BgDaHan.com

Как да растем манго от камъкКак да растем манго от камък

Как да растем манго от камък

място на раждане манго - Индия, но това не означава, че манго дърво може да се намери само там. Сега манго са отглеждани в много страни, освен това - манго дървото може да бъде отглеждано у дома от камъка. Източникът на вкусни плодове е малко вероятно да стане, но такова екзотично вечнозелено дърво може да украси вашата домашна градина.

Как да растем манго от камък


За да можеш да растеш манго от камък, Необходимо е да се вземе кост само от пресен и узрял плод. Ето защо е много важно да се избере манго - в хранително-подходящ и недозрели плодове (в крайни случаи те могат да бъдат дадени, за да узреят у дома), но и за растящата нужда на костната мек, не остаряла манго.

За засаждане е необходимо да се вземат само пресни кости, които все още не са изсъхнали. В идеалния случай костта трябва да бъде засадена за няколко дни, след като я извлечете от плода. Ако по някаква причина не сте успели да направите това, поставете камъка в пластмасова торба, или по-добре в контейнер, напълнен с влажна пръст, стърготини или пясък. Така че костта ще запази кълняемост за още няколко месеца, въпреки че, 100% гарантира, че ще покълне, не.

Костта, отстранена от плода, трябва внимателно да се почисти от останалата каша. След това вземете остър нож и леко отворете твърдата черупка на семената. Ако мангото наистина беше узряло, щеше да е достатъчно лесно. Семената преди засаждане трябва да бъдат третирани с фунгицид (например слаб разтвор на калиев перманганат).

За да насадите манго, имате нужда от голям пот с дебели стени и солиден ден. Кореновата система на мангото се развива много бързо, ако в гърне има тънко дъно, корените просто ще го пробият. В резултат на това ще имате растение с мощен корен (дълъг до 60 см) и много слаб зародиш. В този случай ще бъде много трудно да трансплантация на дървото, без да го навреди.

дърво манго не прекалено взискателни за състава на почвата, но идеалният вариант е свободна, добре пропусклива влажност и въздушна смес от листа и трева. Много важно за добър дренаж на манго. Както при отглеждането на авокадо, семената не са напълно потопени в почвата - една четвърт трябва да остане навън. В същото време потапяйте семената с тесен край.

Росток ще се появи след няколко седмици (в тропиците и субтропиците манго кълват по-бързо, след седмица или две, но в умерените ни географски ширини ще отнеме от три до четири седмици). Как да се грижим за кълновете, така че манго дървото ви да расте здравословно и красиво? Трябва да се помни, че мангото е тропическо растение, което означава, че е необходимо да се създадат условия за него, които са възможно най-близо до тропиците.

Манго дърво обича ярка светлина, така че трябва да поставите гърне от дърво на най-светлото място в къщата. Ако мангото не е достатъчно слънчева светлина, дървото може да се разболее. Също така, мангото обича високите температури (около 22-24 градуса). Ето защо, през студения сезон, може да се наложи да му осигурите изкуствено осветление и допълнително отопление.

Влажността на почвата и въздуха все още е важна за мангото. Малкото растение трябва да се напоява обилно и често, а също така да се напръска допълнително: това ще ви помогне да защитите мангото от различни вредители. Но не се отказвайте, влажността трябва да е умерена. Възрастното растение трябва да се полива умерено: пръстът не трябва да е сух или влажен. Обърнете внимание, че дървото не губи листата си.

През първата година след поникване на семената трябва да веднъж на всеки две седмици - един месец за наторяване на почвата, пълна с балансиран органичен тор, след хранене може да бъде намалена, но необходимостта да се хранят най-малко веднъж на сезон. Три пъти годишно мангото трябва да бъде хранено с микроорганизми, през есента храненето трябва да бъде спряно.

Ако решите да расте манго от костите, не чакайте за плода веднага: от семена растения започват да дават плодове само в шестата година, и вкуса на плодовете могат да бъдат по-конкретни. Когато мангото започва да дава плод, преди и след плодът трябва да се напоява изобилно (но не и да се наводнява), а по време на узряването на плода - умерено.

Сега знаете как да отглеждате манго от кост, а ако искате, можете да презаредите домашната градина с красив вечнозелен екзотик.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com