BgDaHan.com

Изборът на най-добрата опция за банята - преглед на подходящите сортове дървесина

0;За разлика от миналото, когато са издигнати бани само от дърво (като най-достъпен материал), сега те са изградени от "всичко" тухла

, клетъчен бетон и други подобни. Но за вътрешна облицовка се използва най-често дървена облицовка. Всички други сортове дъски, наречени "вагонка" (пластмаса, метал), за такава конструкция очевидно не са подходящи. Преди всичко, поради спецификата на работата му - прекомерна влажност, резки промени в температурните стойности и редица други фактори.

Изхождайки от това, изборът е само да се определят оптималните дървесни видове, от които се прави облицовката. И това не е само цената на продукцията (и тя може да варира значително), но и в специфичните свойства на материала. Ще се занимаем с достойнствата и недостатъците на различните видове "дървени" плоскости и какво точно е по-добре да избирате за довършване на вашата баня - по преценка на читателя. И за такива свойства като способността да "диша", благородният външен вид, лекотата на обработка, инсталирането и други подобни, за да се обърне внимание, няма смисъл - те са еднакви за всяко дърво и са добре известни.

мека дървесина

Goodies

 • Най-икономичният вариант, тъй като дървесината е по-евтина от "твърдата дървесина".
 • По-малко податливи на разпад, което означава, че горепосоченото е период на използване без необходимост от поддръжка.

минуси

 • Завършването на такива материали не е подходящо за всеки. Причината - в специфичната миризма и секретираните вещества с повишаване на температурата в стаята. Някои хора имат доста болезнена реакция към това, понякога с негативни последици (алергии).
 • Когато се нагрява, смолата се освобождава и дъските буквално стават лепкави.

лиственица

Особеността е, че когато абсорбира влагата, тя става само по-силна. Ето защо истинските майстори използват тази конкретна порода, когато полагат първата регистрационна рамка. Все пак трябва да се има предвид, че качествената обработка на такава облицовка може да бъде извършена само от професионалист или хора, имащи голям практически опит по този въпрос. Ако изборът падне върху лиственицата, трябва да сте готови да платите за работата на някой друг.

list_

Към бележката!
Лъч е препоръчително да завършите помещенията в съседство с парната баня.

Борово, смърчово

Всеки е добър и цената е доста ниска, но интензивността на освобождаването на смолата ограничава тяхното използване.

vagonka-ИЗ-sosny_

кедър

Тя се счита за една от най-добрите опции, но като се има предвид крайната цена на довършителни работи - не е опция за всички!

твърда дървесина

Goodies

 • По-гъвкав в приложението.

минуси

 • В условията на прекомерна влага, експлоатационният живот е по-нисък от този на иглолистните видове. Ще бъде необходимо систематично импрегниране и повърхностна обработка (и ремонт с подмяна на отделни плоскости - по-често), което увеличава цената на елемента "поддръжка на конструкции".
 • Цената е по-висока от тази на "иглолистната" облицовка.

Между другото, поради тази причина някой рядко обръща внимание на този фактор. Ако ваната ще бъде експлоатирана интензивно (например, голямо семейство, гостите често идват, лични предпочитания) - трябва да помислите.

Лайм дърво

 • Той излъчва етерични масла, полезни за тялото. Не без причина от всички пчелни дървета се интересува само това.
 • Той поддържа топлинна енергия добре, което е действително за такава структура като баня.
 • Не загрява до значителни температури, поради което няма опасност от изгаряния, ако случайно докоснете подплатата.


lipa_

трепетлика

 • Структурата е по-плътна от тази на липата. Следователно бордът ще продължи по-дълго.
Към бележката!
При избора на облицовка на аспен, трябва да обърнете внимание на наличието на възли. Колкото повече от тях, толкова по-ниска е продукцията, а не е за банята да я купи.

пепел

С оглед на факта, че в условията на висока влажност дървесината не служи дълго време, тя се използва много по-рядко. По принцип, за изправени пред стаите за почивка, коридора и няколко допълнителни съоръжения (ако има такива в банята).

елша

Предимства още повече - почти не абсорбира течности, при допълнително смилане не е необходимо, не се поддава на температурна деформация. Особено разнообразие като черен елф (нарича се още кралски). Но това не е бюджетен вариант. Кой има достатъчно средства, струва си да се обърне внимание!

lipovaya-evrovagonka-для-bani_

Какво да обмислите

Когато вътрешната украса на банята не трябва да се ръководи единствено от производствените разходи. В края на краищата основната задача е да се постигне максимална полза за здравето от процедурите за къпане. Ето защо, когато планирате разходите си, трябва да имате предвид, че най-значителните икономии могат да бъдат постигнати, ако произвеждате пълна подплата. Какво означава това? За всяка стая изберете типа дърво, който е най-подходящ за целта.

Препоръка - за двойките най-добрите са твърдите дървета (като се има предвид цената - липа или трепетлика).

Струва си да се обърне внимание на профила на лигавицата. Не всяка дъска може да се постави сама, за да се постигне висок резултат.

Що се отнася до гъстотата на връзките, линията "евро" е много по-добра. Като се има предвид необходимостта да се поддържа температурата в банята на непроменено ниво, тя трябва да бъде закупена.

С лека пара!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com