BgDaHan.com

Обща технология за съхранение на картофи

картофи

Картофи - това е един от основните хранителни продукти, ястия, от които през цялата година присъстват на нашата маса. Но за тази вкусна и полезен зеленчук дойде в нашата кухня, той не трябва да се отглежда само и се прибират, но и запазен, тъй като есента реколта до следващата реколта. И за това трябва да се спазва технологията за съхранение на картофите.

Технологията на съхранение на картофи се определя от първоначалното качество на клубените. За да се повиши качеството им на съхраняване, е необходимо да се предприемат всички предпазни мерки по време на вегетационния период на картофите.

Почистването на клубените трябва да се извършва в оптимално време. Първо, те прибират ранно узряване сортове, след това - средно узряване, и накрая - късно узряване сортове. 10-12 дни преди прибиране на реколтата, е необходимо да се премахнат върховете. За добро съхранение на картофи е важно, че в момента на прибиране на реколтата, както и товаренето и разтоварването възможно най-малко са били повредени грудки, както заради щетите, те стават по-податливи на заболявания.Най-важният метод за приготвяне на картофи за дългосрочно съхранение е изсушаването му. Това е особено важно за съхранението на клубените, които се съдържат в най-простите куполи с естествена вентилация. Дебатите осигуряват устойчивост на картофи към инфекциозни заболявания (зацапване, мокро гниене и др.). Като правило, клубените се сушат в бразда от 1 до 2 часа. По-дългото им пребиваване, особено през нощта, за разлика от тях намалява запазващия капацитет на клубените.

Един от основен етап за съхранение на картофи е подготовката на съхранение, която е да се ремонтира основно почистени от отпадъци и остатъци от картофи от миналата година, варосани стаи (за две или три седмици преди поставянето на грудки). В замазка добавете меден сулфат, разреден в малко количество топла вода.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com