BgDaHan.com

Създаване на дървена основа със собствените си ръце чрез инсталиране на купчини и дървена основа на лента.

Дървената основа е била много популярна през последните векове, сега тя е заменена от по-твърди и трайни - бетонни и стоманобетонни основи. Въпреки това, дори и сега дървените основи се използват от дървената основа и има основателни причини за това, за което сега ще говорим. След това ще разгледаме същността на дървената основа, нейните предимства, недостатъци и инструкции за създаване на собствени ръце.

Предимства и недостатъци на дървената основа

Дървена основа със собствени ръце

Дървена основа със собствени ръце

Преди да преминете към списъка с предимствата и недостатъците на дървената основа, все още трябва да разберете какво е да направите дървена основа със собствените си ръце и за какви сгради е подходяща.

Дървената основа се препоръчва да бъде издигната под леки дървени сгради. Причината за този тесен обхват е относително ниската товароносимост на дървесината и краткият живот на основата. За днес дървената основа служи като основа за такива градински сгради като:

Както можете да видите, всички горепосочени сгради нямат високо строително тегло, а освен това не са жилищни пространства, затова създават дървена основа със собствени ръце.

Изхождайки от това, мисля, че сте разбрали, че многоетажни сгради, жилищни помещения и например столицата гараж върху дървена основа за изправяне е строго забранена.

Предимствата на дървената основа са:

 • Лесно изграждане на фондация
 • Липса на необходимост от специалисти
 • Най-евтиният тип фондация
 • Не изисква използването на специално оборудване
 • Дървото е податливо на деформация, поради което основата е в състояние да издържи на значително натоварване при опъване и огъване
 • Дървесината е топлинно потребяващ строителен материал, така че топлинните загуби от строителството ще бъдат минимални

Недостатъците на тази основа са кратък експлоатационен живот и слаба носеща способност на дървени трупи.

По отношение на начина на изработване на дървена основа, най-удобно е изграждането на пилотна основа или полагане на дървени траверси, които ще бъдат дървена основа.

Защита на дървена основа

Както бе споменато по-горе, огромният недостиг на дървесина е кратък живот на строителството (максимум 30 години, а след това с качествена обработка).

Защита на дървото - гаранция за издръжливост

Защита на дървото - гаранция за издръжливост

Ако дървото не се обработва изобщо, преди да бъде поставено в почвата, то ще започне да гние след първата зима и след 2-3 години основата ще стане неподходяща за употреба. Незабавно насочете вниманието си към факта, че след изграждането на фондацията няма да помогне за обработката, трябва да бъде направено предварително, когато материалът се подготвя за монтаж.

Друг нюанс - ремонт на фондацията е много трудна и трудолюбива работа, която изисква значителни материални разходи, така че е по-добре да не съжалявате за парите и да извършвате цялостна обработка на дървото.

За да спестите пари при обработката на дърво, без да купувате скъпоструващо защитно оборудване, можете да използвате методите за защита на дървото на дядото, а именно:

 1. Записване на трупи. Първо, дървеният материал се изчиства от кората (шлайфана), след което горелката изгаря долната си част, която ще влезе в почвата. Трябва да обърнете внимание на факта, че дървесината не може да бъде прекалено овъглена, в противен случай тя ще загуби свойствата си.
 2. Потапяне на трупи с катран, машинно масло, както и разтопен битум. Този вариант на защита на дърветата е доста добър и не изисква значителни разходи за материали.
 3. Преобръщане на листове покривен материал. Рубероидът е висококачествена хидроизолация, поради което нейното приложение ще бъде целесъобразно. За да увеличите защитния ефект, можете първо да покриете дървения материал с битум и веднага да го увиете в няколко слоя покривен материал.
 4. Друг, на пръв поглед, прост метод е да се използва дървен материал, събран през зимата. Зимните трупи са по-способни да издържат на валежите и следователно са по-малко податливи на разпад.

В допълнение към тези методи за защита трябва да се отбележи и видовете дървесина, които се препоръчват да се използват. Най-трайните и следователно трайни сортове дърво са бор, смърч, дъб, ела, лиственица и бук, така че поетът трябва да ги избере и да ги спре.

Трябва също така да обърнете внимание на "магазин" подготовката за защита на дървото, наречен антисептици. Тяхната употреба позволява не само да предпазва дървесината от разпад, но и да предпазва от спонтанно изгаряне и други неприятни въздействия на природата.

Е, последната възможност за защита е използването на трупи, които се предоставят от производителите. Като правило този тип дървени трупи се третира с антисептични средства, които се прилагат под налягане върху повърхността на дървото. С тази технология антисептикът се разпространява до сърцевината на дървото, в сравнение с това, че ръчната обработка защитава само първите 3-4 мм трупи.

Е, всъщност и всичко, което трябва да знаете за защитата на дървената основа, сега трябва да поговорим за основния въпрос на тази статия: "Как да направите дървена основа със собствените си ръце?".

Създаване на дървена основа със собствените си ръцеДървената фундамент може да бъде издигнат по два начина: първият (по-надежден) - монтаж на купчини, а вторият - полагане на дървени траверси. Сега нека разгледаме и двата начина.

Създаване на основа на дървени колчета

Основата на купчината е създаването на окопи, подобни на пилони, по цялата площ на бъдещата конструкция (на главните площадки) и поставянето в окопите на трупи. Основните възли, под които трябва да бъдат разположени трупите, са външните ъгли на сградата, както и кръстовището и пресичането на вътрешните стени.

Създаване на основа на дървени колчета

Създаване на основа на дървени колчета

За всички общи нюанси на творението пилотни основи можете да прочетете в съответната статия.

Що се отнася до дървената основа, има няколко специални изисквания към нея:

 1. Ъгловите купчини трябва да се състоят от дървени трупи с диаметър не по-малък от 30 см
 2. Спомагателните купчини могат да бъдат създадени от трупи с диаметър 15-20 см
 3. С цел да не дневника натиснат в почвата под действието на строителните товари, трябва да създадете в долната част на изкопа дренажен слой от чакъл и пясък или да направите изкопа 15 см дълбочина, 15 см налива бетон решение и сигурно, засадени в дневника си.
 4. Дървените трупи трябва да бъдат инсталирани под дълбочината на замръзване (за района ни, дълбочината е 1 м, така че да настроим трупите надолу по 1,5 м).
 5. Необходимо е също така дневникът да изглежда над нивото на земята с 30 см, за да се създаде допълнително решетката.
 6. Какво щеше да направи дизайна по-солидна основа, върху горната греда парче създаде скок, а хоризонталната греда, която ще премине трупи да се създаде отвор в този случай ще щип връзка.
 7. Каквато и да е лъч се подлага на изключване на почвата по време на razmerazniya / замразяване, предварително плик купчина необходимо в PVC филм, който ще създаде по-малък коефициент на триене между земята и дневника.
 8. След инсталирането на дървени пилоти яма не се препоръчва за пълнене глина и чернозем и пясък или чакъл, което ще позволи да тече вода, надолу, като по този начин намаляване на отрицателното въздействие на водата на един пън.
 9. Веднага щом пакетите са замръзнали, ние създаваме грил и започваме да създаваме стените на сградата.

Това сме предоставили вариант за създаване на дървена основа със собствените си ръце, използвайки типа фундамент пилот. Сега да преминем към създаването на фондация за дървена лента.

Създаване на фондация от дървени ленти със собствените си ръце

За да създадете фондация със собствени ръце, като използвате дърво, първо трябва да се запознаете с общите принципи на сътворението лента фондация, които са изложени в съответната статия.

След като изучаваме всички нюанси, ние се обръщаме към избора на материал. Най-добре е да използвате стари дървени траверси, широка гама от които може да се види в някои строителни магазини. Най-целесъобразно е да се използват стари железопътни траверси с напречно сечение 20 * 20 см.

Създаване на фондация от дървени ленти със собствените си ръце

Създаване на фондация от дървени ленти със собствените си ръце

Така минаваме към технологията на строителството. Преди всичко, ние създаваме чертеж на бъдещата основа, подготвяме терена, маркираме и изкопаем окопите.

Дълбочината на изкопа трябва да бъде такава, че да е възможно да се създаде дренажен слой (около 20 см) и да се монтира вратовръзка, която да не излиза извън повърхността на земята (също 20 см). Общата изкопа трябва да бъде най-малко 40 см дълбока, ако траверсата ще бъдат подредени в един ред.

Можете също така да полагате дървени траверси на 3 и дори на 4 реда, но в този случай те трябва да бъдат закрепени заедно (всеки). За са пробити монтажни отвори в траверсите (не по-малко от 13 мм в диаметър) и определя усилващите пръти (12 mm) дебелина на всички траверси и дори повече пръти, които са влезли в почвата.

Освен това траверсите трябва да бъдат закрепени към ъглите. За да направите това, използвайте връзката в жлебовете, които са създадени с чук и длето, моторна резачка.

Този тип фундамент е подходящ за създаване на парникови и други леки градински сгради.

Предимството на дървените траверси е простотата на монтаж, относителната евтиност на материала и продължителният експлоатационен живот.

Що се отнася до недостатъците, трябва да се отбележи, че железопътните траверси се обработват със специални консерванти, които удължават техния експлоатационен живот, но в същото време отровят почвата. Ето защо, ако вие използвате дървени траверси за да се създаде фондация със собствените си ръце, което трябва да се разбере, че този материал отрицателно въздействие върху качеството на подземните води (ако те не са твърде дълбоко) и фауната в близост до сградата.

Това е всичко, което исках да ви разкажа как да създадете дървена основа със собствените си ръце. Както можете да видите, технологията е доста проста и не изисква специални умения за изграждане, така че има смисъл да пестите пари и да го направите сами!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com