BgDaHan.com

Грешки в грижите за орхидеи. Последствията от тях

Ние всички понякога правим грешки в живота. Но най-важното е, че нашите грешки не би трябвало да струват на някого живот, например орхидея.

грешки в грижите за домашни орхидеи се дължат главно на невежеството.

Най-често в начинаещите орхидеи. Виждайки пожълтяване или отпуснати листа, те започват да търсят информация за ужасно заболяване в паника.

И странно, те го намират!

В резултат на това лошо цвете или незабавно лети в боклука (с диагноза "мега опасен вирус"), или излекува до смърт и след това лети в боклука. Нездравословна съдба за растениевъд, нали?

Ако забележите някакви симптоми на неразположение, това не означава, че орхидеите задължително имат инфекциозно заболяване.

Тя може да бъде, но по-често е само последиците от неправилната поддръжка и грижа за орхидеята.

Затова, за да не прескочите във вашите заключения за наличието на инфекция, първо проверете с възможни грешки в домашната култура на орхидеи и техните последствия.

Според симптомите можете да определите причината за заболяването и да коригирате условията на задържане.

Така че, симптомите:

1. Спукнати (отпуснати) листа или вдлъбнатини върху тях

Листни листа от орхидеи

Листни листа от орхидеи

Възможни причини - увреждане на кореновата система, тежко прегряване на растението.

В случай на вдлъбнатини, причината може да бъде дехидратация на тъканите. Такова увреждане (под формата на точки) не е обичайно, а само при орхидеи с определена структура на листата. С течение на времето те стават жълти и умират.

Прегряването може да възникне в резултат на директна слънчева светлина или от горещия въздух на батериите. При условия на повишени температури, листата активно изпаряват влагата. И прегряването на корените води до факта, че те или не абсорбират влага изобщо, или го правят много бавно. В резултат на това има подобни симптоми.

Въпреки че в повечето случаи причината за изпуснати листа е увреждане на кореновата система (корените могат да гният или да изсъхнат). Това може да се случи в резултат на прекалено мокро съдържание, използването на високо концентриран тор, уплътняването на субстрата.

2. Фрактура по дясната вена

Листни листа от орхидеи

Възможни причини - механични повреди, внезапно охлаждане на прясно напоени растения - излишни торове, съчетани с обилно поливане, сух въздух и висока температура.

През зимата не е необходимо да поставяте орхидея на прозореца на прозореца непосредствено след поливането или да се опрете на студена чаша. Можете да поставите гърне върху дървена дъска.

3. Атаки, конуси, мехури

Листни листа от орхидеи

Листни листа от орхидеи

Възможни причини - оток на листата, механични увреждания.

Често такива воднисти или подобни на корк израстъци са заобиколени от мокър ръб.

Отокът се причинява от прекомерно натрупване на течност, т.е. корените поглъщат много вода и клетките на листата нямат време да я обработят. Необходимо е да настроите напояването.

4. Пожълтяване или потъмняване, разлагане на горния лист

Листни листа от орхидеи

Причините са стагнацията на водата в ядрото.

Ако основните monopodially орхидеи за дълго време е течност, и, в допълнение, не е достатъчно светлина около висока влажност и ниски температури, най-горния лист започва да пожълтяват (тъмен) и след това пада.

Загнилата част трябва да се отстрани от здрава тъкан, изрезът да се изсуши и дезинфекцира, да не се напоява за една седмица. За съжаление, няма гаранция, че орхидеята ще оцелее с такива щети. Тъй като в самото начало (в ядрото) има точка на растеж.

5. Пожълтяване на листатаЛистни листа от орхидеи

Листни листа от орхидеи

Възможни причини:

Увреждане на корена (разпадане или свиване)

Стрес - възможно е с рязка промяна в условията или неправилно съдържание

Липса на желязо

Масовите листа стават жълти и умират с липса на калий

Но може да е само естествено умиране. Листата, в края на краищата, също имат своя жизнен цикъл. Някои живеят 5 години, други - 2-3 години, а други - само 1 година, в зависимост от вида орхидеи. Например, за Phalaenopsis, смъртта на 1-2 стари листа е естествен процес. Дендробиум може да изхвърля "върховете" веднъж на всеки 2 години или всяка година - по време на цъфтежа, преди или след него.

6. Симптоми на горещина или слънчево изгаряне

Тъмни петна с жълт ръб

Тъмни петна

Възможно е да има такива последици от изгаряния

Последици от изгаряния на орхидеи

Последици от изгаряния на орхидеи

изгаряне

Орхидеята не трябва да бъде на пряка слънчева светлина, особено през лятото. Топло изгаряне може да се получи от поток горещ въздух, излъчван от батерията.

Изгаряне на място

Топлинно изгаряне

Тъмните вдлъбнатини (петна, ивици) се наричат ​​точкови изгаряния. Те се появяват, ако новозасадено растение е изложено на ярко слънце, особено ако листата имат водни капчици след пръскане. Въпреки че този вид изгаряния може да се появи в напълно сухи помещения.

7. Симптоми на продължителен контакт с вода

Симптомите на неправилна грижа за орхидея

Такива симптоми могат да се появят след напояване чрез накисване, в случай че листата са паднали във водата. Особено, ако сте забравили дълго време орхидеите. Листните тъкани се изсипват с вода и след това след известно време (5-6 часа, при някои видове след 12-20 часа) се натискат.

Симптомите на неправилна грижа за орхидея

Подобни депресирани петна с последващо изтъняване на тъканите се появяват по-често на вандал.

Как да поправим ситуацията

След като сте определили причината за неразположението на орхидеята, опитайте се да поправите грешката си, ако е възможно. В крайни случаи, не го повтаряйте отново.

Ако централата е прегрявана до батерията, вкарайте я дълбоко в стаята, но създайте допълнително осветление.

Ако има корозия на кореновата система, сухи корени и субстрат. Не оставяйте водата, докато корените не се изсушат, може да отнеме 2 седмици.

Ако има изгаряния, пренареждайте или претендирайте орхидея. Повредите, причинени от изгаряния или продължителен контакт с вода, не са лечими.

Листата, за съжаление, няма да могат да възстановят стария вид. Те могат да бъдат оставени, ако щетата е малка или премахната, ако развалят външния вид на орхидеята.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com