимо е да се даде предпочитание на картофи със среден размер, с малки очи. За целите на дезинфекцията картофите се поставят за кратко в слаб разтвор на борна киселина. Добър ефект е и поставянето на клубени в продължение на няколко дни в разтвор на оборски тор.За засаждане, не използвайте малки грудки, защото те растат с няколко стъбла, а реколтата винаги е малка. Не трябва да се злоупотребява и с големи картофи, тъй като надземната част се развива по-бързо от самите корени. В резултат кореновата система не може да доставя стъблата и надземната част с храна. Малки, средни и големи грудки трябва да се засаждат отделно, тъй като грижите за тях са различни. Посаждането на картофи е различно за всеки шофьор на камион. Някои копаят дълбоки и големи окопи, други фино растителни, други предпочитат да засаждат в нишка. Но винаги зависи от семената, които определят качеството и количеството на културата.

През есента, трябва да купите семена. Изборът на семена за обекта трябва да се основава на собствените си наблюдения. Ако отглеждате определен сорт, вземете го. Елитните сортове картофи добиват добра реколта за около три години. Тези сортове са по-малко податливи на различни заболявания, имат по-добра доходност и качество.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com