BgDaHan.com

Ягода градина: практически съвети за отглеждане

Как да започнете да се запознаете с ягодовите ягоди? "Разбира се, с специализирана литература!" - най-вероятно ще чуете в отговор. По-напредналите градинари ще търсят информация за културата в интернет. Но в първия случай съществува риск да се стигне до един скучен, амбициозен текст, а във втория - да получите много разпръснати и неточни данни. Разберете тънкостите на отглеждането на ягодова градина ще ви помогнат с 11 прости съвети от специалист.

1. За засаждане ягодово градина изберете най-слънчевото място.

Желателно е, че по-рано тази култура не расте там. Размера на градината сам по себе си. Имайте предвид обаче, че схемата за засаждане 50 х 50 см е твърде малка. По-подходящ е 60 х 60 см - така от всички страни ще се проветрява.

2. Ягодите, разбира се, харесва плодородните почвис. Но ако те не са на разположение, плодородието може значително да се подобри чрез добавяне на 10-15 литра торф или компост за 1 m2 и 50-60 грама минерални торове.

3. Тази култура не харесва много тор, но не можете да правите и без тях. По-скоро е възможно, но ще е необходимо голямо количество тор, а той - ужасен дефицит. Така че, ние прилагаме минерални торове, които не съдържат хлор, например "New Universal" (50 g на 1 m2). Почва почистете добре, изберете плевели, нанесете тор в определената дозировка, разбъркайте със земята и оформете легло. Заводът 1 до 2 седмици след билото има малко време.

4. Опитайте се да засадите градината на ягодите високи легла (20-25 см), тази мярка ще помогне през пролетта да се предотврати преливане в зоната на основните корени, което ще има много добър ефект върху развитието на растението.

5. Затегнете леглото с филм или нетъкан материал в черно.

Ягода градина: практически съвети

Ще бъдете засадени в отвори с отвори. Черният цвят предпазва земята от поникване на плевели, в допълнение, тя под покритието ще изсъхне по-малко и ще се загрее по-добре, което е много добро за растенията. В идеалния случай, плодовете ще останат на чист материал, което означава, че те ще поглъщат по-малко. Също така, не е нужно да разкъсвате мустаците от земята, които ще започнат да се образуват с началото на цъфтежа. Между другото, мустаци трябва да бъдат премахнати, тъй като расте, те "ядат" до 30% от реколтата.6. Растениевъдство в края на април - началото на май. Особено се отнася до ремонтни сортове, като при това време за засаждане те ще дадат до 1 кг плодове на 1 м2 до есента. Разсадът може да се засажда през цялото лято до 10 - 20 септември. Когато засаждате, не забравяйте, че сърцето (централната пъпка) не може да бъде погребано.

7. Добре Наводнете растенията и затворете леглата нетъкан текстил с рамка (като за краставици). В тази форма ягоди може да се съхраняват до началото на юни. Но не забравяйте да го напоявате и да го отваряте поне веднъж седмично. Преди цъфтежа, извадете приюта.

8. По време на периода на узряване жътва реколта след ден, в горещо време - всеки ден. Ако сте засадили изкоренени ягоди, тогава ще имате плодове почти до края на октомври. Ето защо, в края на август можете отново да изградите подслон от нетъкан материал, но с добра вентилация. Освен това не забравяйте, че изкорените ягоди са по-натоварващи за напояване и покрив.

9. В стандартните зими зимата ягоди добре, включително и чуждестранни сортове. Но когато през декември дълго време няма сняг и слани достигат - 20 ° C, той може да замръзне. Така че бъдете готови да покриете растенията със слама, дървени стърготини или нетъкан текстил. Но имайте предвид, че не можете да направите това предварително. Може да се окаже, че под покритието през цялата зима ще има плюс температура и растенията ще бъдат поддържани.

10. Избор на разнообразие - това е най-важното нещо.

Ако погледнете интернет, тогава на една страница ще намерите повече от 100 разновидности с подробно описание на техните заслуги. Повярвайте ми, всичко това е вярно, отделно от заслугите, всеки от тях има своите недостатъци, на които вниманието не е съзнателно заточено. Недостатъците на сорта могат да бъдат посредствен вкус или малко плодове, податливост към заболявания на листата, недостатъчна зимна твърдост и много други. Но за градинари, може би основните признаци са резистентност към болести и вкус. Понастоящем (най-вече) най-вкусните са: "Почивка", "Полка", "Кимбърли", "Нопев", "Царина". От ремонтните сортове най-доброто е Елизабет 2. Горните сортове, заедно с отличния вкус, имат други характеристики на приемливо ниво, които определят успеха на тяхното отглеждане.

Изборът и закупуването на разсад е може би най-важният въпрос. И не защото не можете да се отървете от вида, който искате, което се случва през цялото време. На първо място, значението на този елемент е, че ягодовите акари и ягодовите нематоди са широко разпространени. Много е вероятно да донесете тези вредители на сайта. Мерки за борба с тях все още, така че рискувате почти никаква реколта. Не купувайте ягоди от съседи и баби на пазара.

Купете посадъчен материал само в добра детска градина. Освен това, сега много разсад се продават в касети и саксии - това производство е скъпо, но си заслужава. Също през последните години те започнаха да продават разсад от "свободен", опакован в торф. При закупуване на такива ягоди, трябва да помните, че трябва да бъдат незабавно засадени в почвата, в саксиите на прозореца или в оранжерията. Ако в пакета е силно покълнат, е по-добре да не го купувате. Също така, не е препоръчително закупуването на разсад чрез пощенски списък - ягоди не могат да останат топли и без светлина за дълго време. И парцелите минават повече от 10 дни. Резултатът от такова прехвърляне по правило е отрицателен.

Михаил Качалкин, Самата градина, 2013 №04

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com