BgDaHan.com

Изграждането на една слива за руската баня със собствените си ръце

Разкъсайте пода в банята

Дизайнът на свежата баня и нейното вграждане са от решаващо значение. Трябва да се помисли много фактори и методи за топло- и хидроизолация, и тип на фондация, и в същото основата проектира наличието или липсата на метрото, се използва целогодишно стая или не, почвата под ваната. И, разбира се, самата баня: от това, което е построено, онова, което е облицовано, отколкото завършено.

Важността на банята, наречена "мивка"

Руската баня е много крайно място. Температурата пада до 1500, особено в дълбоката зима. Висока влажност и много сериозни температурни контрасти - до 1500. Единственият източник на топлинно затопляне. Пожарна опасност. Потоци на водата на пода в парната баня и измиване. Ето защо, така компетентно направеният под е важно, а на пода е правилно изработена мивка. Дори няма критична стойност, независимо дали има вода в банята. В крайни случаи варелът може да бъде обучен и обучен. Но дренажът трябва да функционира перфектно.

Принципи на доброто оттичане

 • Изтичането трябва да се справи с всеки поток на вода, особено при измиване, и особено ако се използва кофа с верига.
  вана

  Когато използвате вана на отводняване, особено тежко натоварване

 • Изтичането трябва да има добро водно уплътнение, така че миризмата от канализацията да не проникне във ваната.
 • Изтичането с тръби към ямата или септичната яма трябва да бъде проектирано по такъв начин, че да не замръзва през зимата.
 • Източване трябва да бъде на разположение в случай на ремонт, ако schelyastye етажа, като на дъното - единична мивка, на борда трябва да бъде лесно snimaemy- ако стълбата е видима - тя трябва да бъде лесно да се прибира сам стълба.
 • Изтичането трябва да е трайно, така че тръбите и самата конструкция трябва да бъдат изработени от трайни материали и части.

Канализационна система

Канализацията трябва в идеалния случай да бъде проектирана преди изкопни работи под основата.

Полагане на тръби

Полагането на тръби е идеално направено преди изливането на основата

В този случай е необходимо да се представят някои важни аспекти добре.

 • Какви са размерите на банята?
 • Какъв е очакваният интензитет на използването му?
 • Каква е вашата основа?
 • Какви подове ще бъдат в бъдещата ви баня?
 • Имате ли централна канализация?
 • Ако не, тогава какво ще бъде (или вече е) проектът за приема на вода - септична яма или абсорбираща яма или септична яма?
 • Каква е разстоянието до системата за всмукване на вода?
 • Какви са вашите почви?
 • Каква е точката на замръзване на вашата почва?

И също толкова важно е да се спазват важни правила, когато се полагат.

 • Ако имате дървена вана от лъч или трупи, тогава канализацията трябва да се положи само след като основата и останалата част от конструкцията са напълно съкратени. В противен случай, поради неравномерно отпадане на всички нива, могат да възникнат неправилни отклонения при дрениране, което ще доведе до постоянни блокирания и замръзване през зимата.
  Канализационен склон

  Какви проблеми могат да възникнат при отклонение на канализацията при свиване на банята

 • При някои видове основи канализационната зона под ваната е "отворена към всички ветрове" и следователно изисква много по-добра изолация. За да направите това, няма достатъчно пяна пластмасови черупки, имате нужда от сериозна изолация чрез монтаж пяна или isover, а понякога - тухли или дървена "къща". Ако канализацията е вдлъбнато в земята, достатъчно е да се изолира с глина. При изливането на плаваща монолитна основа ("плоча"), тръбите се полагат в дебелината си.
  Изцедете в монолитна основа

  Тръбите са захванати в дебелината на монолитната основа, когато се излят

 • Преди да полагате канализацията, трябва да се опитате да водоустойчивите всички части на банята, които вече съществуват на този етап, в контакт с тръбите. Обикновено това е фундамент, той е водоустойчив с покривен материал и битум.

Дренажна яма, септична яма или нещо друго?

Ако къщата ви е свързана с обща система от така наречените "градски" отпадъчни води, проблемите са намалени до нула.

Най-простият начин е да източите дренажа директно под пода на банята.

Ако използвате септична яма в къщата си, счита се, че е правилно да направите вана за отделна. Тъй като ваната се характеризира с експлозивни изхвърляния на използваната вода, а обикновеният септичен може просто да се задави.

Банята за оттичане се състои от вода с малко количество допълнителни примеси: сапун и мазнини. Следователно, те не се нуждаят от сложна система за пречистване. И е напълно възможно да се направи с обичайната абсорбция или септична яма, а в някои случаи - ако банята е на склон - дори и само дренажна тръбна система. Разбира се, трябва да се вземат предвид много допълнителни фактори: къде се намира банята, няма ли канализацията да започне да се просмуква в насажденията и да поврежда растенията, независимо дали ще измие основата на основната къща. И, разбира се, ако искате да се измиете в баня, или имате кухня, проектирана там или има тоалетна, тогава пак трябва да използвате септична яма.

Използване на централна канализация

Най-добрият вариант на всички възможни. Но най-редките - централната канализация в повечето места в страната - от областта на фантазията.

Отводняване под изливащият се под, или яма

За този вид отводняване, отводняване и полагане на тръби не се изисква изобщо. Водата преминава през пода и се поглъща в специално подготвената земя под ваната.

яма

Дълбата под пода на банята е малка по размер и по-задълбочена

Подходящо е, ако планирате рядко да използвате ваната и с малко количество, и ако почвата на площадката е пясъчна. Това е най-простият метод и най-неприложим. Тя работи най-добре, когато банята е в най-високата точка на парцела и водата напуска дренажа по естествен начин, насищайки леглата. Тя е напълно неподходяща, ако банята е в низината. Такава баня скоро ще започне да гние, въпреки всички трикове за хидроизолация на долните джанти и пода.

Изцедете под пода

Дренаж под целия етаж на банята - прост, дядо, но непрактичен метод

Абсорбираща яма

Такива дупки също се използват от нашите предци. Ямата е подходяща, ако имате пясъчни почви и едва ли ще работите, ако е гъста, глинеста. Това е красив, прост и ефективен дизайн.

Важно! Ямата ще работи само ако подземните води са погребани дълбоко под дъното на ямата. Ако не, ямата винаги ще бъде пълна с просмукваща подпочвена вода, а ямата ще загуби способността си да абсорбира изтичането на банята.

Питерите са с перфорирани или плътни бетонни пръстени.

Пръстени в ямата

Бетонните пръстени в абсорбиращата яма също могат да бъдат перфорирани

След това дренажът се запълва.

Примерна яма с бетонни стени

Яма, подсилен с бетонни пръстени с дренаж

Вместо бетонни пръстени можете да използвате метална цев с нарязано дъно.

Дренажна яма

Дизайнът на дренажната яма е много прост

Често вместо барел се използват гуми от стари автомобили, а след това ямата се разкопава по-спокойно, а пространството между гумите и стените на ямата е изпълнено с дренаж.

Абсорбционна яма

Подреждане на дренажна яма с използване на гуми

Можете да направите столицата с зидария.

Питейна с тухли

Ямата, облицована с тухли, изисква владеене на зидар и големи творби

В крайна сметка, ако ямата е пълна, ако няма възможност да се изпомпва съдържанието, можете да извадите от нея пръстен, варел или гуми, да го погребете и да копаете нова.

помийник

Ако имате съмнения относно капацитета за усвояване на вашето благополучие (глинеста почва, в непосредствена близост на подземните води), трябва да се изкопае дупка, по-далеч от банята, е желателно - в най-ниската точка на обекта, както и осигуряване на редовното си почистване assenizatorskaya машина. Това е постоянен разход, но такава яма ще служи завинаги.

Изпомпване на ямата

Ако има достъп на специалния автомобил до ямата, това е най-лесният начин да го почистите

Добре е за допълнителен дренаж лежеше около банята на разстояние от половин до два метра перфорирана тръба, предвидени в леглото на дренаж чакъл и сумират към една и съща яма. Можете да използвате завършена тръба или можете сами да пробивате дупките в азбестовия цимент.

Важно! Дупките в дренажната тръба трябва да са по-малки от фракциите от натрошен камък или чакъл.

Отводнителна тръба

Дупките в дренажната тръба трябва да са по-малко от частта от натрошен камък

Септична яма

Септичните танкове се продават готови, не са евтини. Тук няма да се занимаваме подробно с подробностите за тяхната инсталация, това е тема за отделна голяма статия. Но работата на вана със септична яма е много удобна, без съмнение. Много по-удобно от всякога да мислиш за ямата.

Септична яма

Монтажът на септична яма за баня ще реши много проблеми

Обикновено септична яма е поставена на дренажна възглавница, но с голямо планирано изхвърляне се прави филтриращ кладенец.

Септична с филтриращ кладенец

В някои случаи е необходима добре филтрирана септична ямка

Отводняване след септична яма

Това е и метод на филтриране след септична яма. Водата напуска септичен резервоар в пречистена форма и да защитава и не отива в изпускателния подложка или филтър яма септичен резервоар и дренажни тръби са разположени в целия сайт. Това значително спестява вода за напояване. В този случай, появата на водосточни тръби трябва да се осигури метър и половина под нивото на подпочвените води и под нулата парцел- дължина на всяка тръба - не повече от 25 метра, минималното разстояние между тях - и половина метра. Отворите в тръбите за еднородна абсорбция трябва да бъдат пробити неравномерно: в горната част на тръбата по-малка, по-ниска - по-голяма. Сложността на метода е, че е трудно да се направи това на обитаема площадка със стари насаждения и сгради.

дренаж

Отводняването може да се използва за поливане на почвата в почвата

Важно! Яхтата или септичната яма трябва да се намират на около два метра от основата на банята. Ако по-нататък ще бъде трудно да се осигури естествен наклон на тръбите, те ще замръзнат или ще се запушат - ако са по-близо - ще намокрят основата.

Устройството на отводнителния отвор в различни вани

Няма толкова много сливи. Те се различават повече на мястото на приложение. Дизайнът на мивката може да бъде различен за различните видове вани.

Изцедете в сауната

Канализацията за пода в сауната може да не е такава, каквато е в парната баня: от ваните няма потоци вода и шрифтът има свой собствен мивка. В допълнение, като правило, в самата сауна, сливи не са необходими, и в сауна за миене има плочки пода. И следователно, се използва класически изтичане с стълба.

Инцизия слива

В сауната с подова настилка от теракот можете да използвате класически канал с стълба и хидравличен печат

Мийте в хамама

Той не се отличава много от слива в сауната.

Стълба за турска баня

Viega Advantix мост за монтаж в турската баня и сауната

Изцедете в руската баня

Изтичането в руска парна баня е необходимо в две стаи - парна баня и перално помещение. Бани сливи са различни, което зависи главно от дизайна на пода в парната баня и измиване. По дизайн, те не се различават, ако подовете са там и там са едни и същи. Разгледайте различни етажи и различни сливи за тези етажи.

Изцедете в парната баня

Зачервяването също може да бъде обикновен, с стълба

Зависимост от строителството на пода на руската баня

Подовете в руската баня са различни.

 • Изтичащи или разлепени дървени подове - хоризонталните дъски не се полагат отблизо, а с отвори за свободен поток на водата по цялата площ на целия под. Това е традиционен дизайн, който отдавна се използва в руските бани. Основният недостатък е необходимостта от цялостна първична и последваща редовна обработка на плоскостите с хидрофобни импрегнации.
  Течащи подове

  Традиционните подове изглеждат страхотно в модерна баня

 • Непропускливи дървени подове - плочите се полагат плътно под определен ъгъл на наклон към отвора за оттичане, така че водата се оттича свободно. Наклонът се осъществява с помощта на леко клиновидна изоставане.
  Изтичайте в неотводния под

  Изцедете в недъбващ под - конвенционална пътека

 • Плочки (възможно само при измиване). Те също са с леко наклон към стълбата. Наклонът се извършва или при създаване на бетонна основа, или чрез използване на различна дебелина на хоросана.
  Подови настилки

  Коридорът в подова настилка е единственият начин за източване

Сливите за различните полове на руската парна баня са поразително различни в дизайна. Но най-голямото разнообразие от канализации има при изливането или пода.

Изливане на пода

С най-простия начин за пречистване на водата през целия етаж в дренажната възглавница, разположена под цялата вана, изобщо няма дренажно устройство.

Изтеглете се в дренажната възглавница

Изтичането през леящия под в дренажната възглавница - липсва дренажно устройство

По-сложна конструкция на подовата настилка: има наклон към бетонния канал, за предпочитане - с изолация и замазка. Изтичането също липсва.

Склад в бетонния канал

При изтичане в бетонния канал липсва дренажна система

При изтичане в бетона, самата тръба изпълнява ролята на водния капан, намиращ се по специален начин - с възможност за достъп до въздуха.

Стъпка с тръба

Тръбата в такава яма действа като воден печат

Ако има под-област отток в канализацията, в допълнение към изолация и хидроизолация на подземни, просто трябва мивка с вода уплътнение за предотвратяване на лоши миризми в мазето, а след това - в банята през пролуките в пода.

Изтичайте в канализацията

При изтичане в канала за изтичане под пода за изливане, просто отводнително устройство

Неподвижен под

Тук единственото възможно решение е класическата слива. Тя може да бъде от различни дизайни - от сложна модерна палуба до обикновен сифон, познат за нас. Trap е компактен и надежден дизайн.

Устройство на стълбата

Коридора ще работи дълго време, лесно се почиства

Сифони, но е евтин и познат.

сифон

Водопроводна схема на неотводния етаж в банята с помощта на сифон

Въпросът е във вашите финансови възможности и в присъствието на пространство под пода.

Подови настилки

Подовата настилка означава точно същия дизайн на дренажа като дървения дренаж.

Изцедете във ваната с ръцете си: стъпка по стъпка ръководство

Това е заедно с пещта най-важният възел на банята. Ако е възможно, трябва да се направи едновременно с монтажа на мазето и изолацията на подземния етаж преди изграждането на дървената къща. Първо трябва да изберете вида на мивката, въз основа на цялостния дизайн на банята, изграждането на пода, наличието на канализация или дренаж и нашите финансови възможности.

Основни условия

Да приемем, че имаме: бетонна ниска бетонна основа, дървена дограма, плитко подземен и леярен под. Това все още е направено преди подови настилки. Нека да приемем, че на дадения етап на изграждането на основа ние не поставихме тръби там. Следователно можем да направим най-простият канал, намиращ се в подполето.

Изцедете в миялната машина

Изцедете в шайбата, ямата и канализацията, поглед отгоре

В чертежа - claydite изолация с бетонна замазка и най-простият хидравличен печат, и ако имате минимални умения за заваряване, не си струва да се направи. Но ние все още използваме готовата модерна стълба, тя ще бъде по-надеждна.

Рисуване на бъдещата слива

Бъдещият дренаж, като се вземат под внимание изливащият се под и близката глухарка

Друг пример за обикновен воден печат.

Най-простият хидравличен печат

Този дизайн дори не изисква заваряване

Необходими материали

позицияимеспецификацияБрой наЦена на единицаКрайна ценазабележка
1циментM400150 килограма (3 торби от 50 килограма)245 рубли735 рублиЗа замазка и малко количество - за бетониране на капака на клапата за абсорбиране
2пясъкФино разпръсната река450 килограма (18 торби от 25 килограма)40 рубли432 рублиЗа циментова смес
3Течно стъклобанка от 10 литра249 рубли249 рублиЗа хидроизолация
Полипропиленово влакно0,5 килограма294 рубли197 рублиЗа подсилване
4Разширена глина500 килограма (10 торби от 50 килограма)180 рубли1800 рубли
5Смесена с камък каменна смес3 тона900 рубли2700 рублиЗа една възглавница на пода и дренаж на абсорбираща яма
6Стари автомобилни гумиСредно 30 брояЗа абсорбционната ямка
7PVC тръба с камбанаØ 110 × 3,2 × 3000 mmМинимум 3 броя430 рубли1290 рублиЗа външна канализация
8Душ кабина Viega Advantix със сух затвор1 брой2200 рубли2200 рубли
9Съвет или борд по трупи100х100х6000 мм или 40х100х6000 мм1 брой всяка450 рубли или 130 рубли450 рубли или 130 рублиЗа предпочитане - лиственица
10Дъбови дъски25x200x6000 мм10 броя370 рубли3700 рубли
11Самонарезни винтовеПри поискване, но не по-малко от 2 килограма

Необходими инструменти

 • Машина за заваряване (опция)
 • Смесител на сгради (или контейнер за смесване на бетон)
 • Лопати с щик и лопата
 • мистрии
 • Ниво на хидроенергия
 • трион
 • Самолет, фуганок
 • Чукове
 • дървен чук
 • железен лост
 • Газови ключове
 • клещи
 • отвертки
 • рулетка
 • Дърводелски метър

репетиция

Трябва да започнете от мястото, където излизат ваните.

Изграждането на абсорбиращата яма

 1. Цялата конструкция е затворена с капак, по-добре - бетон, възможно е - метал - да се направи тротоар около ямата. За това се изпива конструкцията от ъглите и се изсипва възглавница от развалините, върху която се изсипва сляпото върху кофража.
  Гуми в ямата

  Когато спускате гумите, не забравяйте да изрежете място за входа на дренажната тръба

 2. Два метра от основата изкопайте цилиндрична яма с достатъчна дълбочина - най-малко три метра, с широчина поне един метър. Дъното трябва да се разхлаби, за да се абсорбира добре влагата.
  яма

  Отвор за изтичане на Roem

 3. На дъното лежеше дренажната възглавница - последователно няколко слоя пясък, чакъл или натрошен камък, всеки 15-20 сантиметра. Внимателно намаляваме гумите там.
  Подготовка под капака

  Пример за подготовка на абсорбираща яма от тухли за изграждане на рамка под капака и сляпа зона

 4. Нашата яма е готова. По-късно ще донесем тръбата от мивката към нея.

Подреждане на потока с пода

 1. Имаме плитко подземно. Така че, не е нужно да се копае, просто трябва да се задълбочи, да се изравнява, да се наклони надолу, да се образува склон към изтичането.
 2. Монтирайте тръбата от мивката към основата. Фигурата показва стълбата, но това не е вярно: ще премахнем стълбата и ще удавим тръбата, така че чакълът и циментът да не попадат в нея.
  Монтиране на тръби

  Монтажът на тръбата от дренажната тръба към фундамента и по-нататък към ямата. Тръбата преминава през фундамента, тръбата преминава през основата и трябва да бъде заглушена за известно време

 3. В мазето изработваме дупка за отводнителната тръба, водеща към ямата, докато я заглушаваме.
  Тръбата мина през основата

  Тръбата трябва да е снабдена с капачка

 4. Изкопаване на канавка за тръба между основата и ямата.
 5. Заспиваме там пясъчна възглавница с дебелина не по-малка от 20 сантиметра.
 6. Изграждаме тръбата до ямата. Наклонът трябва да е достатъчен, за да позволи течността да тече лесно. Тогава няма да има запушвания, няма замръзване.
  Тръба от банята до ямата

  Тръбата от банята до ямата трябва да има подчертан наклон

 7. Желателно е да изолирате тръбата. Оптимална опция - пластмасови обвивки от пяна.
  загряване

  За изолацията на тръбата, пластмасови обвивки на пяна

 8. Заспиваме изолираната тръба отгоре с пясък. Ние покриваме всичко със земята. Системата за оттичане е готова.
 9. Змийската пръст в подполето е покрита с развалини и пясък.
 10. След това разширената глина се излива за затопляне. Тя е изравнена под формата на купа с наклон от около 30% към изтичането съгласно чертежа.
  Разширена глина

  Глинато е незапалимо и нехигроскопично

 11. Клейдитът е покрит с полиетилен, за да не се импрегнира с циментов разтвор.
 12. Запълването с бетон се излива с бетон с хидроизолация и добавки за влакна, така че купата да се запази. Решението трябва да е дебело, изливането се прави отдолу нагоре, еднократно за цялата област, измиване, дебелина от 5 сантиметра. Можете да поставите армировката за крепостта.
  принадлежности

  Наклонът към изтичането се формира

 13. Чакаме ден и половина.
 14. Когато подът е сух, той трябва да бъде изстрелян. Умокря се с течно стъкло и се разпрашава с цимент, което го прави особено издръжлив и водоустойчив.
 15. Изчакаме четири седмици, докато циментовият разтвор се хидратира, периодично измивайки с вода замазка.
 16. Монтирайте стълбата в отвора за изтичане.
 17. Изграждаме колони от тухли с площ от най-малко 150 милиметра, които ще послужат като опора за сексуално изоставане. Тяхната височина трябва да е такава, че между пода и дъската да има разстояние не по-малко от четиридесет сантиметра.
  Тапи

  Тухли от тухли за полагане

 18. На стълбовете поставяме хидроизолация от покривен материал върху битумен мастик.
 19. Остриетата в произволна ориентация се поставят върху стълбовете и се фиксират с болтове за замазка или закрепване.
 20. Етажните летви са покрити с подови дъски - по-добре очертани, с лумени на половин сантиметър. Добра идея - използването на кръстове за плочки, така че разстоянието навсякъде е същото и красиво.
 21. Едната или две дъски над стълбата са фиксирани така, че да могат лесно да се свалят за почистване и ремонт.
  Завършен етаж

  Готов под на нашата конструкция

 22. Заедно с належащия под, ние сме готови.

Съвети за работа

Ако сте направили всичко правилно, изпълнено по склона и равномерността на притегляне на тръбата, ако тръбата е поставен под земята замразяването и достатъчен диаметър, а дупката е дълбока и е достатъчно дренаж, операцията ще бъде безпроблемно. Но ако възникнат, има начини да ги решим.

Кал в мивката

В мивката може да остави косата, някаква мръсотия, остатъци от процедури в банята. Тук всичко е лесно и просто: горните подови дъски се отстраняват, стълбата се отстранява и почиства. Ако блокирането в тръбата, то не е много дълъг, и блокиране може да бъде отстранен с конвенционална четка на жица за почистване на тръбата. Средствата за химическо чистене не се прилагат - все пак тази вода по някакъв начин ще отиде на вашия сайт.

През зимата тръбата замръзва

Когато дренажната тръба лежи с твърде малък наклон или вълна, във всяко завой има вода, която замръзва. Това предотвратява свободния ток и тръбата замръзва по цялата дължина. Освен това водата може да спре да тече и да замръзне и с нормално блокиране. Ледът в тръбите има по-голям обем от водата и може да ги счупи. Ето защо, ако тръбата е замръзнала, трябва да я размразете незабавно.

 1. Когато стълбата се отстранява в тръбата Eshmarha чаша (в обикновен език - клизма) се пълни с кипяща вода.
  Начин на размразяване с клизма

  Методът за размразяване на клизма - най-лесният и инструментът е винаги под ръка

 2. Парогенераторът е луксозен инструмент: маркучът на устройството е натиснат в тръбата и парата под високо налягане много бързо размразява всички ледове.
  Парогенератор

  Парогенераторът е най-бързият начин за размразяване на тръбите

 3. Веднага след размразяването на тръбата е необходимо възможно най-бързо да я извадите и да го затоплите със средства за затопляне.

Изграждането на дренаж с стълба под пода за изливане (видео)

Правилно и лично направена мивка, която не причинява никакви проблеми по време на работа, е гаранция за добра почивка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com