BgDaHan.com

Заболявания на зеленчуци

Рак на картофитеПомислете големи болести по зеленчуците.

Рак на картофите

Ракът на картофите е едно от най-опасните болести по картофите, засягащи подземните части на растението - грудки и столони, което значително намалява или напълно унищожава картофената култура. Доматите и други домати, забелязани с нощница, са засегнати от картофи.

рак картофи първоначално проявява във факта, че клубените БКП, ластуните, пуснали, понякога образувания по стъблата появи с топчест повърхност, наподобяваща глава на карфиол. Съществуват различни форми и размери: от грах до големия груд.

Отначало те са бели, после потъмняват и стават напълно черни. Когато растенията се разпаднат, от тях се появява голям брой спори, които заразяват почвата и остават жизнеспособни в продължение на 13-15 години.

Ако се установи заболяване с рак на картофи, е необходимо незабавно да се информира регионалната служба по земеделие, МТС, областният изпълнителен комитет или общинския съвет при карантинната инспекция.

Основната дейност в борбата срещу тази болест на картофите е засаждането на устойчиви сортове картофи.

херния

Kila заболяване характерно за такива зеленчуци като зеле, ряпа, и понякога redka- се проявява в образуването на възли по корените, които след това се превръщат в течна гниене, и в резултат растенията умират.

Особено големи щети са причинени от кила на растенията на кисели почви.За да се избегне необходимостта от clubroot заболяване варосани почвата преди засаждане, въвеждане на всеки квадратен метър градина от 0,5 до 1 кг негасена вар (в тежки почви по белодробни - по-малко). Освен това всички открити болни растения трябва да бъдат изкопани и унищожени. Ако в този сайт се открие болест, зелето не трябва да се засажда на това място по-рано от 3-4 години.

Бактериален рак на домати

Бактериална язва на домати е показан на плода под формата на петна, на пръв малки, бели, а след това temneyuschih- те са заобиколени от бял ръб, така че приличат на птичи поглед. На стъблата на болните растения се виждат тъмни ивици, а в основата на леторастите, произведени язва. Болестта се предава със семена, растителни останки и през почвата.

Средства за борба с това заболяване: избрани за целите на семена само здрави плодове и семена преди сеитба гравиран живачен хлорид в концентрация от една част живачен хлорид 3000 части вода. Семената в разтвора на живака се съхраняват в продължение на 5 минути, след което се промиват няколко пъти с чиста вода. След прибиране на реколтата от градината, събирайте стъблата на домати и други остатъци и ги изгорете.

Phytophthora

Друга болест на зеленчуците е фитофтората, която по правило засяга картофите и домати в края на лятото, когато има топло, мокро и облачно време. При все още зелените плодове на домати, формират тъмни петна, които в крайна сметка се увеличават. При картофи болестта засяга всичко от грудки до листа.

Ако се открие фитофтора, напръскайте растенията с 1% течност от Бордо, като напръскате 3-4 спрейове (на всеки 10 дни).

Топ гниене на домати

Горното гниене е характерно заболяване на не всички зеленчуци, но както подсказва името, болест по доматите. Той уврежда домати в сухи или в горещи температури, поради липса на влага в почвата. При плодовете, когато узреят, се появяват кафяви петна, засегнатите плодове цъфтят преждевременно, добивът намалява.

Срещу апикално гниене, преработката на семена се обработва със сулем и формалин и растенията трябва да бъдат снабдени с влага.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com