BgDaHan.com

Коледа или Великден

Коледа или Великден

Много от производителите на къщата имат декобрист (коледно дърво), а ако не цъфти през декември, но в края на зимата или пролетта, това е рипсалидопсис. Каква е разликата между тях?

Един от видовете така наречени "горски" кактуси е рипсалидоп (Rhipsalidopsis). В Европа често се нарича "Великден", тъй като цъфти от края на февруари повече от два месеца. Едно коледно дърво или "Decembrist" се нарича друг вид епифитичен кактус - скитникът (Schlumberger), който цъфти в средата на зимата - през декември-януари.

rozhdestvennikВ допълнение към периода на цъфтене те се различават във формата на сегменти от издънки. В rhipsalidopsis ръбове са гладки, леко вълниста, докато Schlumbergera (rozhdestvennika) или с остри зъби (Sch. Truncata) или заоблен (Sch. Buckleyi). Съществуват различия в структурата на цветето - на него Schlumberger небалансиран.

Условията на тези растения са сходни. Почва лека, дишаща, на смес от торф и земята лист с добавянето на пясък. Осветлението е светло, но дифузно, без пряка слънчева светлина. При липса на светлина цъфтежът ще бъде слаб. Температурният режим е + 18-25 градуса. Поливането е умерено, след изсушаване на горния почвен слой. За успешните Bookmarks цветни пъпки изисква период на почивка (за Schlumbergera от началото на септември, за ripsapidopsisa ноември и декември), по време на които е желателно да се понижи температурата до + 15-17 °, а за да се ограничи поливането до минимум. За да избегнете падане на пъпките, растенията по време на покълване не се пренареждат или въртят.

Александър Тсимбал, колектор на растения, Толиати

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com