BgDaHan.com

Всичко за градина ягода корона: ние растат голяма красота красота

Ягода Корона

Разнообразието от ягодови ягоди Corona е отлично за десерти. Името на плодовете се дължи на характерния външен вид. Плодовете са особено големи по размер и имат високи вкусови качества. Независимо от факта, че културата е отгледана в Европа, тя е добре приспособена към вътрешния климат.

Как ягодите се различават от ягодите

Градина ягоди често се вземат за ягоди. Тези растения всъщност имат външна прилика и също принадлежат към един и същи род Strawberry и общото семейство Pink. Но в същото време те се различават помежду си:

 1. Стебите на ягоди нарастват до 25-35 см, цветята на тази култура са един и същи пол. И листата на културата са боядисани в светлозелен цвят, явно гофрирани по краищата. Сами плодове са средно големи ягоди, имат тъмно червен цвят и леко заоблен връх.
 2. Градина ягоди са малко по-големи от ягоди по размер, а също и го изпреварва по отношение на доходност, тъй като тя е мъжки и женски цветя. Издънките на това растение достигат 20-25 см, а листните плочи имат тъмно зелен цвят. Плодовете имат ярък червен нюанс и заострени върхове.
Разлики между ягоди и ягоди

Отляво - ягоди, от дясната - ягоди

Описание на сорта ягодова корона от ягоди

Разнообразие от градински ягоди Короната е от холандски произход. Получена е през 1972 г. в Института по разплод във Вагенинген. В домашното градинарство се използва от 1978 г. насам. Културата се получава чрез пресичане на Induk и Tamella. Разпространението на короната в нашата страна бе продиктувано от способността му да издържа без покритие на студове до -22 ° С.

Градина ягодова корона

Градина ягода Crown - голяма и вкусна разнообразие

Краунът се отнася до сортове с високи добиви. Плодовете узряват през второто десетилетие на юни. Храсти средно листа, леторасти с умерена дебелина. Листните плочи са големи с лъскава повърхност, над тях са мощни цветни стъбла. Плодовете са големи по размер, с тегло до 15-30 g. Те имат редовна конусовидна форма, боядисани в червено-червено. Плътта е ароматна, не много гъста, сладка. Най-големите са първите плодове, а следното са относително по-малки. Отделянето от педала се извършва с трудности.

Предимства и недостатъци (таблица)

Goodiesминуси
Съпротивление срещу замръзванеПлодовете трудно се отделят от пениса
Устойчивост на вертикалоза, брашнеста манаЧувствителност към сиво гниене, бяло петно, червено кореново гниене
Недостатъчно висока транспортируемост

Правила за разтоварване

Ягодни храсти и лопата

Короната се засажда в неутрални или слабо кисели почви

При избора на сайт за градински ягоди, трябва да се има предвид, че тази култура се нуждае от добро осветление. И от въздействието на вятъра той трябва да бъде защитен. Подземните води не трябва да се доближават до повърхността по-близо от 1 м. Градина ягоди Короната се засажда върху глинести или пясъчни глинести почви с неутрално или слабо ниво на киселинност.

Важно! За да определите тази цифра, поставете 1 чаена лъжичка. земи върху чиния и изсипете 9% оцет. Ако има обилна пяна, алкалното, умерено пяна на земята показва неутрална киселинност и пълната липса на пяна показва висока киселинност.

Най-подходящият терен за градински ягоди ще бъде ясен. Наличието на лек наклон е допустимо, но в този случай кацането се извършва в средната или долната част на наклона, а редовете са разположени в напречна посока. Това ще помогне да се запази топената вода през пролетта и да се предотврати измиването на горния почвен слой.

Също така е необходимо да се вземат предвид правилата за ротация на културите. Градина ягоди са засадени след бобови растения и зърнени култури, моркови, магданоз, лук, чесън, ряпа. Но нейните предшественици не трябва да бъдат тиква и нощница, което увеличава вероятността от инфекция на кореновата система на гниенето на растенията. Културата се премества на ново място за 4-5 години.

Кацането може да се извършва два пъти годишно: през май или в периода от началото на август до края на септември. Колкото по-рано ягодите ще бъдат поставени в земята, толкова по-добре ще се вкореняват, което ще повлияе положително на обема на културата през следващия сезон. Предварителната работа се извършва предварително:

 • на пролетта, засаждаща през есента (през октомври или ноември);
 • когато лятото или есента - за 1 месец.

Почва вкопана да направи байонетни лопатите и с 5 кг тор, 15 г калиев хлорид, същото количество амониев нитрат и 20 г суперфосфат на 1 m2.

Разсад на дива ягода

Почвата преди засаждането трябва да бъде оплодена

Характеристиките на засаждане ягодова ягоди градина са, както следва:

 1. Градинарите използват разсад, който има 4-5 листа и 7-10 см кореновата система.
 2. Процедурата се провежда вечер или в облачен ден. Първо копайте дупки на разстояние 30-35 см, редове се поставят на 50-60 см. След това те се напояват от изчисляването на 10 литра вода за 20 растения.
 3. След 1 час разсадите се спускат в кладенеца, корените се разпространяват, почвата се поръсва и се уплътнява. Точката на растеж (сърцето) по време на засаждането трябва да остане над повърхността на почвата.
 4. После напояването се повтаря и почвата се прелива от хумус или торф. За това можете да използвате и черен филм. Той насърчава доброто оцеляване на растенията, бързото цъфтене, ранното образуване на плодове, предотвратява появата на плевели. Филмът преди засаждането трябва да се постави върху участъка и да се фиксира със земята. На местата, където са поставени растенията, кръстовите разфасовки са направени от 10х10 см. В тях се поставят разсад.

Видео: майсторски клас за засаждане на култура

Грижа за културата

Следващата грижа за градинските ягоди е да се въведе торене, поливане и разхлабване на почвата на дълбочина 7-8 см с образуването на коричка.

Таблица: Схема за прилагане на торове

Време на прилаганеКоличество на горната превръзка
След листата цъфтят1 супена лъжица. л. урея за 10 литра вода, 0,5 литра на растение.
Преди цъфтежа1 ч.л. калиев сулфат + 2 супени лъжици. л. от лекарството Effekton на 10 литра вода, 0,5 литра на храст.
След раждането до 10 август1 ч.л. Agricol + 1 супена лъжица. л. нитрофоски за 10 литра вода, консумация от 1 литър на растение.

поливанеПо време на периода на цъфтене растението се напоява от изчислението: 20 литра на 1 м2, след - 10 литра на 1 м2. Градина ягоди се поливат между редовете по браздите. Избягвайте влагата върху плодовете и листата. Поливането се извършва сутрин. Оптималната температура на водата е 20-25 ° С. Когато поливате, трябва да вземете под внимание климатичните условия. В случай на утаяване, процедурата се отлага, докато почвата изсъхне. Определянето на липсата на влага може да се дължи на външни промени. В градината растение изсъхна листа, сушени череши и горски плодове. След поливането почвата между редиците е преплетена с дървени стърготини, торф, слама или тор.

Важно! За поливане не можете да използвате вода с температура под 16 ° C, тъй като това предизвиква развитието на сиво гниене.

Подслон за зимата

Подслон от агротеки

Покритието позволява на културата да презимува удобно при най-тежките студове

Ако в района, където се отглежда сортът Crown, през зимата температурните индикатори падат под -22 ° C, културата трябва да бъде покрита с бир, иглолистни игли или специален материал, например agrotex. Не е необходимо за тази цел да се използват сено или слама, в които се натрупва влага, както и мишки. Agrotex предава въздух, светлина, влага, омекотява температурните колебания и не представлява интерес за гризачите.

Характеристики на възпроизвеждането на културата

Градина ягоди Короната може да се размножава по три начина:

 • мустаци;
 • семена;
 • разделяне на храста.

Размножаване с мустаци

Антени от градинска ягода

Възпроизвеждане с мустаци - най-бързият и най-надежден метод

Най-популярният начин на възпроизвеждане е използването на антени. Тяхното образуване на маса може да бъде проследено в края на плодът и след този период - през юли и август. Посадъчният материал се извлича от храсти на 2-3 години. Необходимо е да отрежете продължението на марката от контакта. Но изстрелът, който расте от храста, не може да бъде отделен.

Гнездото е притиснато в земята и всички останали мустаци са отстранени. В противен случай те ще изчерпят растението. Вие също трябва да отрежете мустаците, които се образуват на изхода. Почвата се поддържа влажна. След 10 дни разсадът се установява, те се отделят от храста на майката и се трансплантират.

семена

Стреля на градински ягоди в саксии

Размножаването на семена е по-отнемащо време

Следващият метод е разпространението на семена. За да получите посадъчен материал, изберете плодове през юли, изберете най-големите плодове. Нарежете горния слой, поставете ги на парче плат и ги поставете на слънце. Когато изсъхнат, ги сгънете в хартиена торбичка и оставете да бъдат съхранявани до засаждането.

Семената се засяват през третото десетилетие на февруари. За да направите това, трябва да следвате следните правила:

 1. Първата стъпка е да се подготвят кутии, които се пълнят със смес от почви, състояща се от 25% пясък, 50% земна насаждения и 25% торф. В капацитета на почвата се изсипва слой с дебелина 5 см.
 2. След това земята се напоява с гореща вода при температура от 150 ° С. Необходимо е да се унищожат всички микроорганизми и семена от плевелни растения.
 3. След охлаждане на земята те започват да кацат. Семената се задълбочават с 0,5 см, земята се пръска от пулверизатора.
 4. Кутията е покрита с филм или стъкло и поставена в помещение с температура 20-25 ° С.
 5. След 2 седмици ще се появят първите листа. Разсадите се гмуркат в саксии с диаметър до 15 см на разстояние 2-3 см. Следващият път тази процедура се извършва след появата на 4 листа. Кълновете се засаждат в саксии след 5 см. През май растенията могат да бъдат трансплантирани в градината.

Разделяйки храста

Фиданки от градинска ягода

Методът за разделяне на храсталака гарантира добро оцеляване на растенията

Най-бързият метод е умножение чрез разделяне на храстите. Но може да се прилага само за растения, които са на възраст 2-4 години. До края на сезона на храсталака се формираха около 10 точки от растежа. Тя трябва да бъде изкопана и разделена на 3-4 части, всяка от които трябва да има сърце и чифт корени. Точката на нарязване се препоръчва в продължение на 30 минути в разтвор на калиев манган (трябва да има лек люляк цвят). След това тези фрагменти се засаждат в земята по обичайния начин. Това може да се направи през април-май или август-септември.

Болести и вредители

Таблица: Как да се справяме с болестта на Crown

болестпроявленияМетоди на лечениепредотвратяване
Червено кореново гниене
 1. Болестта се развива бавно, така че симптомите стават видими само през втората година от живота на културата.
 2. Заразените храсти изостават в растежа.
 3. Листата стават жълти и изсъхват.
 4. Корените потъмняват.
 5. В повечето случаи растението умира преди прибиране на реколтата.
Болестта е диагностицирана през 2002 г. и днес няма методи за лечение.Прилагането на сеитбообръщение, спазването на нормите за напояване (причинителят на болестта се развива във влажна почва).
Сиво гниене
 1. Листата изсъхват и получават кафяв цвят.
 2. Плодовете са покрити с кафяви петна, които впоследствие образуват сив пух.
Приложение на Topsin M (15 g на 10 l вода) и Derozal (5 ml на 10 l).
 1. Съответствие със схемата за засаждане и сеитбообръщение.
 2. Заслон на района, на който културата расте, филм за времето на дъжд.
Кафяво петно
 1. На листата се появяват петна, чиито краища са кафяви, а средата е бяла.
 2. Тъй като болестта се развива, централната част пада и дупките се образуват в плаките.
Използвайте при откриването на симптоми на Falcon (10 ml на 10 l).Пръскане преди цъфтежа и след прибавяне на плод 3% течност от Бордо.

Фотогалерия: характерни заболявания на градинската ягода

Талика: типични за врабчетата на короната

паразитидоказателстваМетоди на борбаПревантивни мерки
кърлежЛистата са набръчкани, плодовете намаляват по размер.Обработка с колоидна сяра след образуване на листа (50 g на 10 литра).Потопяването на разсад преди засаждане за 15 минути във вода с температура 45 ° С.
житоядецВредителят изяжда листни плочи, на пъпките се появяват бели пъпки с тъмни глави.Обработка преди цъфтежа с разтвор на carbofos (25 g на 10 l).Разхлабване на почвата по време на образуването на пъпки.
нематодаЛистата се въртят, резници и плодове се деформират.Пръскане през май и септември с пиперазин (5 таблетки на 10 литра вода).
 1. Използвайте за засаждане на посадъчен материал без повреди.
 2. Събиране и унищожаване на плевели.

Фото галерия: външни признаци на вредители

жътва

Градина ягодова корона

Короната е подходяща за десерти и печене

Разнообразие "Корона" опложда от средата на юни до края на юли. Плодовете се събират в контейнер с дупки. За да ги поддържат по-дълго, те са разкъсани сутрин или вечер. При температура 0 ° С и влажност 92-95%, реколтата от градински ягоди може да се съхранява до 5 дни. Плодовете могат да се консумират в прясна форма и да се използват за конфитюри, конфитюри, компоти.

Важно! За да замръзне, плодовете на короната са неподходящи.

Прегледи на градинари за сорта Crown

При отглеждането на короната е важно да се спазват изискванията за грижа за културата. Възприемчивостта на градинските ягоди към определени болести кара някои градинари да я изоставят. Но с правилна грижа короната дава добра реколта.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com