BgDaHan.com

Ние отглеждаме боровинки в крайградската зона

Ние отглеждаме боровинки в крайградската зона

боровинка

отдавна не е само горски плодове. Градинарите успешно отглеждат своите големи масиви на лични парцели. Много от тях оценяват декоративните свойства на този нисък храст.

Lingonberry е декоративен по всяко време на годината. През май, на фона на блестящо зелените лъскави листа, цветът на бялото и розовото цъфтят. През юли и август в храстите и тя изглежда много впечатляващо - те висят плодове и в същото време започва втората вълна на цъфтежа, а през септември на октомври те са буквално покрити с ярки червени плодове.

Зима и лятото

Поради факта, че боровинките не изхвърлят листата, късно през есента, зимата и дори ранните пролетни растения не губят своята привлекателност.

Кауборба изглежда чудесно в композициите на алпийски хълмове и в "японските градини", 2-4-редят насаждения са идеални за кадриране. Също така, растенията могат да бъдат използвани за създаване на горски ливади, засадени в различни контейнери близо до верандата, павилиони и пейки в градината.

Или на поляната в близост до езерото ще изглежда оригинална композиция от няколко разновидности на боровинки, различаващи се по височина, размер и цвят на горски плодове, времето на цъфтежа и плодните. Отлично се справи с ролята groundcover растения, засадени в сенчести места (например, при високи иглолистни дървета, храсти рододендрон или други семейни Ericaceae).

Засаждане в субстрат

Разрастват боровинки лесно. Основното е да му осигурите необходимото количество влага и светлина, както и да го поставите в подходящ субстрат. засаждане на почвата трябва да бъде много кисела (рН 3-5), в насипно състояние, вода и дишаща (торф, глина, пясък или смес от торф и пясък). За подкисляване може да се поръси сяра (40-60 г на 1 метър) или навес подкиселена вода (10 литра на 1 метър). За подкисляване може да се използва лимонена или оксалова киселина (1 чаена лъжичка до 3 литра вода) 9% оцетна киселина или ябълков оцет (100 мл на 10 литра вода) и най-добре - киселина електролит батерия (50 мл на 10 литра вода). На леглото е необходимо да се осигури отводняване, тъй като боровинките не понасят наводненията.Като посадъчен материал е най-добре да използвате 2-3-годишни разсад на сортове. Сложете ги през пролетта или есента на разстояние 25-30 см един от друг, обратно на 30-40 см между редовете. Разсад, засадени в 1 -1.5 cm по-дълбоки, отколкото те израснал преди.

Топ дресинг за минимум

При храненето на червена боровинка почти няма нужда. Торовете се носят през пролетта в много малки количества (не повече от 1 g на m2 N: P: K смес в съотношение 1: 2: 1). Започвайки от четвъртата година от отглеждането, дозата на тора се увеличава до 2,5 грама на квадратен метър (смес от N: P: K в съотношение 1: 2: 2 или 1: 3: 3). Торфната почва изобщо не се храни.

Грижа за череша Това е периодично (1-3 пъти месечно а) почвата подкисляване, плевене и мулчиране засаждане пясък (ако боровинки, засадени в торф), торф (ако засадени в пясъка), дървени стърготини или борови иглички. Мулчиран през март, преди растежа на червените боровинки, или през октомври - началото на декември. Мулчният материал е равномерно разпределен между растенията в слой от 3-5 см. Повторете процедурата на всеки 2-3 години. С настъпването на студено време (ноември-декември), е желателно покриването на кацането да се извършва с износена връзка.

Болести и вредители

Културните насаждения от червени боровинки все още са много малко, така че на практика не се появяват болести и вредители. Най-добрият начин да се предотврати възникването им е подходящата селскостопанска технология, която насърчава добрия растеж, развитие и плодови нотки на червени боровинки. Ако се появят заболявания или вредители, използвайте одобрени фунгициди и инсектициди.

Кайма в градината

Възползвайте се от бонбоните

  • Както пресните, така и преработените плодове от боровинките подобряват работата на стомаха и червата, те се препоръчват да ядат със стомашни заболявания.
  • Веществата, съдържащи се в плодовете увеличават силата и еластичността на стените на кръвоносните съдове.
  • Плодовете боровинки са полезни при атеросклероза и хипертония.
  • Карафина извлича токсини и дори соли на някои тежки метали от тялото.

Татяна Курлович

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com