BgDaHan.com

Правила за инсталиране на ограда между съседите

Правила за инсталиране на ограда между съседитеКупуването на собствен парцел и изграждането на частна къща е несъмнено най-важното събитие в живота на всеки човек. И още по-неприятно, ако в процеса на изграждане има някакви проблеми и разногласия със съседите. И тези проблеми често възникват и една от причините за тяхното влошаване може да бъде ... неправилно издигане на оградата! Така че нека да поговорим за това какви са правилата за инсталиране на ограда между съседите, какви законодателни документи регулират такива дейности и защо трябва да се спазват изискванията на тези документи.

Каква трябва да бъде височината на оградата ви?

Преди да се изгради ограда между си и съседните райони, разгледайте този документ като парченце 02.30.97 (с по-нататъшни изменения на 12.03.2001g.) - че тя се определя от височината на оградата в лятната си вила. И в този документ ясно се посочва, че максималната височина на огради между съседи не трябва да надвишава 1.5 m, а на оградата трябва да бъде прозрачен (летви или мрежа), така че да не закрива всеки от сайтовете.

Въпреки това, SNiP, както е известно, не е закон и следователно не изисква от потребителите стриктно да спазват определените норми. Можете да решите каква височина трябва да бъде оградата между съседи, а от строителния материал ще бъдат изградени, а ако това решение удовлетворява и двете страни да сключат договор подходящо, което ще има правна сила, и че ако е необходимо, може да се използва съда.

Какви са изискванията за пожарна безопасност

Трябва да се отбележи, че разстоянието между двете сгради, както и разстоянието от оградата до сградата се регулира от правилата за противопожарна безопасност. И да спазвате тези правила във вашите интереси, защото това ще зависи не само от вашето материално благосъстояние и спокойствие, но и от самия живот.

Да отбележим, че според официалните документи разстоянието между две съседни къщи (или структури) трябва да бъде такава:

  1. Ако и двете сгради са направени от камък или бетон, разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 6 м.
  2. Ако сградите са направени от камък или бетон, но подовете им са дървени, минималното разстояние е 8 м.
  3. Ако и двете конструкции са направени от дърво - не по-малко от 15 м.
  4. Ако една от конструкциите е направена от камък или бетон, а втората от дървото е не по-малко от 10 м.


Обърнете внимание на тези изисквания и не забравяйте, че те се отнасят до абсолютно всички сгради и структури, намиращи се на съседния обект. Но ако се интересувате от разстоянието от оградата до ваната във вашия район, тогава няма специални изисквания - законно разстоянията между различните сгради, разположени в рамките на един и същ обект, не са регулирани.

Какво трябва да се спазват санитарните стандарти

Сега е препоръчително да се обмислят основните санитарни стандарти за вдлъбнатина от оградата. Ако вярвате в SNiP, те са както следва:

  1. Минималното разстояние между оградата и къщата, стояща на следващия обект, трябва да бъде 3 м. И се измерва по принцип от коридора до границата.
  2. Минималното разстояние от оградата до техническата сграда, разположена на друго място, трябва да бъде 1 м.
  3. Минималното разстояние от оградата до сградите, предназначени за поддръжка и ходене на домашни животни или птици, трябва да бъде 4 метра.
  4. Минималното разстояние от оградата до дърветата в съседния район трябва да бъде 2 или 4 м (в зависимост от тяхната височина), а на храсталака - 1 м.
  5. Минималното разстояние от оградата до гаража на съседите трябва да бъде 1 м.

Кога трябва да построите две огради?

Много често нашите сънародници мислят за това как да се изгради ограда до оградата. И тук трябва да се отбележи, че само една ограда е достатъчна, за да се разделят двете съседни секции една от друга. Най-важното е, че тя трябва да бъде построена в съответствие с описаните по-горе правила и разположена на достатъчно голямо разстояние от всички сгради с икономическа, жилищна и жилищна цел, намиращи се в двете райони.

Две огради трябва да се изграждат само ако между съседните участъци има път. И с този сценарий е позволено да се издига дори една глуха ограда между съседите. Освен това може да се построи глуха ограда отстрани на пътя. И между два съседни обекта е възможно да се създадат глухи огради само след получаване на подходящо разрешение от представители на местните власти (и е важно и двамата съседи да се съгласят да изградят глуха ограда).

Това са всички правила, които трябва да се запомнят при изграждането на въпросния обект. За да се избегнат всякакви проблеми и недоразумения обаче, препоръчително е предварително да се запознаете с изискванията на местната администрация - те винаги се основават на разпоредбите на SNiP 30-02-97, но могат да варират до известна степен в зависимост от района.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com