BgDaHan.com

Подготовка на картофи за засаждане

kartofel

Обикновено картофите се размножават от грудки. Често обикновените летни жители използват за засаждане само стари клубени с картофи, които са поникнали. Това е грешка, тъй като трудът и усилията за прибиране на реколтата ще бъдат изразходвани много и резултатът е много вероятно да бъде жалко. Освен това има голяма вероятност от заразяване с такъв засаден материал за засаждане на картофи с неприятни и трудни за унищожаване заболявания.

Подготовката на картофи за засаждане ще отнеме известно време и усилия, но ще донесе добра реколта. За засаждане трябва да купите клубени в специализирани магазини или детска градина. Такива клубени не съдържат опасни вредители, болести и вируси, те със сигурност са по-скъпи, но те дават добра реколта за около пет години.

Приготвянето на картофи за засаждане е както следва:

1. За да бъде реколтата висока и ранна, клубените трябва да бъдат покълнали в светлината. За да могат клубените да ги покълнат безопасно, е необходимо, четиридесет дни преди засаждането, да се поставят в помещение с естествено дифузно осветление.

2. Преди да поставите клубените, които трябва да подредите и изберете само най-добрите, избраните клубени могат да бъдат накиснати във вода за един час (необходимо за попълване на течността, която картофите губят по време на съхранение). Всички кълнове, които вече са на картофите, трябва да бъдат премахнати.3. Клубените разпръскват максимум два слоя на повърхността (маса, перваза на прозореца и т.н.).

4. За да се промъкне кълновете, клубените трябва да бъдат поставени върху страната, към която е прикрепен картофите към растението майка.

5. След поникването на леторастите е необходимо да оставите около 4 от най-високите кълнове, а останалите да се откъснат.

6. Кълновете преди засаждането на картофите трябва да са не повече от три сантиметра и да имат зелен, не бял цвят.

7. Първите петнадесет дни грудки трябва да се съхраняват на 18-22 градуса. Когато издънките растат с 0,5 см, температурата се намалява до десет градуса, така че клубените да не изсъхнат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com