BgDaHan.com

Любовта към гладиола

Подготвям почвата за гладиолите през есента. Избирам мястото слънчева, без застой на вода. За да направя растенията по-добре осветени, подреждам редове от юг на север, а лехите от изток на запад. В почвата правя хумус, пясък и го копая с лопата. Ширината на леглата правя около 1.5 м и изкопаване на земята, за да се хвърлят в краищата към центъра, за да образуват могила, а през пролетта се разпространява с гребло.

приземяване

Планирам кацане в зависимост от времето. Като правило, аз държа в рамките на периода от 20 април до 15 май. Определям времето за засаждане по температурата на почвата. Аз засаждам грудки, когато на дълбочина 12 см температурата е не по-ниска от 8 ° C, но изпращам децата безопасно в леглото и при 4-6 ° С.

През годините на отглеждане на гладиоли, осъзнах, че е важно да не закъсняваме с засаждането. Малко пропуснете мига, а гроздовете не се разпадат, а бебетата дават слаби издънки. Тук имам една тайна. За да се затопли почвата по-бързо и по-добре, покривам мястото на засаждане с полиетиленово фолио.

Преди засаждане на място за градината кося цялата растителност, а след това изкопавам и култивирам леглото с метронидазол (купувам го в аптеката). 10 литра вода - 10 таблетки. В дъното на каналите за кацане въвеждам нитроаммофоска. Кормъ се култивира от вредители и болести като бактерицид. Поставям ги в мрежа за картофи и се накисва за 20 минути. След това изсъхвам директно в мрежата, разпределяйки клубените така, че да не се докосват един друг.

Разпръснах бодливите леторасти на леглата, леко натискайки се в земята, поръсих дървесната пепел отгоре и после я покрих с пръст. Кръвта се задълбочава с разстояние най-малко 10 сантиметра с разстояние 25 см между тях.

Важно е да знаете, че плиткото засаждане създава условия за цветя, за обвързване на голям брой деца. Освен това, със силен вятър, стъблата се накланят и растенията падат. За удобство, плевене и поливане място на гладиоли на всеки 50 см по два реда с интервал между тях от около 30 см маркирате хеликоптер канавка, чрез които се напоява. - Добър течаща вода и се просмуква корени. Поливане прекарвам рано сутрин или късно вечерта. Не забравяйте, че гладиолите обичат водата, но те не ги харесват, когато се изливат прекалено много.

гладиоли

Ако на дънната форма появи клубен гладиола, чесън това се изплаква с вода (3 скилидки държат в 0,5 литра вода 2 часа), след това се изсушава и прах от активен въглен на прах.

Следващата стъпка - поставяне на залозите са движени полюси (около 1 м) по всеки ред, но издърпайте кабелите по-късно, когато растенията ще растат до 40-50 см го правят и от двете страни на растението са свързани помежду си с кратки въжета на всеки 40 см при проверка растеж .. Канапите се простират повече, защото моите гладиоли растат на два метра!

Плевенето и разхлабването се извършват по необходимост. Аз вече не допринасям с тор, защото земята е плодородна и няма нужда от нея. Растенията растат добре и разцъфват.Когато цъфтежът цъфти, аз го махна, не давам кутия на семената. Ако имам няколко парчета от луковици на някакъв вид и искам да се разпространяват, като отрежете избелели стъбла, за да отглежда и са придобили сила грудка.

По време на вегетационния период изкопавам и унищожавам всички пациенти, пожълтели и тези с малки и грозни дръжки.

До септември-началото на октомври се възхищавам на красивите си мъже.

Gladiolus израстват в края на септември или началото на октомври. Ковачът отрязва стъблата на 2 см над бубите и, заедно с децата ми, филтрира през сито и отново поставя в кофа. В следващата кофа подготвям бактерициден разтвор, в който стоям на клубените за 30 минути. Това действие е необходимо за унищожаването на трипс - опасен вредител на гладиолите. След това отново се филтрува през сито и всички гравирани грудки, посочени в уволнението на двора да изсъхне (ако слънчев). През нощта покривам, следобед отново се отварям - и така няколко дни. След това поставям всичко в кутии в един слой и го изсушавам в лятната кухня, където започваме да го нагряваме.

След изсушаване на луковици поставям три в кутия, слагам го на топло и сухо място и го съхранявам в отворена кутия. Ако през зимата забелязах, че семената започват да се издуват, слагам я, слагам я близо до батерията и я изсуша.

предотвратяване

И, разбира се, не трябва да забравяме за предотвратяването и защитата на цветя от болести и вредители. Без това събитие не можете. Започвам от февруари. Аз изчиствам бубите от люспи, избирам деца, които вече са добре отделени от майка ми. Смачкани, с кафяви петна, които кимаха, без да съжаляват. И ако има малка вреда на телените червеи, аз си тръгвам. След такъв одит аз поставям клубените в кутия с бъбреците и ги почиствам на хладно място, така че гладиолите да не се движат в растеж преди време. В края на краищата в нашата зона почвените студове могат да бъдат до деня на Николаев (22 май).

Вярно е, да ускоряване на началото на цъфтежа gladiolus дни на десет, прекарвам предварително кълняемост на буби. Три седмици преди засаждането ги поставете в един слой, така че бъбреците са отворени и поставени на топло място. При такива условия, бъбреците набъбват и се появяват коренови корени. Но човек не трябва да позволява растежа на корена. Те са много крехки в началото на растежа и се прекъсват, когато са засадени. Ето защо, аз покълвам гладиоли на топло, сухо място. До момента на засаждане издънките нарастват до 10 см, а около грудката се образува пръстен от набъбнали кореноплодни тубури.

И моят съвет за вас: трябва да засадите децата, а след това в градината си любимите сортове никога няма да бъдат прехвърлени.

Това е технологията на отглеждането на гладиоли. Така и майка ми. Наистина се надявам, че някой ще открие необикновената красота и благодат на това великолепно и благородно цвете.

Елена Каленская, Коростен

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com