BgDaHan.com

Иглолистен чадър - аракурия

Araucaria

- Древна иглолистна растителност от южната част на Чили. При естествени условия тя достига височина 65 м, а клоните, формиращи короната, се намират стриктно една под друга и приличат на чадър. Аракуарията е единствената иглолистни растения за вътрешни условия на отглеждане.

видове

Има 2 основни вида на това растение.

Araucaria angustifolia - клоните на растението са тънки, висящи. В стаята расте бавно, максималната височина е около 3 м.

Araucaria multifoliate - короната е пирамидална, кората има кафяв оттенък. Клоните се отдалечават от багажника под прав ъгъл. Модифицираните листа са малки, меки, светло зелени, разположени на копия.

Това, което обича

Araucaria multifoliateРастенията предпочитат разпръснато ярко, но не пряко осветление. Добре толерира сенчести места. През лятото растението е полезно да се постави на открито, но трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина и валежи. За симетричен растеж на растението, светлината на короната трябва да падне равномерно, или можете да завъртите контейнера с него веднъж седмично с 180 градуса.

Araucaria предпочита вентилирани, прохладни стаи. През лятото оптималната температура е около 20, през зимата до 14-15, но най-добре 10 градуса. За напояване използвайте стояща вода при стайна температура. В периода на активен растеж, аракуариите трябва да се хранят с торове с ниско съдържание на калций. Хранене веднъж седмично, но с малки концентрации на торове. Веднъж месечно можете да нахраните органични торове (mullein infusion). Почвата се приготвя самостоятелно, смесва се листа, торф, котлет с пясък (2: 2: 1: 1). Трансплантират се само обрасли растения, тъй като Araucaria лошо толерира кореновото увреждане по време на трансплантацията.

репродукция

Araucaria се размножава чрез семена и полу-зрели резници. В първия случай семената се засяват непосредствено след прибиране на реколтата, тъй като бързо губят кълняемостта си. Седнете един по един в саксия с почвена смес от листа, трева, торфена почва и пясък. След това овлажнявайте, покрийте с мъх от сфана и поставете в помещение с температура 18-20 градуса по Целзий. От време на време, вентилирайте помещението и поръсете с пръст. Семената идват навреме от около 2 седмици до 2 месеца. След като корените са покрили целия обем на съда, аракурията се трансплантира в саксия с по-голям диаметър.

Изрезките се провеждат през март-април. Филизите се събират полу-зряло от върховете на растенията за възрастни. След това в рамките на един ден те се съхраняват на сенчесто място, мястото на рязане се обработва с активен въглен. За корени резени се засаждат един по един в пясък или смес от торф и пясък в равни пропорции. Вкореняването става по-бързо в мини-оранжерия. Температурата се поддържа в рамките на 25 градуса топлина, издънките се напръскват и се вентилират. Процесът на вкореняване на издънките отнема около 2 месеца, а ако температурата на съдържанието е ниска, тя все пак може да се увеличи до 4-5 месеца.

Елена Прокопенкова, селскостопански агроном, Минск, "Градина, кухня градина - домашен помощник и доктор »№ 22,2013

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com