BgDaHan.com

Почва за домати. Подготовка за кацане

Почва за доматиДоматите изискват състав на почвата и нейната хидратация. Те растат добре на слабо алкална, леко кисела и неутрална основа. Основните изисквания са разхлабване за достъпа до кислород и овлажняването. При недостатъчна почвена влага, цветята падат, плодовете се образуват малки. Излишната влага в почвата и атмосферата води до гниене на това растение.

Редуването на недостатъчната влажност в комбинация с излишната влага причинява крекинг на домати.

Почвени смеси за разсад

  1. За младите разсад, смес от трева и торф в съотношение 1: 3, ароматизирани с mullein (10%).
  2. Като алтернатива можете да вземете торф, дървени стърготини и мелене: 3: 1: 0.5.
  3. Можете също така да добавите речен пясък - 3 кг на 10 кг смес, освен това: амониев нитрат - 10 г - суперфосфат - 30 г - калиев хлорид - 10 г.
  4. Съставът може да бъде земята и по този начин: песъчлива глинеста торф земя и суровият тор в равни части с една супена лъжица дърво пепел и суперфосфат (30 д) на килограм на почвата.

Подготовка на оранжерия за домати

Затопляне на почвата

Кореновата система на домати е много податлива на студ, така че се препоръчва изграждането на високи легла, но това не винаги е достатъчно. За да почва за домати в оранжерия не се охлажда, опитни градинари подготвят леглата внимателно: на разположение слой оранжерия земята издържи облицовка част дървени стърготини, слама, борови иглички, слой от около 5 см, разпределени тор слой е около 10 см над него, връщането на земята на мястото като го полагат слой от 20 см, напоени и изолирани с филм.

Почистване на почвата

  • А оранжерия за отглеждане на домати, приготвени от есента: растителни остатъци се отстраняват, разкопки, се органичен (тор, торф) и изкуствени (фосфор, калий) тор.
  • Желателно е да се прилага минерално торене два пъти месечно след напояване в хлабави почви в малки дози. Първият път, когато торът се поставя след вкореняване на домати, последният - след яйчника на плода на петата четка.
  • Фосфат-калиеви торове се приготвят по следния начин: разтварят се една супена лъжица фосфат и суперфосфат в 10 литра вода, разпределени на литър за всяко растение.
  • На кубически метър торфена земя се препоръчва да се добави пясък и разложен компост в съотношение: торф - 60%, пясък - 20%, компост - 20%.
  • Също така за всеки кубичен метър добавете 4 кг пепел и 800 г амониев нитрат.
  • В глинеста почва е желателно да се добиват до 50% от компоста, а ако е твърде гъста, добавете и пясък.

Изчислението на размера на тор може да се извърши по различен начин, защото на всеки десет метра пространство, е предназначена за реколтата от до 150 кг домати, трябва да се направи от 300 грама на фосфор и 600 г калиев, но половината - да донесе през есента, а останалата част - по време на вегетация, разпределяйки нормата на броя на храненията.

За домати, които са сладки и богати на витамин С, добавете борови торове към почвата чрез разтваряне на един грам борна киселина в един литър топла вода. Това решение се напръсква с листа за по-интензивно образуване на плодове и също така се инжектира в почвата.

Засаждане на разсад в оранжерия

Приблизително време за засаждане на посадъчен материал в оранжерията - от 25 април до 10 май. Пресаждането на посадъчен материал в оранжерия, за всеки десет метра от земната площ, 80 грама амониев нитрат или урея се добавят.

поливане

Желателно е да се закупи оборудване за капково напояване, тъй като почвата за домати в оранжерията се нуждае от редовно и равномерно поливане. Приемливата температура на водата е не по-малка от 15 градуса.

вентилация

Ако оранжерията е повече от 30 градуса, яйчниците няма да бъдат. За да се предотвратят гъбични и бактериални инфекции, е необходима вентилация и следователно в оранжерията трябва да има прозорци на горното и долното ниво. Доматите остават с отворени прозорци от сутринта до залез дори при облачно време. Влажността на атмосферата за хибридите е 60-70%, за нехибридите - 40%.Опитни градинари вземат предвид метеорологичните условия и състава на почвата по време на грижи за домати, следователно, в допълнение към общите препоръки, когато поливане, хранене или проветряване домати трябва да бъде индивидуален подход.

Засаждане на домати на открито

Доматите могат да растат както на закрито, така и на открито. Приблизително 60 дни след засяването на разсад могат да бъдат трансплантирани на легла. Подходящо слънчево място, за предпочитане на южния склон, закътано от вятъра, което дотогава ставаше краставици или зеле, лук, моркови, тиквички. На същото място, можете да засадите домати три години подред, след това почвата трябва да бъде заменена.

Леглата са изкопани през пролетта или есента, а ако почвата е пясъчна, се въвежда хумикум, компост, калиев хлорид, суперфосфат, броищ 10 кг на квадратен метър. През есента е необходим фосфор-поташ, органично торене, а през пролетта - азотни торове. През пролетта към всеки кладенец в близост до стъблото се добавя тор. Торът от пепел се използва през есента или много преди засаждането, за да не се изгарят младите корени. През пролетта можете да подготвите качулката от пепелта (чаша пепел върху кофа с вода), след като я влеете в продължение на 12 часа и филтрирате през слоя от марля и след това я излейте върху дупките.

За първи път оплодената почвата след две седмици след засаждане домати следващия път - след като за същия интервал от време, за периода от плодове, увеличаване на размера на двойно захранване. Азотът и калият се инжектират в течна форма, суперфосфат и други подобни, като сухи. 10 литра вода, за да вземат: амониев нитрат - 40 суперфосфат R - R 80 калиев сулфат - 30, с лопен използването 10 литра вода отнема около 3 кг настоява шест дни, след което полученият разтвор се разрежда с вода: Единична кофа десет кофи чиста вода и вода на храстите, разпределяне на 10 литра на 10-15 стъбла.

След поливане дупките трябва да бъдат покрити със слама, торф, дървени стърготини, дърво, игли, хартия, така че земята да не се разкъса под слънцето и да запази скъпоценната влага. Не се препоръчва да се мулчира със сурова трева, тъй като паякообразните акари могат да паразитират стъблата, които по-късно ще се прехвърлят върху домати.

За да се подобри качеството на глинестата почва, той добавя голям речен пясък - 10 кг, торф - 5 кг, слама - 6 кг, тор или компост - 5 кг на 10 квадратни метра. м. Тази почва за домати допринася за проникването на влага и въздух.

Карбонатната почва е трудно да се подобри за плодовете, така че слой с дебелина 30 cm трябва да бъде заменен от специално подготвена почва.

Преди да приложите торовете, трябва внимателно да прочетете инструкциите, като вземете предвид плодородието и състава на почвата и следвайте общите препоръки.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com