BgDaHan.com

Coreopsis боядисване - весела цветна градинска украса

Съцветие koreopsisa

Градинарите се наслаждават на боядисването на кореопис за слънчевото настроение, което придава на цветната градина, за своята радостна деликатна лекота. Заводът не изисква сложна грижа. Но кога култивиране

струва си да разгледаме някои функции.

Запознаване с изгледа

Coreopsis багрене е ежегодно от много видове koreopsis. Представител на флората на американския континент, родом от Канада, САЩ, северната част на Бразилия. Често се учи на периферията, плоските поляни, полетата на полетата и пустошта. Тук той често се нарича Калиопис.

Домашните градинари са известни под имената на парижката красота, Ленък, Жълтата маргаритка, очите на момичето. Разраства се на различни видове почви, показва се по-добре на сухи леки пясъчни почви, ароматизирани с хумус. Сухоустойчиви. Изобилие от растеж и цъфти в слънчевите райони. Тя толерира частично засенчване, но цветята стават по-малки, те са малко по-малки.

Повече от 100 разновидности се отглеждат в култура. Височината на възрастното растение е от 20 см до 1 м и се формират джуджета с височина до 15 сантиметра, образувайки просторен тревен храст. Коренът е чуплив. Стъбло изправено, тънко, разклонено. Тесни, силно разчленени листа, които се стесняват от основата до върха.

Ярките цветя са разположени поотделно или от два до три, всеки от които е със собствен тънък крачол. Арома липсва. Съцветието е три-пет сантиметра кошница. Състои се от венчелистчета, разположени в един ред, с денички и жълта ивица по външния ръб. Централното място е тъмно, размерът зависи от сортове, цветът на средата е тъмночервен, бургундски, кафяво-червен.

Семената капсула се сплеска, прилича на насекомо - бъг. Тя даде името си на растението: "koreopsopsis" от гръцки - "bug-like". В кутията се узряват много малки семена.

Градинските сортове се отглеждат от семена, обикновено чрез разсад. Разпространени са и "samosevom". В такива случаи се появява под зимата, образувайки ниски розетки или ранна пролет. Зелената маса се разраства бързо. Цъфти от края на юни до слана.

Предимства и разлики

Предимствата на това растение са:

 • скромен
 • расте на всякакви почви, особено добре - на сухо пясъчно
 • обича слънцето, но устоява на малко засенчване
 • сухоустойчиви
 • много декоративни, образува леки въздушни гъсталаци
 • цъфти дълго и изобилно
 • цветът на цветята е красив, предизвиква асоциации със слънчева светлина и положителни емоции

отличителен функции Багренето на Coreopsis се разглежда:

 • способността да се развива и разцъфтява в полусфери, от други видове от рода Coreopsis не може да се похвали
 • За разлика от повечето култури, той предпочита сухи, обеднени почви

Агротехниката и особеностите на отглеждането

Опитни и начинаещи производители отбелязват непринудеността на кореопсиса. Ограничителният (определящ) фактор е едно - добро осветление. За да се ускори цъфтежа, се отглежда едногодишен житопсис в разсад. Малки семена се засяват през март или началото на април. Сеитбата е повърхностна, без вграждане.

Контейнерът е покрит със стъкло, филм или прозрачна пластмаса. Периодично малкият човек излъчва. Възрастните посадъчен материал се изтъняват, оставяйки между тях 25-30 мм, или се гмурват първо според схемата 2x2 см, за втори път - в отделни саксии. През май - юни, след края на нощните студове, засадени в земята на разстояние не по-малко от 30 - 40 см един от друг.

Цвете на яркосттаДиректно засяване в откритата почва се извършва в края на април - началото на май. Застреля, а след това и разсадът се изтънява. Ако семето остане в растението и е зряло, то може да се разпространи чрез самозасяване. В този случай, леторастите се грижат, както в случая на директна сеитба.

Кацане и поливане

Изберете открито слънчево място или място, където лека сянка се случва следобед, когато летния въздух е най-горещ. Предпочитани са пясъчни глинести слоеве, насипни сухи почви. Отлично развива бедни почви, тежки и плодородни драстично намалява цъфтежа. Ниските отглеждани сортове се използват в бордюри, за да украсят терасите и балконите.

Високо поставени в отделни групи - завеси, засадени в средната част на цветни лехи, в центъра или на последния висок етаж. Излива се умерено, при липса на утаяване. Заводът толерира временна суша по-лесно, отколкото излишната влага в почвата. След всяко напояване и периодично между тях разхлабват почвата. Редовно премахване плевели.

Хранене, болести и вредители

Най-дрешникът започва две седмици след приземяването на открито, когато храсталакът се утвърди. Нанесете водни разтвори на сложни минерални торове. Направете малки порции и само върху бедни почви. Излишъкът води до намаляване на цъфтежа и активно натрупване на зеленина. В този случай цъфтежът не може да бъде възстановен.

Видео за кацане и отглеждане на кореопис:

Coreopsis е склонна към ръжда на листа, инфекции от вирусни, бактериални или гъбични природа. Ако се установи заболяване, което се установява чрез потъмняване на листата или появата на петна, засегнатите части незабавно се отстраняват. те правят фунгицид и болен растение и всичко, което е в цветната градина, за да се предотврати разпространението на инфекцията.

Ако ръждата е пометела целия храст и е стигнала до върха, образецът трябва да бъде пожертван и отстранен, в противен случай цялото леглото ще умре. По-често от други насекоми жълтичка атаки. За борба с него, както и с гъсеници и ларви на бръмбари, използвайте химически продукти за растителна защита - инсектициди.

Химическите вещества се използват строго съгласно инструкциите, като се вземат мерки за безопасност.
Добре е да знаете:

 1. Студеното дъждовно началото на лятото премества периода на цъфтеж.
 2. Короподис цъфти по-дълго и по-обилно, ако периодично премахвате избледнелите съцветия.
 3. Високите храсти трябва да бъдат свободно прикрепени към подпората, така че растението да не нарушава вятъра.
 4. Цветята са подходящи за букети, задържани дълго в среза.
 5. В цветните лехи се комбинира с цинния, гайлард, червеникаво. Добре е в състава с високи цветове с дълги съцветия. Подходящ за създаване на соло цветни акценти.

Приложение и вярвания

Съцветия от ядрата се използват за направата на естествени багрила с червени нюанси и махагон. Прилага се за боядисване на прежди и текстил. За подготовката на цветовете, цветята се отстраняват във фаза на полуразрушени пъпки и преди началото на втриването.

жълтичка

Съберете в сухо време, след изпаряване на росата. Изсушете го, като го разпръснете в един слой, на тъмно вентилирано място. В родната земя жълтичка има вяра: ако една жена очаква дете да готви и да яде ястие от храст от кореоповидна боя, определено ще има дъщеря.

Нежно и много весело цвете ще се превърне в украшение на всяка градина. Ярко място и лесно дренирана почва - всичко, което е необходимо за цъфтящ слънчев въздушен облак, за да се насладите и да се развеселите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com