BgDaHan.com

Подрязване на ябълкови дървета

За да разберем въпроса за ролята на подрязване на ябълковите дървета при неговото формиране, е необходимо ясно да се представи структурата на младото дърво. Наземната част на дървото, състояща се от багажника и короната, държи цялото растение в дадено положение. Багажникът, от кореновата яка до удължението, е централната ос на дървото. Печатът е част от багажника от кореновата шийка до първия скелетен клон. Централният диригент е част от багажника, разположен над стъблото, носещ клони върху него, и завършва с растежа на миналата година - бягството от продължението. Клонове, които се отправят директно от багажника, се наричат ​​клонове от първи ред, те образуват клонове от втора поредност, от втория клон на третия и т.н. Големи клони от първата и втората поред представляват скелета на короната, те се наричат ​​скелетни. Клонове, разположени на багажника и скелетни клони с дължина до един и половина метра, се наричат ​​междинни или полу-скелетни клони. Множество растения и плодородни клони (плодни клонки, копия и пръстени), образувани на големи клони, се наричат ​​обрасли.

Както се вижда от много години опит в градинарство, строителство, форма на короната и балансиране, приложени към тях, които са, имат голямо влияние върху производителността на ябълкови дървета. В момента, както индустрията и индивидуално градинарство, има тенденция да расте малки дървета с корони прости в дизайна и удобна форма, като плосък сферичен и малък рядко нива, които осигуряват рязък спад в цената на трудоемка работа - резитба ябълкови дървета и събират прибиране на реколтата. Такива дървета позволяват да получават по-високи добиви от същата област.

Градината на ябълката е много ярко проявена собственост (наследена от дивите видове) - повечето от нейните листа са поставени в горната част на короната, което ви позволява да се възползвате по-добре от слънчевата светлина. Ето защо короната, дори при среден размер дървета, обикновено е приблизително равна на половината от дължината на скелетните клони. Такива дървета (5 метра и повече) не са печеливши за отглеждане, височината им затруднява да се грижи за короната и да събира плодове с високи площи.

нарязахме ябълковото дърво

Подрязването прави възможно формирането на силен коронен скелет, способен да издържа на натоварването на културата. Използването на опори при формирането на ябълкови дървета помага за постигането на стабилност на дървото, но опорите не могат да решат този проблем изцяло. Плочки с остри ъгли на отстъпление (и те винаги ще присъстват близо до едно дърво, което градинарят не реже редовно) под тежестта на реколтата в крайна сметка ще се откъснат. Ето защо е необходимо да се постигне това чрез рязане на най-твърдата дървесна структура.

Отглеждане на ябълкови дървета върху средно големи подложки и джуджета с използване на междинна вложка позволява постигането на по-стабилна позиция. Такива дървета, ако са правилно оформени, могат да издържат на култури без подпори. Въпреки това дървета, присадени на джуджета и полу-джуджетата подложки, се нуждаят от подкрепа.

Правилното подрязване и оформяне на короната значително намалява риска от увреждане от студ и слънчево изгаряне, които често се намират при остри ъгли на скелетните клони от багажника.Регулирането на растежа и плодът е една от основните задачи на резитбата на ябълкови дървета през пролетта. Само балансът им позволява на ябълковото дърво редовно и изобилно да дава плодове и да се съпротивлява на болести и вредители.

Подрязването по време на периодите на растеж и началото на плодът става минимално и е насочено към оформяне на короната. С тази резитба, само тънки излишните клони и премахване на клони с остри ъгли на отклонение от багажника, младите дървета лежаха на година растеж на цветни пъпки и плодове при увеличение от миналата година. Ето защо, подрязването трябва да бъде изключително ограничено и трябва да се извършва много внимателно.

Когато дървото навлезе в момента на пълно заплождане, процесите на растеж се разпадат, дърветата обикновено са претоварени с плодови формации, метаболитните процеси се нарушават. Добивите на много сортове стават периодични, качеството на плодовете се влошава, устойчивостта към болести и вредители намалява, устойчивост на зимни щети. През този период отрязването, състоящо се в съкращаване на клоните, придобива особено значение, насърчава активирането на вегетативни и генеративни процеси, увеличава жизнеспособността на растенията.

Систематичното подрязване позволява поддържането на фитосанитарното състояние на дървото на високо ниво. Премахването на болни, повредени, счупени и умиращи клони елиминира огнищата на инфекция и насърчава здравословно дърво.

Почистването на която разреден и къси клони и клонки, дава слънчева светлина да проникне в цялата дълбочина на короната, подобрена фотосинтеза, е интензивно натрупване на хранителни вещества и следователно подобрява общото състояние на дърветата. Нивото на влажност в тъканите се повишава, като се подобрява общият режим на захранване на растенията с влага.

Неправилното подрязване винаги води до отрицателни резултати: забавено влизане в лагер дърво, е налице прекомерен сгъстяване на короната, може да се забави растежа на филизи, което води до лоши стареене тъкани.

Трябва да знаете, че дори и навременното и правилното прилагане на торове и използването на напояване не може да бъде заменен в неговото влияние върху ябълковата реколта, която е най-ефикасният начин за въздействие върху процесите на растеж и плодните.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com