BgDaHan.com

Възраждането на Adianum

Възраждането на Adianum

богородичен косъм вененова коса (Adiantum capillus-veneris) - една от най-красивите папрати, отглеждани в помещение. Елегантните ярко зелени съпруги с блестящи тъмни дръжки наистина приличат на косата. Една от легендите гласи, че папратът е нараснал, където пада косата на богинята Венера.

Преди няколко години донесох у дома един малък адианум в чаша кисело мляко. Той застана на северозападната остъклена тераса, на която прането беше сушено почти ежедневно (докато едновременно овлажняваше въздуха). Трансплантират се в лека торфена почва, напоени умерено, без да позволяват преливане или изсъхване. Захранван тор с високо съдържание на азот "Uniflor Growth". И шест месеца по-късно новият домашен любимец се превърна в буйна храст с много млади листа.

През лятото, по време на моето заминаване, исках да наема апартамент в Москва и обичайният режим на напояване на адианума беше нарушен. Перфът се напояваше от време на време, а при пристигането видях пожълтените полусухи съпруги. От зелената корона на търга зелено не оставя следа.Необходимо е да се отсекат изсушените стъбла, да се избират от гърнето останалите коренища с основата на леторастите и да се трансплантират в прясна почва. И няколко седмици по-късно идиотът се съживи, като митичната птица Феникс!

През пролетта, за да се избегне повторение на тъжно преживяване, папрат засадена в дълбок кашпо, изсипвайки слой от дренаж с височина около 2 см до дъното и го премества на балкона на разстояние 1,5 м от прозореца. Предприетите мерки се оказаха ефективни: дори при нередовно лятно поливане храстът се удвои до началото на есента.

Татяна Пономарева, Стари Оскол

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com