BgDaHan.com

Филцова череша - сладка красота на китайската кръв

Филцова череша

Със сигурност няма такова лице, което никога не се е възхищавало от насилствения цвят на черешите през пролетта. Филцът череша е широко известен сред градинарите и е оценен от тях за доброто им оцеляване, непретенциозност и изобилна реколта.

Кой е чувствана череша?

Felt череша или Prunus липа (или Cerasus липа) принадлежи към рода на слива и роднините е не само сливи, но също така и праскова, череша слива и кайсия. Със същите тези култури, тя е способна да праши, за разлика от нейния директен роднина от степната череша.

Филцът от череша е кръстен на косъм, наподобяващ пух или усещане. Те са покрити не само с листа, но и с плодове и леторасти.

Космат череша често в степта на европейската част на Русия, където расте дивак в най-ниската храсти. Тази култура е с висока степен на издръжливост и големи плодове, но за разлика от дома череша произвежда кисели плодове проститутка даряването горчивина, които не са подходящи за използване в храната свежа. В допълнение, градинската череша е по-голяма от храста, но степента му на съпротивление при замръзване е по-ниска.

Филцова череша в разцвет

Филцът от череша е много богат и рано на цвят

За пръв път в южната част на древна Русия се появява череша в XI-XIII век. Той е внесен от Византия, въпреки че култура идва от Централен Китай, което позволява на хората да го наричат ​​китайски череша. От въведени от Византия разнообразие е отглеждана и кръстосано опрашване до местните степ черешови сортове семена паднали израснал хибриди и от време на време разсад постепенно възраждат днешните съществуващите сортове, които съчетават качества като скреж и сладост на плода.

Благодарение на Мичурин, черешата стана популярна в Европа, като голям роден сорт, наречен "Анто".

Видео: Felted Cherry, Vintage 2016

Филцът от череша, в допълнение към устойчивостта към тежки студове и вкус, има редица предимства, като ранна зрялост и декоративност. Китайската череша узрява няколко седмици преди обичайното, а компактността на короната ви позволява да прибирате безпрепятствено, което между другото е почти невъзможно да се пролее. Плодовото черешово череш започва още през втората година от развитието си, не образува кореноплод и ефективно се противопоставя на кокомикозата. череши са много полезни, те са богати на въглехидрати, витамини, полизахариди, органичен kislotami- положителен ефект върху нивата на кръвното налягане, химическия състав на кръвта, сърцето и храносмилателния процес като цяло. Съгласно съдържанието на витамин С, плодовете на череша надвишават обичайните сортове и съдържанието на желязо - ябълки.

Плодове от череши

Плодовете от филцови череши се различават не само с отличен вкус, но и благоприятстват тялото

Основният недостатък на тази култура е краткото съществуване - около 10 години, което обаче може да удвои грамотното подрязване. Транспортирането и съхранението на черешовите плодове е много лошо, така че плодовете се използват само пресни и за консервиране. Почти всички сортове череша са плодовити, затова засаждат един храст от култура, не можете да чакате за реколтата - има нужда от съседи.

Знаейки правилата за отглеждане на чувствана череша може просто да се справи с всички недостатъци на културата и да умножи достойнството си.

Описание на популярните сортове

Първите развъдчици, които навлязоха в "чистотата" на чувствана череша, бяха изследователите-изследователи от Далечния Изток. От доста време, най-силните и най-големите растения бяха избрани със здравословна растителност и изобилна реколта от сладки плодове. Бе обърнато внимание и на други важни културни качества, като устойчивост на замръзване и ранна зрялост.

Първият планиран избор на череши се е появил през 30-те години на ХХ век от Тихонов, а по-късно неговите произведения са възобновени и продължени от академик Казмин.

В резултат на осъществяването на огромно, в обхвата си времева рамка и ниво на интензивност на труда десет вида череши от филц бяха отстранени и по-нататък разположени на територията на Хабаровск.

"Натали"

Родната земя на сорта е Далечния Изток. "Натали" е получен чрез пресяване на сорта "Лято" със смес от няколко други вида череша. Дървета със среден размер, с височина до 1,8 метра, короната със средно ниво на удебеляване с прави костеливи клони и ярко зелена листа. Плодовете са тъмночервени, узряват в средата на лятото. От всеки храст от този сорт можете да изстреляте до 9 кг плодове на сезон, но ако претоварите храста твърде много, можете да се обърнете към смилането на плодове.

Фрост "Натали" толерира упорито и дори късната пролетна слана не може да съсипе иглика.

"Принцесата"

Нискорастящата череша, височината на разпространението на храсталака е само на един и половина метра. Сгъстяването на овалната корона е средно. Цъфти в началото на май, а през второто десетилетие на юли активно опложда. Плодовете на принцесата са ярко розови, плодовете са сочни и големи, около 4 грама. Пулпът е бит, влакнест, със сладък вкус и приятна киселост. Един храст може да произведе около 9 кг жътва.

Не бъркайте името на сорта. Има един вид череша "Принцесата", и като "кралица", както и други производни на тази дума, не съществува.

"Алиса"

Този вид на филц череша е получен от преминаване други видове, а именно сортовете "лято" със смес от цветен прашец на три разновидности: "Peschanovoylochnaya", "Spark" и "Damanka".

Булото "Алис" със среден размер и плътност, до един и половина метра височина, образува овална форма. Плодовете са големи, средно тегло около 3, 3 г., Удължено овална форма с леко наклонена корона. Плодовете са гъсти, влакнести, боядисани в тъмнокафяв цвят, кожа с почти забележима разлика. Вкусът на плодовете е сладък и кисел, балансиран. Транспортируемостта на плодовете е ниска.

Сортът е плодотворен, започва да се оплодява през втората година започва да цъфти още в началото на второто десетилетие на май, съзряването е едновременно, устойчивостта е около 17 години.

Доходността на "Алиса" е висока, повече от осем килограма на храст на сезон. Сортът толерира суша и не понася излишната влага. Прекомерното изсичане на дърветата преживява монилиоза и с претоварване на плодовете страда от понижаването на плодовете.

"Лято"

Това е един от най-големите сортове плодове. Букът на Лета е изправен. Плодовете са големи (около 3 грама), плътни, светлочервени, неравномерно разпределени върху плода, с кисело, леко свежо. Сортът се реализира за втора или трета година. Бъбреците изпитват тежки студове, а през пролетта те се отварят доста рано. Узряването на плодове се случва вече през второто десетилетие на юли и за почти цял месец те остават на храста без загуба на вкус. В допълнение, сортът има високо ниво на устойчивост на суша, а в един сезон е в състояние да даде около осем килограма плодове.

Разнообразие "Лято" е потомък на пясъчни или круширани череши, но е трудно да се разпознаят външните признаци на хибрид и това може да се разбере само от описанието на сорта. От пясъчната череша сортът "Лето" получи много бавно развитие на багажника, особено в началния период.

"Salute"

Това е ранно зряло разнообразие от филц череша с плодове, тежащи от 2 до 4 грама. Характеризира се с малка кост и изобилие от плодови ларви. Вкусът на плодовете е сладък с киселинна нотка. Масовото узряване на плодовете се случва в началото на юли. Плодовете започват на четвъртата или петата година от живота и поради това не са толкова популярни, колкото например "Алиса".

Сортът е в състояние да издържа на тежки студени температури от 30 градуса и да даде до 10 кг плодове от едно дърво.

"Добро утро"

Храстите на сорта "Сутрин" с големи ястия са много високи, короната е полуразпределена. Плодове със слаб ръб, закръглени ъглови, тежащи до 4 грама, с влакнеста сочна каша, сладко-кисел вкус. Камъкът е заоблен. Малка, от целулозата не изостава.

Сортът е подходящ за ядене на плодове с пресни и консервирани. Характеризира се с ниско ниво на транспортиране, но спокойно изпитва тежки студове. Устойчив на клотероспориум и молец.

"Приказка за приказките"

"Fairy Tale" е отгледана в Далечния Изток през 80-те години на двадесети век. Това е нискоразвиващо се разнообразие, достигайки височина само 1,2-1,3 метра, с овална корона със средна плътност. Често се използва за украсяване на градина, когато ниските дървета са засадени по пътеките.

Плодове "Fairy Tale" започва с третата година, плодовете формират големи, до 4 грама, със сладък и кисел вкус. Плодовете на клона нарастват много плътно помежду си.

Сортът е устойчив на измръзване и висока производителност: от един храст е възможно да се застреля до 15 кг много вкусни плодове в един сезон. Освен това "Приказката" е обичана за декоративната и ранна зрялост.

"Наслада"

Сортът се характеризира с гъста корона, която изисква задължителни допустими отклонения, а при подходящи грижи храстите дават 8-9 кг пресни плодове годишно. Плодове, тежащи до 3, 5 грама, са облечени в яркочервена кожа и приятни със сладък и кисел, хармоничен вкус. Жътвата на "Восторг" се провежда в средата на юли.

"Ocean Virovskaya"

Бушът от този вид череша е висок, силен, висок до 1,9 м, но компактен. Разнообразие, самоплодородно, устойчиво на замръзване, суша и кокомикоза. Плодовете образуват големи, до 3, 6 грама, бургундски цвят, с гъста и много сочна каша, приятен вкус.

"Damanka"

Този сорт се отличава с висок добив и размер на плодовете. От един Damansk Bush градинари вземат около десет килограма вкусни плодове. Тъмно-бордовите плодове "Даманка" са основателно считани за най-вкусните сред многото черешови сортове.

"Деца"

Сорт със средни дървета с кръгла корона се отглежда в Бурятия специално за региона на Москва. Основните клонове имат сиво-кафяв цвят на кората със зелен, едва забележим оттенък. Тънките филизи са пуберкулозни и покрити с леки везни по цялата дължина. Листата е плитка, заострена, тъмнозелена, с мека купчина на гърба на листата. Цветовете изобилстват, дебели розови цветове.Теглото на плодовете е малко - 2, 4 гр. Цветът на плода е бургундска, пулпата е сладка и кисела, с гъста, влажна кожа. Плодовете са добре отделени от дръжката, но те не се съхраняват дълго. Ripen в края на юни, добиви от около 5 кг на храст на сезон.

Степента е средна устойчивост на замръзване, не толерира силна суша и топлина, но показва отлична устойчивост към гъбични заболявания и отлични вкусови качества.

"Mastiff с тъмна кожа"

Сортът се различава не само в тъмно-бордовия цвят на плодовете, но и в червеникавия нюанс на издънките. В допълнение, цветята на "Smuglyanka" са разположени на дълги дръжки, а плодовете са малки. Нивото на добива в сорта е средно: от един храст височината е само 1, 3 метра, е възможно да се премахнат около седем кг плодове, тежащи 2,5 грама. Плодовата пулпа на черешата е яркочервена, нежна и сочна. Сортът е в състояние да носи дори присадени резници.

"Юбилейна"

Младежка степен, отглеждана в края на 90-те години на двадесети век. Характеризира се с короната, без да се противопоставя на уплътняването на короната и любопитната форма на листата - леко извита. Средната височина на дървото е 1, 7 м. Масовото узряване се случва в средата на юли. Плодовете са бургундски, сладки, тежащи до 3, 5 грама, които могат да бъдат отстранени от една храст до 9 кг на сезон.

Чери "Jubilee" се различава устойчиво temperate и спокойно толерира студове и суша, но с продължителна липса на влага в почвата, смила плодове.

"Бяла"

Разнообразие от череши с почти бели малки плодове, средно тегло от 1.6-2 грама. Плодовете са кисело-сладки, матови, сочни с прозрачна кора и бяла плът. Средният обем на реколтата от дадена степен от един храст се оценява с десет килограма.

"Beauty"

Този сорт е получен от смес от полени сортове "червено" и "роза" череша, пресичани с "лятото".

Храсти "Красота" достигат до 1, 6-1,7 м височина. Разнообразието на Crohn е широко, овална. Прави издънки, кафяв оттенък с лек ръб, многогодишно сиво. Плодовете са розови, големи, до 3,5 грама, с едва забележима купчина и хрущялна плът, узряват в началото на август.

Липса на "красота", тъй като повечето сортове череши усещат в ниска транспортабилност на плодове и основното предимство - високо ниво на производителност: до 11 кг на година, както и ранно узряване и krupnoplodie.

"Източна"

Cherry "Vostochnaya" се отличава с широки, овални, компактни храсти, високи един и половина метра, които са удобни за работа поради малкия си размер. Стрелите са сиви, с леки везни, а годишните клонки са кафяви и пухкави. Листата е зелена, заострена и пуберкуларна. Плодовете са големи, с тегло до 3,3 грама, със скосен мак, типичен за много разновидности и дълбока фуния в основата. Плътта е червена, сочна, полускъпа.

Цъфти в края на май и образува плодове през второто десетилетие на юли. "Vostochnaya" е плодоносно разнообразие от череша, която в допълнение се отличава с висока устойчивост на замръзване и полусухо бране на бери от педала.

Фотогалерия: сортове череша

Характеристики на засаждане, култивиране и грижи

Филето череша расте най-добре на светлина, глинести или пясъчни, и плодородна земя. Почвата трябва да бъде източена и неутрална. Тежка глинеста почва и торфени блата не са подходящи за това. На череша силно засегната от преовлажнена почва: излишната влага спира растежа, оказва неблагоприятно въздействие върху добива и намалява устойчивостта на замръзване. Ако почвата в черешката градина е кисела, тя трябва да бъде алкализирана с вар или пепел.

Мястото за череша трябва да избере най-слънчевия, сянката, която не харесва, и реагира на него чрез бавно развитие и лоша реколта.

За да се подобри запрашаването на черешите, то трябва да се култивира в съседство с други череши, с различни сортове и сродните им филцове за красота.

Ние засаждаме правилно

Засадете едногодишни или двугодишни черешови фиданки през пролетта или есента, но най-доброто време за засаждане е моментът преди появата на пъпки, ранна пролет.

Ако бъде решено да се засадят череши през есента, тогава е необходимо да се спазват крайните срокове не по-късно от септември. Черешите се засаждат по изкоп, или в засадени ями с широчина 60 cm и дълбочина половин метър. За всеки разсад се смесва еднородно смесена смес от органични торове и вар в съотношение 15: 1, фосфор и калий в две супени лъжици от всяко вещество.

Добавяне на череши по време на засаждането

Минералната превръзка на череши по време на засаждането е необходима за правилното развитие на разсада

На кореновата система на разсад се скъсява с 20-25 см, притежават два часа и глината в течността се поставя в отвора за сядане в същата дълбочина, при която разсад отглеждани в разсадник. По-нататък, почвата около разсада се уплътнява, излишно се разпръсква и се раздробява с органични остатъци или торф.

Задълбочаването на кореновата шийка може да доведе до смърт на растението, така че то трябва да бъде леко повдигнато над земята, тъй като почвата ще се утаи след напояването. Предпочитаната схема за засаждане на череши е 3x1.5 метра.

Видео: къде да засадите череша

Поливане и превръзка

Почистващите череши се нуждаят от рядко и умерено, което е напълно изключено при облачно и особено дъждовно време. Допълнителната влага в почвата има катастрофален ефект върху културата и сушата понася суша. Освен това, биологичните проучвания ни позволяват да заявим, че черупчестите плодове растат лесно на солени почви.

Заредете черешката градина непосредствено след цъфтежа. Торове, състоящи се от 6 кг органично вещество, 35 грама калий и азот, 60 грама фосфор, се поставят по ръба на близкия цилиндър.

Торене на череша

Поливането и горните превръзки се правят само в зоната на близкия цилиндър

Веднъж на 4 години, индексът на почвата, в който се развива черешата, води до неутрално, като се поставят в тръстиките вар, дървесна пепел или доломитова брашна. Едновременно с това почвата в кръга се разхлабва, но го правят много внимателно, като се впускат в земята не повече от 5 см, тъй като корените на черешата се намират доста близо до повърхността.

Ако трябва да се използват химикали като контрол на вредителите, провеждане на превантивно лечение или листно хранене на растенията, работен разтвор от едната страна клон трябва да бъде предварително тествани емпирично определяне на желаната концентрация на веществото, тъй като използването на стандартната доза, определена от производителя на опаковката, може да доведе до изгаряне на растителни тъкани.

Черешово подстригване

Короната на черешата трябва редовно да се изтънява до 8-11 най-силни издънки. Годишните издънки носят по-голямата част от културата и се съкращават само ако дължината им надвишава 60 см.

Веднъж в петгодишния период се извършва подмладяване на черешите, при което се изтъняват центърът на короната и скелетните издънки по периферията. Някои странични издънки се отстраняват, както се казва, "на пръстена", без да оставят коноп, за да предизвикат израстването на младите леторасти в близост до съкратените.

Подмладяване на короната на черешовия храст

Схема на рязане на череша, за да се предотврати удебеляване на короната

Как се размножава череша?

Възпроизвеждане от семена

Филцът от череша е способен да се възпроизвежда по каменни камъни и е доста ефективен, защото кълняемостта на черешовите семена е 87% -90%.

Костната сеитба се извършва през октомври. Преди това, след прибиране на реколтата, се избират семена, а именно тяхното освобождаване от плодовата каша, измиване и сушене (във всеки случай не на слънце). Семената се поставят в сух пясък и се оставят да се съхраняват на хладно място. В бъдеще, при подготвените за бъдещата черешово овощна градина, жлебовете се изработват на дълбочина около 5 см, в която се полагат семена. В пясъка, а след това и в градината, се прибавят брави.

Разсад ще се появи още в началото на пролетта, а до есента разсадът ще бъде около половин метър висок.

Възпроизвеждане чрез резници

Този метод е приложим за плодови и плодови череши. Отрязъците се избират от издънки от втория или третия клас от клонове, третирани с регулатор на растежа (разтвор на Epin или циркон за 12 часа) и се комбинират в снопове.

Споделяне се отделя от клоновете с otdrevesnevevshim база 2 сантиметра, и задълбочаване в субстрата в 2 см и 1 см зелен рязане схема 10x5 см. Гористи участък крие филм, краищата на които са притиснати към земята за целите на създаване на оранжерия. В слънчеви дни филмът е марля на върха и по време на интензивна топлина умерено поливане около оранжерията се прави без отваряне.

Възпроизвеждане на филц от череша с резници

Схема за размножаване на череша

Възпроизвеждане по слоеве

Веднага след като снегът се топи Cherry градина, храстови череши намалят до една от стъблото на сезона за череша изградена силна нови стъбла, а на следващата година те не са отделени от храстите и пуснати в подготвената жлеб и закрепени към земята. Веднага след като тези леторасти започват да растат млади вертикално нагоре. Периодично се излива земя за вкореняване в земята.

Такива издънки са хоризонтални клони, градинарите се наричат ​​"клонинги" от майка череша.

Ревюта на градинари

Prunus липа е отличен за отглеждане в почти всеки ъгъл на климата, благодарение на разнообразието от сортове, сред които има студоустойчив и сухоустойчиви сортове и rannespelki. Висококачествени дефекти и недостатъци, присъщи на културата напълно компенсирани от отличен вкус и богата реколта и началото на пролетта - прекрасна цъфтеж.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com