BgDaHan.com

Фиксиране на оградата от металния профил със собствените си ръце - изчисляване на материалите и стъпка по стъпка инструкции за конструкцията

Ограда от металния профил около обекта

Изграждането на ограда от собствените си ръце е един от приоритетните задачи, които един летен домакин трябва да реши, когато организира крайградска зона. Един от най-разнообразните материали за изграждане на заграждения е профилиран лист (метален профил), който има много предимства пред обикновените дървени и метални огради.

Характеристики на металния профил като материал

Металният профил е профилиран метален лист (гофриран лист, гофриран лист, гофриран лист), изработен от поцинкована стомана. В процеса на производство на профилиран лист се използва така нареченият метод на студено валцоване - металният лист преминава през специална валцоваща мелница с ролки. Резултатът е профилиран лист метал с вълнообразна или трапецовидна профилна форма, която влияе не само върху естетическия вид на материала, но и върху неговата твърдост.

Стенен профилен лист

Профилираният лист C8 се използва за облицовка на огради и огради

След студено валцоване върху профилирания лист се прилага защитен полимер или лаково покритие в съответствие с цветовия стандарт RAL. Полимерният слой защитава метала от корозионни процеси. Богат избор от цветови решения позволява използването на гофриран лист за изграждане не само на промишлени съоръжения, но и за облицоване на жилищни сгради.

Основната област на приложение на профилиран лист е облицовката на стени и покриви на промишлени и жилищни сгради, изграждането на ограждащи и защитни конструкции. Благодарение на стоманената основа и профилираните ребра, материалът осигурява висока якост, надеждност и здраво тяло, без да се претегля носещата конструкция на сградите.

На полето използването на профилирани се класифицира в три типа:

 • Н - материал с дебелина от 0,55 до 0,9 mm, използван за облицоване на покривни конструкции;
 • C - профилирана дебелина на листа 0,55-0,7 мм, предназначена за ограждащи огради, огради, стени и преградни стени;
 • NS - универсален профилиран лист с дебелина на листа 0,55-0,8 мм. Може да се използва както за покриви, така и за покриви, огради и огради.

За изграждането на огради се препоръчва използването на велпапе с маркировки С8, С25, НС20 или НС35. Индексът след буквата показва височината на профила в мм. В зависимост от производителя дължината на листа може да варира от 0,5 до 12 м.

Предимства и недостатъци на велпапето

Конкурентните предимства на профилирания лист като материал за издигане на огради включват:

 • Ниско тегло - при използването на стенен профилен лист не е необходимо да се инсталира масивна рамка от дебели метални подпори или бетон. За ограждането на оградата не се изисква специално оборудване, тъй като храненето и поддържането на листа по тегло се извършва от един или двама души.
 • Лесна инсталация - в процеса на закрепване на профилния лист към носещата рамка използвайте обикновени самонарезни винтове за метал с шайба от гума или силикон. Като инструмент се използва електрическа отвертка със съответния бит.
  Профилиран лист с различни цветове

  Основни цветове на профилиран лист според RAL

 • Наличност - материалът има богат избор от размери и цветове. Цената на материала зависи от региона и производителя, но средно профилираният лист C8 1200 × 1800 ще струва 500-550 рубли.
 • Живот на експлоатация - профилиран лист от галванизиран метал с полимерно защитно покритие е надеждно защитен от химически и физически увреждания. Средният срок на експлоатация на материала е не по-малък от 15-20 години.

Ако полимерът и боята са повредени, металният профил губи своята корозионна устойчивост. Това всъщност е неговият основен недостатък, който може да бъде решен чрез провеждане на периодична проверка на лицето на оградите и стените за сериозни щети. За да се отстранят следите от ръжда и стружки, се използват специални бои, нанесени след предварителна повърхностна обработка.

Подготовка за изграждане на ограда със собствените си ръце

Преди да закупите материал и да продължите с изграждането на оградата, е необходимо да определите неговата конфигурация и да изчислите минималното количество необходима велпапе, материали за рамката и основата.

Най-простата конфигурация на оградата от профилирания лист е носеща рамка, състояща се от вертикални стелажи и хоризонтални водачи. Рафтовете са заровени в земята за 100-150 см и се бетонират с помощта на циментова пясъчна смес с чакъл. За производството на шкафове се използва профилна тръба 60 × 60, 60 × 50 или 50 × 50 mm. При желание може да се използва тръба Ø65, Ø80 или Ø90 mm.

Схемата на устройството за вземане на проби от профилиран лист

Пример за схема на устройството за вземане на проби от профилиран лист

Като хоризонтални трупи, към които ще се закрепи гофриран лист, е по-добре да се използва профилна тръба 60 × 40 мм. Дебелината на метала и в двата случая трябва да бъде най-малко 2 mm. Стъпалата между стълбовете не са повече от 3 м, а разстоянието между хоризонталните релси е 120-135 см.

В някои случаи носещата рамка е изградена от дърво, но такава конструкция не се различава по отношение на надеждността. Освен това, в процеса на работа, може да се наложи да се ремонтират кошмари или развалени стелажи.

С достатъчен брой средства стоящи могат да се полагат мразоустойчиви, червени или облицовъчни тухли. Това не само ще направи дизайна на оградата по-надежден, но и ще даде на непрекъснатата ограда по-естетически приятен външен вид. Размерът на тунелните стълбове е 380 × 380 или 510 × 510 mm.

Схемата на устройството на ограда от професионална настилка

Схемата на ограда от профилирани листове на височина 1,8-2 м

С съотношението цена / качество и направените усилия опцията за ограда с метална рамка е оптималното решение. За огради и огради с малка дължина, например 5-7 м, можете да използвате опцията за бетониране на всяка отделна вертикална стойка.

Ако оградата е изградена около мястото, на бетона вместо препоръчителната запълване всеки крак колан подсилена основа дълбочина 30-100 см и ширина 30-50 см. Този дизайн ще предпази от възможно оградата вдигане на почвата, експозицията на подпочвените води и механично натоварване. Ако искате да построите ограда с вградени и масивни врати, тогава изливането на основата е задължително.

Избор на велпапе

За изграждането на огради и заграждения, както е споменато по-горе, се препоръчва използването на стенен профилиран лист, означен с C8 и C25. Това са листа с вълнообразна повърхност, боядисани в кафяво, синьо, зелено или бяло.

Ако този материал не е наличен, вместо това е възможно да се вземе универсален профилен лист, означен с НС20 или НС35. Такъв лист има оребрена повърхност, защитена с полимерно покритие.

Профилирана хартия C8 в червен цвят

Профилиран лист С8 с дебелина 0,7 мм е оптималният материал за покриване на оградата около обекта

При избора се обръща специално внимание на следните характеристики:

 • дебелина - не по-малко от 0,5-0,55 мм. За огради и бариери с височина 2 m и повече е желателно да се използва профилен лист с дебелина 0,6 mm;
 • работна ширина - за стенната гофрирана плоскост C8, работната ширина трябва да бъде 1150 мм, за универсалната гофрирана плоскост HC20 - 1100 мм;
 • метално покритие - горещо поцинкован профилиран лист с декоративно и полимерно покритие от полиестер, чист или полидифлуорид (PVF2).

Профилираните листове, покрити с пластоизол (PVC 200), не са подходящи за използване като обвивка за огради и заграждения. Под въздействието на ултравиолетовите лъчи този полимер бързо се разрушава, което е изпълнено със загуба на антикорозионни свойства и намаляване на експлоатационния срок на гофрираните плоскости.

Вместо листове с работна ширина 1100 и 1150 см, можете да изберете по-широк продукт. Всичко зависи от това колко хора ще изпълняват строителните работи. Дори двама души ще намерят за неудобно да работят с листове с широчина повече от 2 м.

Изчисляване на необходимите материали

Преди да купите и доставяте материали на работната площадка, е необходимо да изчислите велпапето, профилната тръба за стълбовете и хоризонталните трупи. Като пример ще изчислим материала за ограждане на площадката 20 × 30 м, което съответства на типичната лятна площ от 600 м2. За обшивка ще се използва велпапе S8 с работна ширина 1150 мм.

Профилна тръба за изграждане на ограда

Профилната тръба 60x60x2 mm е подходяща като материал за конструкцията на опорна рамка

За да направите ограда около парцел от 6 хектара, ще ви трябва:

 • велпапе - за изчисления ще е необходимо да се изчисли периметъра на участъка, който в нашия случай е 100 м. Общият брой листове от велпапе: 100 / 1,15 = 89 бр. За запас е по-добре да купите 2-3 листа повече. Общо: 92 продукта;
 • тръба за стълбове - тъй като разстоянието между полюсите е с минималната препоръчителна стойност от 2 м. Общият брой на тръбите за вертикални стелажи: 100/2 = 50 бр. Като резерв, ако стъпката между подпорите е намалена, е по-добре да вземете още 2-3 тръби. Като се има предвид проникването в земята до 1,5 м, са необходими 53 тръби с дължина от 3,5 м. Общата дължина на тръбите е 185,5 м.
  Самонарезни винтове за закрепване на профилирания лист

  Самонарезни винтове за закрепване на профилния лист към водачите на рамката

 • тръба за водачи - за конструкцията на рамка за височина 2 м височина, ще са необходими 2 реда хоризонтални водачи. Общ брой тръби за водачи: 100 * 2 = 200 m. Материалът за вградената врата и порта се изчислява отделно, но за типична ширина от 1,5 и 4-4,5 можете да вземете тръбопровода от 10-12 метра;
 • крепежни елементи - средно за закрепване на един лист на ширина от 1,15 м се изисква 16-18 samorezov (стъпка 125 мм) върху метал. Общ брой на самозатягащите винтове: 92 * 18 = 1656 бр.

За производството на врати и врати, в допълнение към профилирани тръби, са необходими поцинковани панти и дръжки. Тези аксесоари се избират поотделно с изчислението, че вграденото се нуждае от контури в размер на 2-3 бр., А на вратата - 4-6 бр.

За изливане на основи е по-добре да се използват готови цименто-пясъчни смеси от производителя в торби от 25 кг. За да изчислите обема на бетона, трябва да използвате онлайн калкулатори. Според размерите на примера, описан по-горе, ще са необходими почти 15 м3 бетонна смес, за да се напълни 100 м дълбок сутерен, висок 0,3 м и ширина 0,3 м.

Като подсилен материал се препоръчва използването на стоманена армировка с напречно сечение от 4-6 и 8-12 mm. Броят на армировъчните пръти се изчислява, като се има предвид, че 4 надлъжни пръта и 8 напречни пръта се използват за плетене на рамката на всеки 140-150 mm.

Работен инструмент

За изграждането на ограда от профилирани листове върху основата на лагера, ще се изисква следното средство:

 • заваръчна машина;
 • бетонов миксер;
 • Лопата и лопатките;
 • ръчна или електрическа тренировка;
 • електрическа бормашина с вибро-закрепване;
 • отвертка с битове за гайки -
  Битове с вътрешен шестостен

  За фиксиране на металния профил, бита с вътрешен шестостен

 • българин с диск за метал;
 • нивото на балона;
 • шейна чук;
 • рулетка и найлон;
 • рамо на дърво;
 • шпатула.

Когато извършвате работа, помнете предпазните мерки за безопасност. За да направите това, ще трябва да закупите защитни пластмасови очила, ръкавици и гащеризони. При заваряване е задължително да се използват специални максимуми.

Стъпка по стъпка ръководство за изграждане на оградата

След доставката на металния профил и други материали до страната или предградията можете да продължите с строителните работи. Ако работата по изграждането на оградата трябва да бъде отложена, листовете от велпапе и чанти от цимент трябва да бъдат покрити с дебел брезент.

Запомнете фондация лента

За да подготвите изкоп за фундамент, трябва да направите следното:

 1. По периметъра на обекта трябва да отстраните всички остатъци, да отсечете наметалото и малките дървета. Ако на мястото, където се планира да се запълнят основите на оградата, има голям камък или дървета расте, те трябва да бъдат изкоренени с помощта на строителни инструменти.
  Треска за основа на ограда

  Изкопът е изкопан по периметъра на участъка до дълбочина от 0.3-0.5 м

 2. След подготовката на площадката, по дължината на периметъра се движат дървени клечки, между които се изтегля найлонова конец. Според маркировките около обекта се издърпва изкоп с дълбочина 0,5 м и широчина 0,3 см. След това се прави монтаж на подпорни стълбове от профила (вж. По-долу).
 3. Ако е необходимо да се подготви изкоп на площадка с лек наклон, тогава ще трябва да издърпате нишката между горната и долната капка, така че нишката да докосне земята. След това е необходимо да изкопаете изкопа с необходимата дълбочина в съответствие с наклона.
  Схема на основата за изравняване

  Схема на изравняваща основа за райони с стръмен наклон

 4. За сайт с голям наклон ще трябва да пречупите наклона на секции. За яснота погледнете внимателно диаграмата по-горе. Всеки от участъците ще има дължина удобна за изливане на основата с грил не повече от 60 см. В същото време, в най-ниската точка дълбочината на основата ще бъде минимална.
 5. Свързването на подсилващата рамка от армировката се извършва 8-12 мм. Подсилване се поставя на дъното на изкопа, така че чакъл между възглавницата и прътите е не по-малко от 5 см и между стените на изкопа -. 7-10 cm поне на лигавицата могат да бъдат разделени тухли или малки камъчета. Диаграмата на чифтосване е показана на диаграмата по-горе. Заваряването се използва за закрепване на арматурата.
  Схема на кофражното устройство за основата на лентата

  Схема на кофражното устройство за основата на лентата

 6. За да попълните основата, ще трябва да комбинирате кофража от остъклената дъска. Можете да използвате както нови, така и стари дъски с дебелина 15-25 мм, разположени около обекта. Височината на кофража е 70-80 см, като се има предвид, че височината на решетката не трябва да бъде по-малка от 30 см.
 7. След като инсталирате кофража по периметъра на обекта, можете да пристъпите към месене на бетон и изливане на основата. Ако има такава възможност, трябва да купите готов бетон с желаната марка. Това значително ще ускори процеса на изграждане на оградата. Когато се налива бетон, задължително се уплътнява с помощта на импровизирани инструменти и тренировка с вибрационно прикачване.

За изравняване на бетона използвайте шпатула и мистрия с подходящ размер. След изливането основата се покрива с филм и се оставя да изсъхне за 7-10 дни. След това можете да продължите към конструкцията на рамката и фиксирането на профилния лист.

Монтиране на стълбове от профила

Монтажът на вертикални стелажи се извършва до етапа на косене на основата. Процесът на инсталиране се състои от следните стъпки:

 1. На всеки 2 метра точно в средата на изкопа се изсипват дупки с дълбочина 1,5 м. По време на пробиването е необходимо да се следва и да се спазва минималната скорост, в противен случай има вероятност да се повреди режещия елемент. На дъното на всяка яма се полага фин камък или се излива фина чакъл с дебелина 10 см. При пробиване на дупки в място с лек наклон дълбочината на дупките се запазва по цялата дължина на наклона.
  Подземен под мазето с кофраж

  След като инсталирате стълбовете и свържете подсилената рамка, можете да започнете да изливате основата

 2. Обработката на профилната тръба с битуминозен лак се извършва до дълбочината на проникване (1-1,5 м). След изсъхване на лак е възможно да се започне месене на бетонна смес, основана на цимент M300.
 3. Подготвената тръба се спуска в ямата и се фиксира във вертикално положение. След това ямата се запълва с бетонна смес, която се набива с пръчка от армировка или с помощта на специална дюза. По време на процеса на пълнене се проверява позицията на стелажите спрямо вертикалата.
  Основата на оградата след напълване

  Основата на оградата след отливане на бетоновата смес

 4. След изливането на стълбовете трябва да изчакате първоначалното изсъхване на бетона в рамките на 2-3 дни. След това върху дъното на изкопа се изсипва слой от фин пясък с дебелина 5 см. На върха на пясъка се полага слой от чакъл от 20-40 слоя с дебелина 7-10 см.

Монтиране на рамката и фиксиране на велпапето

За фиксиране на хоризонтални водачи и велпапе се изисква следното:

 1. Към опорните колони трябва да се заваряват хоризонтални трупи с профил 60 × 40 mm. Разстоянието между закъсненията е не по-малко от 120 мм. За огради с височина 2 м се препоръчва да отстъпите 25-30 см от горната и долната част и да маркирате. В тези и ще бъдат фиксирани изостава с помощта на заваряване. В допълнение към заваряването, трупите могат да бъдат фиксирани със специална скоба.
  Монтиране на релсите с конзолата

  При отсъствието на заваръчна машина хоризонталните закъснения могат да бъдат фиксирани към специална скоба

 2. Рамката за вградената врата и крилото на вратата се сглобява от подобен профил с задължително подсилване чрез хоризонтален преход и височини на скобите. След монтажа, носещата рамка на оградата, портата и портата се обработва с антикорозионна боя или специална смес.
 3. Профилираните листове се припокриват с самонарезни винтове. За да направите това, листът е подравнен хоризонтално и фиксиран върху винтовете със стъпка от 125-130 мм. Вторият и следващите листове се монтират припокриващи се.
  Приблизителна версия на портата и вградената ограда от велпапето

  Приблизителна версия на портата и вградената ограда от велпапето

 4. Към опорната рамка на портата и заварените плъзгачи на оградата, конзолата за ключалката и порталните вентили. Подобни действия се извършват за окончателното сглобяване на вградения. След окачването на портите можете да пристъпите към облицовката им с велпапе.

За облицовка на вложката трябва да изрежете велпапето с ножица или метална халка. След монтажа разрезът се оцветява с боя. Всички предварително заварени елементи също се обработват с антикорозионно съединение и боядисани с боя за работа на открито.

Окончателно завършване след инсталиране

Ако в процеса на работа носещата рамка е обработена с антикорозионна боя, не се извършва допълнителна довършителна обработка. Достатъчно е да поставите пластмасови тапи на всяка лента. Вместо стандартите, за да украсите оградата, можете да използвате:

 • ковашки или декоративни метални изделия;
 • схематични рисунки и орнаменти, шаблонирани върху шаблон-
  Фехтовка подправена ковано желязо ограда

  Кованите продукти под формата на решетки ще ви помогнат да украсите оградата на всеки дизайн

 • сложни композиционни рисунки, направени от професионални художници;
 • Декорации от дърво и метал, които са прикрепени директно към велпапето.

По правило фалшивите елементи са най-интересният и естетически вид обзавеждане. Те са заварени към горната част на всяка колона на мястото на портата и портата.

Видео: фиксиране на велпапето върху носещата рамка

Профилираният лист може да се използва за покриване на огради и огради от всякакви конфигурации. Лесно е да се работи с, не се изисква специален инструмент за изрязване и закрепването се извършва с обикновена отвертка. Ако искате да изградите ограда от профилиран лист, не бързайте да поръчате пълна гама от произведения от професионалисти. Например, боядисването на рамката и монтирането на листа може да се извърши самостоятелно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com