BgDaHan.com

Грозде от камък, как да отглеждаме разсад сам

Грозде от камък
Гроздето се отнася до растения, чието отглеждане винаги е от интерес за градинарите. Понастоящем има сортове и хибриди, които не само управляват добива в умерен климат, но и да оцелеят под укритието на слана до -30 градуса.
В условията на любителски лозарство най-удобно е да се получи посадъчен материал резници или закупуване на завършен разсад.
Въпреки това, той така се случва, че има нужда да расте грозде от костта, и това е свързано с някои особености на растенията, вариращи от дърводобива до засаждане на семена в почвата и се грижат за младите растения.

Как да подготвим гроздови семена за засаждане

Грозде от костите се отглеждат

Решавайки за отглеждането на грозде от камъка, винопроизводителят може да преследва определени цели:
  • работа по подбор
  • получаване на семе от любим сорт
  • получаване на разсад за декоративни цели
  • култивиране подложки
В аматьорското градинарство последните три гола са оправдани. Успешното придобиване на семената от камъка започва с подбора на зрели големи плодове, които трябва да се съхраняват до пълното съзряване.
Изпразнете костите от избраните плодове от целулозата. За да премахнете остатъците от плът, изплакнете ги под течаща вода. Можете също така да ги накиснете за няколко часа.
След това получените семена трябва да бъдат подредени, предпочитайки голям образец от бежов, кафяв или тъмнокафяв цвят.
Избраните семена се нуждаят от стратификация. Тя трябва да се извърши в продължение на няколко месеца, за да се подобри кълняемостта.
Оптимално е да започнем стратификацията не по-късно от декември. Това ще позволи да се получи гроздови разсад от същия размер до началото на лятото, което ще му позволи да бъде трансплантиран на открито място.
За тази цел избраните кости се поставят и обвиват във влажна кърпа. Обвивката се поставя в пластмасова торбичка и се изпраща в хладилника за 6 до 8 седмици.
оптимално температурен режим - не повече от 3 градуса и не по-малко от 0. Редовно, приблизително веднъж на 10 дни, гроздовите семена трябва да бъдат извлечени и проверени.
За да не се появят плесени, те трябва да се изплакват всеки път с вода. След един и половина до два месеца твърдата повърхност на гроздовото зърно ще започне да се разцепи. Това служи като сигнал за края на стратификацията.
На последния етап семената трябва да се поставят върху добре навлажнена марля или памучен тампон и да се постави всичко на топло място, а просто топла батерия ще направи.
Завъртането и затварянето на горната част на костите не е необходимо. Около три дни по-късно в близост до осикли се появяват бели и тънки корени - това означава, че е време да ги запечатаме в земята.

Подготовка на почвата и засяване на гроздови семена след стратификациягрозде

Земята за отглеждане на гроздови разсад от ями може да се приготви самостоятелно, като се смесват в равни пропорции и калцинирания пясък, хумус и градинска почва.
Тази композиция запълва резервоарите за кацане, като преди това е направила дренажен отвор в тях и запълва дъното с дренажен материал.
Желателно е всяко семе да вземе отделна чаша или контейнер. Дълбочината на семена от грозде в земята не трябва да надвишава 15 мм.
Поставете семенните саксии на добре осветено място, затова прозорците, ориентирани на юг, са идеални.
Преди появата на покълване на повърхността на земята, почвена влага, вероятно, за да се избегне изсушаването му, за първи път е необходимо да се покрият саксии с филм или стъкло.
Важно условие за покълване е температурата на въздуха през деня не трябва да бъде под 20, през нощта - не по-долу 15. След осем + - дванайсетден кост дава зародиш.
На следващия етап семената, получени от камъка, трябва да бъдат снабдени с минерални и органични покрития, умерена влажност и слънчева светлина за най-малко 8 часа на ден.
На този етап, разсадът трябва да бъде оплоден най-малко веднъж на всеки десет дни, като се редуват с прилагането на азотни торове с фосфорни торове. Добър ефект върху растежа на гроздето редовно разхлабване.
Когато гроздето достигне размер 10 см, трябва да решите въпроса за неговия по-нататъшен растеж.
Ако е планирано вътрешно култивиране, разсад трябва да се пресече в котела с не по-малко от три - четири литра, ако в бъдеще храста ще расте в градината, че преди лятото той може да бъде оставен в същия съд, като в първите дни на юни, засадени на открито място, след като предварително втвърдяване на открито ,
Желателно е по време на трансплантацията височината на издънките да е не по-малка от 25 - 30 см.
Преди да кацнете на постоянно място в продължение на няколко дни, разсадът трябва да бъде изваден на открито.
Когато той е израснал с лошо осветление "научи", че е необходимо не само от външната температура през деня и през нощта, но и да ярката слънчева светлина, листата не получат слънчево изгаряне.

Грижа за грозде от костите през първото лято, чакайки реколтата

Грозде от камък

Трансплантирайте отглежданата посадъчен материал в градината, от която се нуждаете, на слънчево, безветрено място, в шахта, пълна със смес от хумус, пясък, градинска почва.
След вграждането на корените на разсад в земята, трябва да инсталирате вертикална опора. През първото лято гроздето, израснало от камъка, трябва да бъде снабдено с разхлабване и поливане, както и редовно плевене под него.
При добра грижа и благоприятно време за първото лято наземната част ще преодолее височина 1 метър и кореновата система ще расте и ще се укрепи.
Оформянето на подрязването е по-добре да започне не по-рано от третата година от живота. С правилния подбор на сортовете за отглеждане чрез засяване на костите, след три до четири години можете да видите първата култура.
Най-добре е да използвате семена от грозде от следните сортове:
  • Чауш
  • талисман
  • северен
  • тайга
  • Насладата е черно
  • Лора
Ако гроздето се отглежда за плодовете, а след това да се прецени дали разсад бяха прехвърлени от свойствата на костите и вкуса на оригиналния плода, е препоръчително да получи няколко храсти, като не всички от тях ще бъде подобен на оригиналната версия, а някои ще бъде само на диви извън клас грозде.
Ако, обаче, грозде се култивира за декоративни цели, то всички семена, получени от семена, са подходящи за вертикално засаждане на площадката.
Независимо от резултата, опитът на отглеждането на грозде от костите е полезен за всеки градинар и винопроизводител.
Ярък пример за грозде, произхождащо от камък:
Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com