BgDaHan.com

Самостоятелно изграждане на полипропиленов басейн: от a до i

басейн от полипропилен

Басейн на парцела - дизайнът не е абсолютно задължителен, но за възстановяването и удоволствието от свободното време е просто незаменим. Строителният пазар предлага много различни варианти на вили, но най-обещаващите, лесни за поддръжка и инсталиране са полипропиленовите басейни.

Полипропилен, какво е това?

полипропилен

полипропилен

Полипропиленът е синтетично вещество, принадлежащо към групата на термопластичните полимери. В неговата чиста форма е полупрозрачен кристален и почти безцветен прах (гранули). При добавяне на бои и химически пигменти лесно боядисани в различни цветове-този имот е неговото безспорно предимство - това е възможно да се направи продукти в различни цветове, което е много важно при прилагането на интересни дизайнерски решения.

Полипропиленът е качество суровини се използват в производството на много различни полимерни продукти: капацитет, ленти, изолационни материали, басейни, влакна, листове, медицински продукти, батерии и т.н. За да се получи продукт с желана форма, физически, технически, както и химически. характеристики, производителите използват различни методи за преработка на суровини:

 1. Формоване под налягане.
 2. Ротационното отливане.
 3. Екструзия.
 4. Образуването на пяна.
 5. Вихър.
Лист полипропилен

Многоцветен лист полипропилен

Лист полипропилен, използван в производството на басейни, се получава чрез екструзия. Този метод на обработка включва няколко стъпки:

 • нагряване и стопяване на суровини (температура около 175 ° C);
 • Добавяне на специални добавки към стопилката, подобряване на техническите характеристики на веществото или предоставяне на специални свойства;
 • Натискане на стопилката през формовъчна машина, която е предварително нагласена до желаната дебелина на формования продукт.

Ясни предимства и скрити недостатъци на полипропилен като материал за производството на басейни

Разбира се, скритите недостатъци на полипропилен са много по-малко от заслугите, но все пак те са. Така че, в ред.

Предимства:

 • Устойчивост на високи температури - може да издържи, без загуба на оригиналните свойства, да загрява до 80 ° C;
 • устойчивост на сезонни промени в температурните условия;
 • пластичност - възможно е да се даде на продукта всяка форма и конфигурация;
 • Липса на хигроскопичност - не абсорбира вода;
 • устойчивост - ако се спазва технологията на инсталиране, срокът на безпроблемна работа е повече от 20 години;
 • екологосъобразност - материалът е абсолютно безопасен и нетоксичен, не отделя вещества дори след продължителна и интензивна употреба;
 • Естетичен и привлекателен външен вид;
 • висока устойчивост на механични въздействия - устойчивост на удар, износоустойчивост, устойчивост на абразия и статични товари;
 • инертност по отношение на химикалите (с изключение на концентрирана сярна, азотна, хлоросулфонова и хромна киселини);
 • простота на инсталацията - рязане, монтаж и заваряване на листове може да се извършва от лице с минимални строителни умения, разбира се, при условие че се събира предварителна информация за правилата за работа и наличието на специално оборудване.

недостатъци:

 • чувствителност към UV радиация;
 • лоша устойчивост на замръзване.

Тези пропуски са по-чести в полипропиленови листове с ниско качество, както и в занаятчийски имитации, че безскрупулни продавачи и дилъри се опитват да мине като продукт с високо качество. себе си и клиенти Спазването на компанията доста успешно да се конкурира с такива недостатъци чрез въвеждане на фуража на специални добавки: стабилизатори, етилен-пропиленов каучук, бутилкаучук и др.

За да се предпазите и да закупите подходящия качествен материал, трябва само да проверите сертификата за съответствие на продавача, преди да го купите.

Подготовка за изграждане на плувен басейн

Подготвителната работа е разделена на няколко етапа:

дизайн

Правилно формулирана, измислена и изчислена идея е ключът към успеха на всяко строителство, а изграждането на плувен басейн не е изключение. На този етап е необходимо да съберете желанията си с физически и финансови възможности. За да улесните този процес, можете да използвате следния алгоритъм на действие:

 • помислете за формата и конфигурацията на басейна, фиксирайте всичко на хартия с указание за ширината, дълбочината, дължината, наличието на стълби, платформи и други елементи. Имайте предвид, че комплекс, с много допълнителни елементи, формата на купата, е по-трудоемка инсталация и грижа;
 • Опишете подробно желаното оборудване (помпи, осветление, водопад, филтрационни инсталации, атракции и др.). В този случай трябва да се вземе предвид още една важна точка - свързването на оборудването. Колкото по-сложно оборудване ще бъде избрано, толкова по-трудно е да се свърже. Далеч от всички нас - електротехници, топлинни инженери и водопроводчици, затова има 2 възможности за решаване на проблема - избор на най-просто, но ефективно оборудване или наемане на специалист;
 • изберете фирма, която създава увереност и се запознайте с ценовата листа за продуктите;
 • превежда получените данни при изчисляването на материали и оборудване в пари, т.е. да направи предварителна, макар и не много точна, цена. Отново всичко е написано на хартия, за да бъде очевидно;
 • и сега - най-неприятното нещо: в списъка, оставете нещо, от което не може да се отнеме, какво е целесъобразно. В противен случай можете да получите малък басейн за дача, претоварен с оборудване, което може би няма да бъде използвано.

Определяне на размера

Най-често срещаните форми на басейна са кръг и правоъгълник. За да изчислите обема на такова лятно водно тяло, можете да използвате формулите:

 • Квадратната и правоъгълната купа е V = a · b · h, където a е дължината, h е дълбочината, b е ширината и V е обема.
 • Кръглата купа е V = π · r² · h, където π (pi) е 3,14159, r е радиусът на основата, h е височината и V е обемът.

Който не иска да прави изчисления сам, може да използва многобройните калкулатори, налични в интернет.

Избор на материал

За изграждането на басейни се използват стандартни листове от 1,5 до 4 м, чиято дебелина варира от 15 до 5 мм. За производството на стени се използват по-дебели листове, отколкото за дъното. И така, каква е дебелината на листа за избор, питате? В действителност, хидроизолационни свойства, износоустойчивост и якост на чашата, образуван от листове от 8 mm дебели, почти неразличими от аналогов получава от 5-mm профил. Единственото, което трябва да се има предвид е, че при заваряване на ребрата, тънкият лист може да бъде леко деформиран и "вълни" ще се виждат на стената. По силата на това няма да се отрази, но естетическата страна на проблема може да пострада. Листа с дебелина 15-8 mm не са обект на този процес.

Експертите съветват избора на материала да се вземат предвид размерите на басейна: колкото е по-висок този параметър, толкова по-голяма е дебелината на листовете.

Брой на материала

Знаейки стандартните размери на листовете, определянето на техния брой ще бъде доста лесно - просто нарисувайте чертеж и изчислете всичко. Например, за басейн с правоъгълна форма с дълбочина 1,5 м, ширина 3 м и дължина 4,0 м, са необходими 6 листа стандартни размери (1,5 / 4,0 м). Това означава, че оставя 2 листа на дъното и 4 - по стените, а от крайните страни има още 2 размера на подрязване от 1,5 до 1 м.

Някои производители произвеждат листове с други размери (1,5 на 3,0 м или 2,0 на 4,0 м) - по-долу в таблицата можете да видите готовите изчисления за различни размери на изкуствени резервоари.

Дължина, mmШирина, ммДълбочина, mmШирочина / дължина на полипропиленовия лист, mmБрой листове
4000150015001500 × 30005
6000200015001500 × 300010
6000300020002000 × 400010
8000200020002000 × 40007

Изчисляване и съставяне на прогнозата

Идеята е внимателно обмислена, формата на купата и оборудването са избрани, мястото на обекта е освободено от насаждения - това означава, че е време за точни изчисления и крайна цена.

Схема за басейни

Схема на пропиленовия басейн в две проекции

 • На листа (по-добре - А4) нарисувайте диаграма на бъдещия резервоар, но трябва да посочите всички параметри: дълбочина, ширина, дължина. Ако се планира неравномерно дъно, трябва да се отбележи и тази точка. Чертежът трябва да бъде на две издатини: отгоре и отстрани.
 • Изчислете броя на листовете. Ако никога не сте се занимавали с тежки пластмаси, добавете 10% към получената сума. Тези допълнителни проценти могат да спестят ситуацията, ако някоя част бъде отрязана не според скицата (по-малка или крива), а по-късно, с помощта на екструдер, ще бъде възможно да се направи вложка.
 • Количеството бетонна смес за изливане на долната плоча и страничните стени винаги се изчислява в кубически метри. За да разберете колко решение трябва да купите, използвайте формулата:

V = a × b × c, където:

V е количеството бетон;

a - дължина и ширина на изкопаване;

б - дебелина на кофража;

s - дълбочина на ямата.Например, първоначалните размери на основата са 4 м до 5.5 м по периметъра, дълбочината е 1.75 м, дебелината на кофража е 0.3 м.

Изчисляване за запълване на страничните стени:

4 × 2 (две ширини на изкопни работи) = 8 m;

5.5 × 2 (две дължини на ямата) = 11 m.

Резултатът: 11 + 8 = 19 м.

Ние изчисляваме по формулата: 19 × 0.3 × 1.75 = 9, 975 m³. Оказва се, че 9,975 м³ хоросан са необходими за бетониране на странични стени. Също изчислява обем на сместа за запълване на долната основа 4 х 5,5 х 0,25 = 5,5 m³, където първите две цифри - ширина и дължина на ямата, и последната (0.25) - дебелина на бетонната основа.

9,975 + 5,5 = 15,475 m³

Общо за инсталирането на долната плоча и заточването на кухини между почвата и стените на купата ще са необходими 15,475 m³ разтвор.

 • Броят армировки се изчислява поотделно на базата на ширината на клетките и конфигурацията на лентата.
 • Не е необходимо да купувате нови табла за кофраж. За да спестите пари, е възможно да използвате тези, които например остават след анализа на всички сгради.
 • На последния етап се събират всички оценени разходи. Всичко е направено.

Размери на резервоара

Размерът на басейна във всеки отделен случай се избира индивидуално, в зависимост от конфигурацията на обекта и наличието на свободно пространство. Въпреки това, ако искате, можете да следвате таблицата по-долу, която показва приетите до момента норми за изграждане на басейни въз основа на тяхната функционална цел.

Изглед към басейнаДълбочина на водата, mПлощ на водната повърхност на човек a, m2, не по - малка от
Хоп басейн≥ 3.404.5
Плувен басейн 1.44.5
Плувен басейн0.6-1.42.7
Басейни с водни пързалкиСпоред GOST R 526032.5
Басейн за обучение по плуване:
- деца под 7 години0.63
- от 7 до 10 години0.84
- от 10 до 14 години1.04
- деца над 14 години и възрастни1.24
Терапевтичен басейн≤ 1.44
Термичен басейн ≤ 20 m2≤ 1.4-
Термален басейн > 20 m2

Инструменти и материали, необходими за изграждането на басейн 

 • Режещи инструменти. Полипропиленовите листа се обработват лесно, те могат да бъдат нарязани с обикновен инструмент, предназначен за дърво. За да опростите процеса, можете да използвате фреза или електрически триони. Независимо от това, трябва да се отбележи няколко нюанса:
 1. След разрязването, върху задната страна на частта могат да се образуват пластмасови чипове, които трябва да бъдат извадени.
 2. Местата, в които са изработени длета от триона, се обработват равномерно от плоска пиронка или от фино шкурка.

При голямо желание, пластмасовите листове могат да бъдат нарязани с обикновен нож за строителството, но този вариант е доста труден и подходящ за части, чиято дебелина не надвишава 5 мм.

 • В допълнение към инструмента за рязане е необходимо оборудване за заваряване на полипропиленови части, за домашна употреба е най-подходящ ръчен екструдер или строителна сешоар. Ако предпочитате екструдера, тогава е необходимо да се погрижите за набор от специални приспособления, които ще Ви позволят да свържете частите под различни ъгли. И двете устройства са много скъпи, затова е по-изгодно да ги наемете.
 • Филтърна тел (полипропиленова пръчка) - служи като свързващ елемент за заваряване.
 • Инструменти за маркиране - рулетка, измервателен уред.
 • Листове от полипропилен или завършена купа.
 • Геотекстил, неговият размер трябва да бъде равен на долната област.
 • Готов разтвор за производство на бетонна замазка или цимент, пясък и вода, ако има желание за самостоятелно ангажиране в месене.
 • Арматура (дебелината на пръта е от 12 мм).
 • Чакъл и пясък за изработване на възглавнички от чакъл и пясък.
 • Плочи за кофраж.

Видео: Заваряване на пропиленови листа с ръчен екструдер

Инструкция стъпка по стъпка за изграждане на басейн със собствени ръце

Избор на сайт

Изборът на място под резервоар не е лесна задача, не може да се ръководи само от вашите лични предпочитания. Съществуват задължителни изисквания, чието изпълнение ще улесни изграждането и поддръжката на басейна и ще предпази сградите, разположени на площадката от увреждане:

 1. В непосредствена близост до купата не трябва да има зелени насаждения, детски площадки, градински сгради (с изключение на павилион или тента над езерото).
 2. Препоръчителното разстояние от изкуствено езеро за капиталови структури. - 2.5 m може да се направи по-близо, но в този случай вероятността от заливане на партера и сутерена, както и пещерно дело и пропадането под основите на къщата със сериозни течове езерце или аварийни ситуации с водоснабдяване и отвеждане на отпадъчни води. Според SNiP, минималното разрешено разстояние от hozpostroek (включително плувни басейни) до границата, тоест до съседния обект - 1 m.
 3. По време на строителството на язовира във вече съществуващите съоръжения трябва да се гарантира, че работата по погребението на купата в земята няма да причини непоправими щети на основите на дома, както и на цялата сграда.
 4. Свързване на комуникациите. При маркиране на участъка е необходимо да се вземе предвид местоположението и отстраняването на комуникациите (електричество, водоснабдяване и канализация) от резервоара. Колкото по-близо са тези точки, толкова по-малко трябва да купите тръби и да изкопаете окопите под тях. Но в същото време точка номер 2, споменати по-горе, е по-добре да се спазват.
 5. Подземните води. Ако има подземни води близо до повърхността (високо ниво), трябва предварително да се притеснявате за подреждането на висококачествена дренажна система.

Лендмарк и разкопки

С дистанциите за рулетка се измерва в съответствие с чертеж басейна, така че е необходимо да се помисли, че ямата трябва да бъде най-малко 0.6 m (периметър), отколкото купа басейн и по-дълбоко от 0,5 м. В екстремните точки, при ъгли установени колчетата, между които е опънат низ. С ограден по този начин почвата се отстранява.

Земята се извършва ръчно или с помощта на специално оборудване, всичко зависи от желанието на собственика и финансовите му възможности. От изкопните изкопи до окопите се изкопават изкопи за полагане на тръбопроводи за снабдяване и отвеждане на вода.

Монтиране на долната плоча

 • В съответствие внимателно върху нивото на строителство и набива пясък дъното на шахтата е изпълнен 10 см чакъл е поставен отгоре на това, височината на слоя -. 30 см. Всеки слой се изисква за постигане на нивото и пресован.

Ако подземните води в района са високи, тогава след формирането на пясък и чакъл възглавница трябва да направите дренажна система.

Подсилване на окото

Засилване на окото - ширината на клетките е 25 см

 • След това се монтират дървеният кофраж и подсилващата се мрежа (ширината на клетките е 25 см). Подсилващата мрежа е плетена напречно с стоманена тел. Разтворът се излива. Бетонната смес е внимателно изравнена и потънала около периметъра. За да се втвърди и да се определи силата на хоросан, това отнема най-малко 7 дни - този показател зависи от бетона и времето.

Ако сте планирали да инсталирате най-долния канала, а след това веднага след инсталирането на армиращата мрежа е необходимо да се грижи за терминала за източване и монтиране otvod- му ръб трябва да се издигне над печката за няколко сантиметра. Преди да изливате бетона, тръбата трябва да бъде внимателно затворена, за да се предотврати навлизането на разтвора в нея.

 • Докато разтворът замръзва, е възможно да се направи рязане на полипропиленови листове. Работата се извършва стриктно според скицата и рисунките.

Образуване и заваряване на купата

геотекстил

Геотекстил - качествена топлоизолация

 1. След като бетоновият разтвор най-накрая е замръзнал, геотекстилите се полагат на повърхността му. Ако ширината на платното не позволява покриването на цялата бетонна плоча, подовото покритие се изпълнява от няколко листа отдолу - фугите трябва да бъдат залепени със строителна лента.
 2. Детайлите, изрязани за дъното, се поставят според скицата върху геотекстила и се заваряват. За този първи край елементи да бъдат свързани са лишени шкурка, тогава части възможно най-близо, но не се припокриват, се придвижват заедно и свързват при използване на екструдер. Дъното се обръща и процесът на заваряване се повтаря. Двойният шев осигурява цялата структура с необходимата якост.
 3. След изтичане на 7-10 минути, можете да започнете да оформяте страни на басейна. Всички операции са подобни. За да се гарантира, че заварените листове не падат, те трябва да бъдат фиксирани отвън с дървени разделители.
 4. От външната страна на купата екструдерът е заварен с ребрата на коравината: стъпалото е 50 см, дебелината на материала е 8 мм. Те са друг елемент за укрепване на силните характеристики на басейна.

Видео: Монтаж на полипропиленов басейн

Инсталиране на хардуер

След края на заваръчните работи се монтират функционално оборудване и вградени елементи:

Диаграма на оборудването

Оборудване за басейни от полипропилен

 • филтрация автономна система - пясъчен филтър, тръбопровод, скимер;
 • Устройства за дезинфекция;
 • инсталации за връщане на вода и постъпване на вода;
 • помпено оборудване;
 • тава за преливане;
 • атракции и др.

Технологичните отвори за оборудването могат да бъдат пробити с инструменти на дърво, например корона с желания диаметър. В помещението за поддръжка или в сутерена са инсталирани филтриращо оборудване, спирателни вентили, топлообменници и др.

След като свържете всички системи, трябва да ги проверите за работа:

 • напълнете купата с вода, можете частично;
 • да тества филтърното устройство, осветлението и друго оборудване;
 • източване на водата.

Затопляне на купата и тръбопровода

Затопляне на купата от полипропилен

Затопляне на басейн с пяна от полистирол

Като топлоизолационен материал за стените на басейна е най-лесно да се използва обикновена пяна пластмаса възможно най-плътно в празните пространства, образувани между ребрата. Допълнително закрепване не се изисква. Тръбите са изолирани с разпенени полиетилен, пяна или фолийни материали.

Завършване на строителните работи: запълване на кухини

 1. Във вътрешното пространство на купата се монтират дървени разделители - от стената до стената. Между външната част на басейна и фундаментната шахта е монтиран дървен кофраж (ширина - 0,3 м), височината му трябва да бъде точно равна на повърхността на земята.
 2. В купата водата се изсипва на ниво от около 30 см. Кофражът се напълва с разтвор точно толкова, колкото и водата в басейна. След един ден повторете процедурата - добавете още 30 см вода и напълнете кофража на същото ниво с решението. Напълнете, докато бетонната смес запълни целия кофраж.
 3. След като бетонът придобие достатъчна здравина, премахнете дървените елементи на кофража и запълнете пясъка с останалите кухини. Обогатете съседната територия с басейна.

Изглежда, не толкова отдавна, наличието на басейн в градината се считаше за почти върха на лукса, който е достъпен само за много богати хора. Сега, благодарение на съвременните технологии, както и наличието на материал, басейн от полипропилен в крайградската зона може лесно да си позволи всеки човек, дори и с малък финансов капацитет. Основното нещо е желанието, притежаването на информация за строителството и наличието на лятна резиденция.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com