BgDaHan.com

Някои тайни за грижа за ябълковите дървета

Веднъж като градинар започнах да засаждам няколко различни зонови ябълки близо до къщата. Тогава нямах опит и време.

Много съжалявам за първите разсад на ябълкови дървета, които по някакъв начин засадих. Едно дърво загива през следващата година, а останалите - "Канела раирана", "Вологда" и "Папировка" - растат бавно. Засадена и красива "Мелбърн" също, особено без да се придържаме към правилата. Но едно дърво след няколко години започна да бъде изненадващо изобилно плодотворно. Съседите твърдят, че е засаден водоносен хоризонт.

Почти 8 години по-късно две ябълки, които са засадени на първо място, дават плодове. Направихме си път, скъпа! И това въпреки факта, че всички ябълкови дървета през зимата са много зле повредени от мишки (не мога да се справя с тях по никакъв начин). По-рано през пролетта, всички стволове, грижливо омазани с градинска дъвка, за да поправят щетите. Наскоро един от градинарите сподели съвети,

че от мишките стволовете на младите дървета трябва да бъдат намазани с бреза катран през есента. Ще взема предвид този съвет. Също така ще засаждам в градинските растения, които плашат мишките: черни роби, лешникови грозда, нарциси.Друг недостатък: поради невежеството, много засаждане ябълкови дървета. Може би, следвайки опита на читателите, ще се опитам да трансплантирам осемгодишна ябълка.

Но сега знам точно какво да правя с ябълкови посадъчен материал. Те трябва да се засаждат през пролетта, докато цъфтят пъпките. И че корените бяха живи, с много малки корени. По-добре е да си купите ябълка на две години, така че да има най-малко четири силни клонки на разсад. Една яма за дърво трябва да бъде изкопана с диаметър около 40 см, с дълбочина до 60 см.

И още една тайна: имате нужда от туберкулоза с плодородна почва в центъра на фовеята. Някои градинари съветват засаждането в ямата за прилагане на органични и минерални торове, но не го правя, защото почвата на моя сайт е толкова добра. Свързвам дървото с колчето, не го поставям в центъра на дупката, но леко отстрани.

Елена Распопова

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com