BgDaHan.com

Железен желязо: направете свои собствени ръце

желязо бронзер

На парцела, печелещият играч играе не по-малко важна роля от бъчви вода или беседка за почивка. В края на краищата, дачата и барбекюто са една, казваме дача, имаме предвид шиш кебап и обратно! Но добър стол, подобен на добра къща, струва много. Ето защо е по-добре да не го купувате, а да го направите сами. Как, е описано по-долу.

Плюсове и минуси на кебап от метал, характеристики

Най-разпространената версия на барбекю, направена за дача със собствени ръце, е металът. Това не е чудно, защото този дизайн има много предимства:

 • това е лесно да направите сами,
 • материал за такъв фурнир е на разположение и евтин,
 • цялата сграда изглежда естетически приятна,
 • въглищата изгарят добре.

Въпреки че никой не отрича недостатъците на описания фурнир. 

 • Металът бързо изгаря, а бронзовата ламарина става люспеста, рухва, става черна.
 • Можете сериозно да изгорите ръцете си по стената на такъв фурнир, който не може да се каже например за изпълнението на тухли.

Темата е за готвене кебап метална конструкция с това, че е с опростен формуляр: кутия и четири крака, докато същата тухла скара може да изглежда доста по-различно. Оттук и лекотата на производство на нашата версия.

Фото галерия: видове метални конструкции и тяхното проектиране

Първо, ще проучим няколко готови дизайна.

Подготовка: чертежи и размери

Процесът на самостоятелно производство на нашия фурнир започва с задаването на необходимите размери и скициране на скицата върху хартия. Широчината на фреза се взема според стандартния размер на шишките. Тъй като минималната съществуваща дължина на приспособлението за прикрепване към месото е 30 см, тогава размерът на съответния размер на проектирания дизайн се определя със същия брой или повече. Всичко зависи от тези шишчета, които вече имаме или които очакваме да купим.

Дължината на бреза е взета, в зависимост от това колко хора обикновено очакват обилна храна. Ако плановете винаги отнемат много гости, по-добре е да вземете размера от 1 м. Това е повече от достатъчно за приличен брой шишчета.

Дълбочината на пещта обикновено е равна на 15 см. Опитът показва, че този размер е достатъчен за подреждането на еднакъв слой въглища по дъното. В същото време се получава достатъчно разстояние, което да предотврати изгарянето на месото. Ако направите дълбочина под знака от 15 см, ще трябва да отделите повече въглища в бъдеще. 

Що се отнася до дължината на краката на машината, тя трябва да бъде определена според средната височина на лицето. В края на краищата готвачът ще "измисли" нашето стоящо място. Тъй като човек със средна височина, спуснените ръце са от земята на разстояние около метър, горната точка на перото трябва да се издигне над земята с един метър.

Получете следващата дължина на краката. Горната част на всяка подпорна колона в нашата конструкция ще се слее със стената на барбекюто по цялата си височина. Следователно можем да вземем и дължината на краката, равна на 1 м. Но ние трябва да добавим разстояние, което да се задълбочи в земята, което е поне 5 см. Получаваме 105 см.

Не забравяйте за перфорацията на дългите стени на барбекюто за издухване на въглища. Диаметърът на всяка дупка трябва да бъде по-малък от средния камък. Приемете стойността на не повече от сантиметър. Цялата дължина на устройството обикновено е 8-10 дупки. Разстоянието между дупките е взето като стандартно не повече от 10 см, а височината на центъра на отворите от дъното на перото е 5-10 см.

Когато размерите са дефинирани, можете да рисувате чертеж. За тази цел е по-удобно да се използва хартия в клетка.

Скица на барбекю

Приблизителното изображение на барбекюто може да изглежда така

В допълнение към размерите ние посочваме дължината на краката, разстоянието между дупките за перфорация за въздух.

Избор на материали, съвети и изчисления

В чертежа можете да определите дебелината на стените на барбекюто. Но тази стойност зависи от това какъв материал е решил да приложи за изграждането на структурата.

Ако използвате стоманени листове, по-добре е да посочите дебелина най-малко 1,5 мм. В края на краищата, стомана е евтин материал, и по-дебели стоманени стени на барбекю, толкова по-дълъг експлоатационен живот. Ако е възможно да се получат листове от чугун, тогава е достатъчна дебелина от 1 мм. В края на краищата, чугунът е много по-силен и по-издръжлив от стоманата. Възможно е също да се използва неръждаема стомана с дебелина 1 мм. Но това е скъпо.

Ще изчислим колко материал е необходим. За краката на фрезата обикновено се използва метален ъгъл с дебелина 1,5 мм с профил 20 мм х 20 мм. Тъй като дължината на всеки крак е 1 m 5 cm, общата дължина на ъгъла L = 4 х 1.05 m = 4.2 m. 

След това ще наречем късите вертикални стени на барбекюто с краищата му (без краката) и дългите вертикални лица - със страничните стени (също с изключение на краката). В нашия пример тези части ще бъдат изработени от най-евтиния материал: стоманен лист с дебелина 1,5 мм.

Нека ширина сглобени барбекюто е 40 см, дължина - 1 м, дълбочина - 15 см размери получат краищата и страничните стени .. Butt има размери 0.4 m х 0.15 m страничната стена - .. 1 m х 0.15 m В нашия дизайн всички стени трябва да бъдат малки топчета, на която ще почива на дъното на огнището. В допълнение, страничните стени се нуждаят от еднакви завои за по-добро свързване с краищата. Ето защо, добавете отстрани на 1 см.Получаваме следните количества. Butt: 0.4 м х 0.16 m Странично: .. 1,02 м х 0.16 m В същото време все още трябва да добавите на дъното, размерът му ще бъде малко по-малко от размерите на барбекюто, за по-лесна инсталация. Ширината ще бъде равна на 40 см - 1 см = 39 cm дължина е: .. 100 см - 1 см = 99 см Това са размерите на ламарина, които трябва.

За да улесним процеса и да го направим без заваряване, ще закрепим болтовите части с болтове и гайки. Всеки крак ще бъде свързан към страничната стена с два болта и с краища с две еднакви резбови фиксатори. Така че, имаме нужда от 4 x 4 = 16 болтове и гайки с резба приблизително M6.

В резултат на това се оказва, че трябва да подготвите следните материали:

 • заготовки от желязна ламарина с дебелина 1,5 мм в следните размери (в м) - 0,4 х 0,16 в количество от 2 бр. и 1,02 х 0,16 в размер на 2 броя;
 • същата дебелина за дъното на листа с размери 0.99 х 0.39 (в метри);
 • Ъглова стомана с профил от 20 мм х 20 мм обща дължина 4,2 м;
 • 16 болта и 16 гайки с резба M6.

Необходими инструменти

Но ние все още трябва да подготвим стандартен металообработващ комплект, с който ще работим. Ето какво включва:

 • ъглошлайф, т.е. "български";
 • чук;
 • клещи в размер 2 бр.;
 • ножици за метал;
 • файл;
 • електрическа бормашина с бормашина от 7 мм;
 • лопата.

Целта на всеки инструмент ще стане ясна от по-нататъшното описание на стъпките на процеса.

Инструкция стъпка по стъпка за направата на желязна фреза със собствените си ръце

 1. В началния стадий ние вземаме страничните стени и правим диагонални разрези на всеки от тях, на два ъгъла с една дълга страна. Необходимо е по-късно да бъде по-лесно да се огъват ръбовете на тези заготовки. Извършвайки тази процедура, използваме ножици за метал. Дължината на разреза е около 1,5 см.
 2. Сега на листовите заготовки трябва да направите страните, които бяха разгледани в главата за избора на материал. За да направите това, вземете металните листове и направете права линия в сантиметър от ръба, успоредна на ръба. На страничните стени правим това от дъното и отстрани. В краищата - само там, където ще има контакт с дъното. Като маркирате, огънете ръбовете на листовете с клещи и след това изравнете повърхностите на получените плоскости с удари с чук.
  Снимка: начало на монтажа

  На снимката металните листове, подготвени за сглобяване на барбекюто

 3. Изрязахме равноъгълния ъгъл на четири равни части от 105 см. Тази работа се извършва от "българския". След това повърхността на рязането се почиства с папка, така че да не остане издънка.
 4. Маркирайте центровете на отворите за болтовете на получените крака на фрезата. За това отстъпление в четирите случая, първият край скоба 2 см и да постави етикет маркер средата на всеки рафт, а след това обратно надолу от тези точки от 11 см и отново прикрепени центрове.
 5. Пробиваме отвори за резбови крепежни елементи. За да направите това, вземете една странична стена, прикрепете към нея ъгъл, като използвате помощта на партньор, пробиваме две дупки през един рафт на ъгъла и ръба на страничната стена. След това поставете задника в другата страна на ъгъла и пробийте още няколко дупки. 
  Снимка: Пробиване на дупки в метал

  Така се пробива дупката

 6. Когато всички 16 дупки са готови, можете да започнете да сглобявате фрезата. Направете го по-добре както следва. Вземете близо до жилищната сграда, подходяща за готвене на шистов кебап плосък район с мека почва, залепваме един крак (можете предварително да копаете с лопата). Точно караме един ъгъл в земята с чук. Закрепваме към него една странична стена и единият край с болтове и гайки. 
 7. Караме крака от другия свободен ръб на страничната повърхност на перото. Поставихме тук следващия край на конструкцията и отново я завъртяхме с болтове и гайки. После завиваме ъглите, които също така ги потапяме в земята, към свободните ръбове на крайните повърхности на фрезата.
 8. Поставяме последната стена и отново я затягаме с резба. Окончателното затягане на гайките се извършва с клещи. В този случай главата на болтовете от превъртането се държи от други клещи.
  Снимка: производство на метален пелент на обект

  Сглобени и монтирани

 9. Просто сложете дъното на конструкцията.

Брейзърът е готов, но все още можете да правите рязания по страничните стени в горната свободна част. Тоест, струва си да се подготвят гнезда, за да се поддържат шишрите. За това, което вземаме "Булгар" и на равни разстояния, приблизително 10 см, изрязваме малки триъгълници.

За да направите облицовка и дали е необходимо да рисувате

Не е необходимо боядисване на конструкцията на конвенционален емайл за метал. Нещо повече, такова покритие ще навреди на постоянните потребители на шиш кебави от боядисани мангали. В края на краищата, по време на процеса на готвене на месото, емайлът ще се стопи и неговите суспендирани фини частици ще се появят директно върху хранителния продукт. Ясно е, че такова ястие ще стане вредно за здравето. Но за да предпазим фрезата от корозия е необходимо и има изход.

Единственият приемлив за нас процес на нанасяне на покритие, който е лесен за работа в дома, е използването на термоустойчив емайл от аерозолен тип балон. Такива цветове се продават в строителни хипермаркети. Преди обработката Мангала като средства цялата структура трябва шкурка, навлажнена избърсване кърпа и ацетон грунд, за предпочитане от същата серия, както тази на емайла.

Видео: Изградете себе си

Чертежи и характеристики на производството на сгъваем вариант

Машината, описана в изделието, може да се разгъва. За да направите това, вместо в дупките в ъглите, на същите места, е достатъчно да ударите хоризонтални (напречни) разфасовки с дължина около 5 мм с длето. След това, в вече завършени метални листове със сгънати страни, трябва да маркирате местата, където краката, прикрепени към тях, имат прорези.

Сега трябва да вземете длето с точка на профила под формата на буквата "c". Тази форма на слот е пробита в стените на барбекюто, според точните маркировки. Ние се огъваме всеки път, когато се получава "зъб" от метал. Този зъб, когато се сглоби, ще навлезе в среза на крака. Така че стените на барбекюто ще бъдат закачени с ъглите. Такава конструкция е лесна и бърза за сглобяване или разглобяване без инструменти.

Представяме две чертежи на възможни варианти на сгъваем фрезовик.

Сгъваем шев - чертеж

Конструкцията използва панти. Състои се от дипломат на чантата

Сгъваем шев - чертеж

В този вариант стените се зацепват една с друга поради прости вертикални жлебове

Брейзърът, събран по описания метод, ще служи като "вяра и истина", ако се спазват простите правила за грижа за него. Първо, когато има следи от ръжда или въглеродни отлагания, е необходимо да почистите дефектните петна с шкурка. И на второ място, ако откриете отпускане на закопчалките, те трябва да бъдат затегнати. Бон апетит!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com