BgDaHan.com

Препоръки за проектиране и създаване на интериора на банята със собствени ръце

След изграждането на банята има още една, еднакво важна и в същото време трудоемка събитие - създаването на вътрешността на банята. Дизайнът на стаята за почивка, парната баня и съблекалнята има няколко важни нюанса. След това ще разгледаме най-популярните строителни материали и аксесоари за баня, както и препоръки за създаване на уютна, възхитителна парна баня.

Основни препоръки за дизайн на баня

Интериор на класическата руска баня

Интериор на класическата руска баня

Банята е сграда, която служи изключително за отмора и обикновено ще почивате не като едно, а в компанията на приятели. Като се започне от това, интериорът на банята не трябва да бъде строго индивидуален, а по-класически, така че гостите да не бъдат ужасени от вашите предпочитания и вкусове.

Класическият дизайн на банята е баня от дървена дограма, вътре в която всичко е облицовано с дъска от облицовка или същите вътрешни стени са оставени от рамката.

Банята не трябва да е светла вътре, стените и таванът, като правило, трябва да имат мек дървесен оттенък.

Ъгли в банята трябва да се заглаждат, защото Стаите в сградата са малки по размер, особено парната стая.

Прилагането на дизайна на банята трябва да дава предимство на един тон дърво, така че стаите да не са голи.

Не е необходимо да се украсяват вани с различни пластмасови и лакирани продукти, т.е. при висока влажност и температура, ще се отделят токсични вещества, които ще повлияят както на миризмата в стаята, така и на вашето здраве.

Класическите елементи на банята са самавари, мустаци, шапки и метли с ароматни билки, така че е желателно да се разрежда интериора с предмети, които ще ви трябват по време на почивка.

Осветлението в банята оказва влияние и върху интериора. Предпочитание трябва да се дава на лампи с мека жълта светлина. Ярките лампи ще направят ситуацията по-напрегната, което ще се отрази отрицателно на останалите.

След това ще разгледаме по-подробно как да проектираме всяка отделна стая в банята.

Дизайн на стая за отдих

Към останалата стая няма специални изисквания за дизайн и общ интериор. Основното нещо е да направите класическия руски стил на ваната със собствените си ръце.

Като се започне от това, стените трябва да бъдат облицовани с подплата. Лампите могат да бъдат закрепени на тавана, както и инсталирани по стените (малки лампи).

Подът е по-добре павиран с плочки, т.е. На първо място, е по-лесно да се грижи за него, а второ, малко ще разтопи вътрешността на банята. Освен това трябва да се отбележи, че дървените подови настилки са бързо замърсени и са най-поразени от прекомерна влага. По-евтин, но въпреки това приемлив вариант е използването за подова настилка линолеум.

Остатъчната стая трябва да бъде оборудвана с голяма маса и пейки или кресла. Обръщаме внимание на факта, че всички мебели трябва да бъдат дървени, защото влажността в стаята ще бъде повдигната, а останалите столове или столове бързо ще се влошат.

В стаята за почивка се препоръчва да виси един рафт, в който можете да поставите чай, ароматни масла и други неща, необходими във ваната.Препоръчва се да се монтират завеси от бамбук или памук на прозорците.

Основното нещо, което не трябва да се използва при създаването на интериор в стаята за отдих, е разнообразието от синтетични материали. за руския стил на банята, тя не се вписва.

Що се отнася до музиката и друго оборудване (телевизор, касетофон, DVD плейър), това е ваше, те със сигурност не съвпадат с интериора на руската баня, но все пак по време на останалата част са незаменим помощник.

Необичайно и в същото време е полезно да се допълни интериорът на сауната, а именно стаите за почивка, малка камина. Той ще направи топло помещението по-топло и самата ситуация ще се освободи.

Дизайн на парна баня

Парна баня е основната атракция на банята, така че интериорът на парната баня и дизайна на всичките й елементи трябва да бъдат внимателно обмислени.

За начало материалът за парната баня е несъмнено дърво, най-хубавото е облицовката на дъската. Не забравяйте да прокарате пода с плочки, вече сме казали защо.

Интериорът на парната баня задължително трябва да включва кофа с вода и лъжица, без тях парното ще бъде несъвършено.

Основното предимство на парната баня е печка-нагревател, която ни затопля. Най-добре е да оставите класическата версия на пещта от червени огнеупорни тухли. Няма нужда да експериментирате с материали и форми на фурната, естествеността и простотата винаги са на мода. Ако вече промените дизайна на печката, за тази цел предпочитайте естествени камъни или стъклени вложки.

Друг важен момент са рафтовете. Колкото по-просторна е парната стая, толкова по-удобно ще бъде. Рафтовете трябва да бъдат под ъгъл, за предпочитане на няколко стъпки.

Острите ъгли в парната баня напълно изключват, те показват действителните размери на стаята, която в размер, обикновено около 4-6 m2.

Важен момент в дизайна са вратите на термата. Класическият вариант е глухите дървени врати, по-модерните - стъклените врати. Препоръчваме ви да използвате последната опция, защото винаги по-тихо е в полупрозрачна стая, особено знаейки, че в случай на опасност вратата може да бъде счупена (въпреки че 8 мм стъкло е далеч от лесно). Оставяйки дизайна на парната баня на удобството да бъдете в нея, препоръчваме да поставите вратата с отвора навън, защото Свободно пространство в парната баня, което практически нямате.

Материали за дизайн на баня

За дизайна на банята се препоръчва да се използва дърво, но в този случай може да има проблеми.

Ясен пример са рафтовете, изработени от бор, което не е препоръчително, защото Боровете, когато се нагряват, отделят смола, която може да ви изгори.

Освен това има няколко нюанса за избор на материала за дизайна на банята, а именно:

  1. Най-евтината версия на обшивката на стените и тавана във ваната е боров, вече ви разказахме за недостатъците му в парната баня. Pine се препоръчва да се използва в помещение за отдих, където не се извършва нагряване на дървесина и следователно няма да навреди. В допълнение, борът издава приятен аромат, който ще направи останалите във ваната по-уютни.
  2. За облицовката на парната баня се използват липа и лиственица. Тези видове дървесина не само украсяват вътрешността на банята, но и ще продължат повече от десет години, без да се подлагат на гниене.
  3. Банята не трябва да бъде изработена от дърво, както подът, така и стените могат да бъдат изложени от плочките на дървесния оттенък, което ще задоволи вътрешността на банята и ще направи по-лесно грижите за стаята.
  4. В допълнение към плочките, подът във ваната може да бъде изстрелян от дървото, ако все още сте решили това, а не прекалено разумно действие, изберете поне пробита или орязана дъска.

Фото примери за баня дизайн, интериора на всички стаи на банята

Предлагаме ви снимки с примери за най-популярните дизайни на бани в руски стил:

Както можете да видите, вътрешността на руската баня може да бъде много различна, от класическата до по-модерната, но все пак основата на дизайна - дървени елементи, остават постоянни.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com