BgDaHan.com

Подрязване на цариградско грозде

Подрязване на цариградско гроздеГарфините започват да дават плодове 6 години след засаждането, затова е необходимо да се оформят правилно преди началото на този период. Растителният храст трябва да е силен, да има широка основа с 20-25 основни клона, които принадлежат към различни възрастови групи. Такъв храст ще даде стабилна реколта от много години, така че резитването на цариградско грозде през пролетта започва едновременно с засаждането му.

Съществуват разновидности на тази култура, които се различават по скоростта на образуване на изстрела (Юбилей, Орел). От тези сортове храст може да се формира в 2-3 сезона. След засаждането на цариградско грозде се намаляват до 5 бъбрека. За първата година в тези храсти ще растат коренища, от които остават само 5-те най-силни, а останалите трябва да бъдат премахнати. Левите стреля трябва да отрежат върховете с 1/3. Този метод ви позволява да получите странични издънки от основните. От базовата зона на храста се появяват едногодишни планети.

Следващите едногодишни планове отново оставят до 5 от най-силните едногодишни, които се намират на максималното разстояние един от друг, а останалата част трябва да бъде премахната. За третата година от отглеждането храсталаците трябва да съдържат до 25 образувани клона от различни възрасти. Тези клонове ще носят бъдещата реколта.

В присъствието на сортове със слаба способност за формиране на издънки, например, кооперативна, пружини, храсти формират в продължение на дълъг период от време, така че плодове реколта намира по клоните на три или четири едногодишен падеж. Храстите на такива цариградско грозде се разрязват, отстранявайки слаби и счупени клони. За периода на прибиране на реколтата такива храсти трябва също да се състоят от 20 образувани клона.Трябва да се отбележи, че повечето от сортовете на разглежданата култура са добре формовани издънки, т.е. те са склонни да се сгъстяват, но това не бива да се допуска. Твърде голямата плътност на издънките може напълно да спре растежа на храста, което означава намаляване на добива и избягване на подрязването на цариградско грозде.

Добивите намаляват и в старите клони на тази култура, когато достигнат възраст от 7-8 години. За да предотвратите това, трябва редовно да актуализирате храста, като замените старите клони с млади издънки. Чрез резитба цариградско грозде храсти, имайте предвид, че основната култура на плодове е по клоните на 3-6-годишна възраст, като ценните книжа са 1-3 поръчки на разклоняване. Затова всяка година премахнете сухи, болни, непродуктивни и повредени клонове и вместо това оставете млади и силни едногодишни.

За да се подмлади стария храст, е необходимо да изрежете една трета от старите клони в рамките на три години, като ги замените с младите. Когато резитването на цариградско грозде оставят стрехите от различни страни на храсталака. Забранено е да се съкрати на леторастите през лятото или началото на есента, по-добре е да се извърши тези процеси през пролетта преди освобождаването на сок в завода или в края на есента, когато се пенсионира.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com