BgDaHan.com

Образуване на ябълкови дървета

През първите години след засаждането на ябълкови дървета, трябва да оформите правилно короната. Строг ред в местоположението на основните клонове не е, така че трябва да се възползвате максимално от местоположението на короната на ябълково дърво.

Краун ябълка

Условия за правилното формиране на короната на ябълково дърво

Когато подрязвате ябълково дърво, трябва да спазвате определени правила. Например, скелетните клони не трябва да са по-големи от централните стреля в растежа си, затова те трябва да бъдат съкратени.

Най-развитият вертикален клон трябва да служи като централен диригент, а останалите да бъдат нарязани по него. Ако във времето проводникът се отслаби или умре - той се заменя с друг най-развит вертикален клон.

Основните клонове трябва да имат ъгъл от 40-60 градуса по отношение на багажника. Клонове, които имат остър ъгъл, могат да се разрушат във времето и тъп ъгъл ще помогне да се разхлабят клоните. При формирането на короната трябва да промените посоката на клона в желаната посока.

Ефективно корона от ябълково дърво

Едно от основните условия за формирането на короната е нейното осветяване. Всеки клон трябва да има място за развитие. Ето защо, ако в пространството за един клон два расте, един от тях - този, който е по-слаб - се отстранява.

Етапи на формиране на коронатаВ ранните години от живота, резитба на ябълкови дървета през пролетта се извършва всяка година, докато леторастите се съкращават или се отстраняват слабите клони. Това подрязване не нарушава формираната корона, растежа на ябълковото дърво не се забавя. Ако не се спазва това правило, е необходимо да се повреди ябълковото дърво, като същевременно се премахне голям брой клони, което отслабва растението. При подрязване на главните клонове се избира посоката и посоката на клоните на първия и втория ред.

Образуването на ябълкови дървета се извършва в началото на пролетта. Много нови клонове растат през лятото, така че по това време те следват и образуването на дървото във времето, което притиска и счупва нови издънки. През лятото, проводникът и клоните са отрязани, което може да доведе до удебеляване на короната.

На 4 сезон корона след кацане някои сортове ябълки значително удебелени, така че всяка година във вътрешността на короната трябва да бъде тънък, рязане върхове и издънки расте надолу. Не можете много да съкратите младите клони на дървото. Скъсяването се извършва само за подчинените клонове и с цел укрепване на формирането на допълнителни отклонения при някои сортове ябълки.

До шестата година образуването на ябълковото дърво е почти завършено, въпреки че външността на върховете е масивна. С правилно оформената корона можете да получите добра реколта от ябълки. Централният проводник остава до завършването на образуването на всички скелетни клони. След завършване на образуването на дървото, проводникът се отрязва или напълно се отстранява, като се отрязва клона на скелета. Поради това в центъра на короната се формира свободно пространство, което допринася за добро осветяване на цялата корона.

Подрязване - основният начин за формиране на короната

Короната на много видове ябълкови дървета в природата са удебелени всяка година, особено когато podmorzlo на дърво или повредени зайците - не забравяйте за защита на ябълкови дървета от гризачи. В такива случаи короната се образува всяка година, като се премахват разбитите или болезнени клони, които растат в грешната посока. Когато се подрязва всяка година, раните на растението са с малък диаметър, така че те бързо се размножават. Годишното подрязване влияе благоприятно върху развитието на дървесината, подобрява качеството на ябълките.

Когато ябълковото дърво навлезе в плодовете, е необходимо да се премахнат резервните полукълбови клони, първо да се режат, а през следващия сезон да се премахнат напълно. На последния етап от формирането на короната, растението трябва да има най-малко 5 скелетни клона от първи ред.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com