BgDaHan.com

Домати от жълт плод

"Храната трябва да бъде нашето лекарство, а лекарството храната - каза великият Хипократ. Следвайки препоръките му, лекарите съветват да се обърне специално внимание на зеленчуците. Говори се много за техните лечебни свойства. И все пак трябва да пишем за тях по-често, защото не знаем за много свойства на дори отдавна известни растения. Вземете например доматите.

При избора на сорт (за засаждане или консумация), много от тях обръщат внимание на цвета на плодовете от естетическа гледна точка. И все пак, ако прецените техните хранителни качества и хранителни качества, тогава предпочитате да давате жълто-оранжеви домати. Въпреки че тези индикатори заемат само второто място, добивайки в шампионата розово. Червените домати, обичайни в нашата страна, не са лидери в това отношение.

Известно е, че вкусът на плодовете се определя от количеството на сухото вещество и съотношението на киселините и захарите в клетъчния сок. При червените домати съдържанието на сухо вещество е средно 3.5-5.5%, в оранжево - 5.5-7%, което е значително повече. В допълнение, жълто-оранжевите домати не причиняват алергии при тези, които не понасят червено. Особено ценно е високото съдържание на каротин (провитамин А), което е толкова необходимо за човешкото тяло. При недостиг, метаболитните процеси, функциите на нервната система са нарушени, зрението се влошава, а резистентността на тялото към различни инфекции намалява. Ако червеният плод съдържа средно 1,2 mg% каротин, тогава в оранжево - 1,45 mg%. При домати каротинът е в най-активната форма - бета-каротин. За да се попълни запасите за зимата е най-лесно, като се използват домати от жълто-оранжев цвят през лятото и есента. Сортовете от такива домати са по-малко от червени, но сред тях можете лесно да избирате различни дати на зрялост, височини на растенията, размер и форма на плодовете и тяхното използване.

Повечето жълто-оранжеви домати са за аматьорско зеленчукопроизводство. Но през последните години семената започват да се появяват за промишлено производство в защитена земя. Сред тях е и холандският неопределен хибрид от ранния период на зреене на Gualdinho F1. Той има мощен открит храст с красиви пискюли. Плодовете са закръглени, компактен, транспортируемо, добър вкус привлекателен цвят, тегло 100-120 грама Hybrid устойчиви на домати мозаечен вирус, кафяви листни петна, Verticillium и Fusarium увяхване (раса 0.1), Fusarium кореново гниене.

вид жълти домати Лимонено момче F1

Лимона момче F1

Друга нидерландска неопределена хибридна ранна зрялост F1 лимоново момче е вече доста позната на много производители на зеленчуци - оранжерии. Тя формира силно, добре развито растение. Плодовете са жълти, зрели златни, кръгли или леко сплескани, тежащи около 200 грама, месести, много ароматни, отличен вкус. В прясна форма са идеално допълнение към салатите, те се използват при сервиране на зеленчукови ястия. Тези домати се купуват лесно от собствениците на кафенета и ресторанти. Хибридът е резистентен на Fusarium wilt (раса 1), нематод, alternaria, сиво листо на място. Лимонецът, привързан към залозите, се оказа добре установен в отглеждането на открито.

детерминиращ хибрид с оранжеви плодове Удивително F1

Чудесно F1

Московската семенна животновъдна компания "Гисок-агро" предлага две много интересни нововъведения. Един от тях е определящ хибрид с оранжеви плодове. Brave F1, предназначен преди всичко за филмови оранжерии. Тя образува средно дебело, слабо засадено растение с височина от около 1,5 м и среди със средна дължина. Съцветието прост тип с 5-9-ти красиви плодове овално яйцевидната маса на 115-140, плодът е много сладък, не се справи, по-скоро гъста и транспортиране. Втората новост е детерминиращият клас Злато, предназначен за открита земя. Заводът има височина от 1,5 м. Плодовете форма ploskookrugloy с тегло 200-280 грама, ярко оранжев цвят, различен изискан вкус поради високото съдържание на захар и сухо вещество бета-каротин.

От старите разновидности на салати дестинация, големите сплотени средно разнообразие от сортове аматьорски избор на Khurma все още са популярни. Той е предназначен за филмови оранжерии и открити площи. Растението е определящо, с височина 0,7-1 m, силно листни. Плодовете са големи, с тегло 200-300 г, плоско заоблени. В етапа на биологичната зрялост те имат златист оранжев цвят и отличен вкус.

Добро за консумация в прясна форма плодове на средно узряло високо качество на разнообразие от полски подбор Золотой Ozharovsky. Те имат маса от 100-130 грама, кръгла или леко сплескана форма, оранжев цвят и отличен вкус.Искам да привлека вниманието на любителите на зеленчукопроизводителите към сибирската селекция, които се доказаха добре в условията на нашата република. Това е чудото на Аржентина, златните куполи, малахитската ковчега, монашеското ястие. Всички те са на средна височина 1-1,5 м. "Хъскита" дават подходящи грижи за 5-6 кг на растенията, както и добри резултати могат да се получат не само в филмови оранжерии и навеси, но в открито поле. Плодовете на всички тези сортове са много зрелищни и атрактивни, месести и вкусни, се различават по маса, форма, цвят и вкус. В Аржентина Чудото на разнообразие имат маса от 300 грама, удължени-овална форма достатъчно редки и жълто-оранжев цвят. Плодове от сорта Златни куполи с тегло 400-600 грама, кръгли сърцевина, като сърцето на Бул, слънчево жълто. Плодове Малахит Box изненадващо комбинация от изключителна изумрудено-жълт цвят и аромат, в който има вкус пъпеш. В форма те са с плосък кръг, много голям, с тегло 700-800 грама В манастир хранене плодове с тегло до 400 грама, кръгли, оранжево-оранжев цвят имат най-добрия вкус вкус.

Последната новост на сибирските животновъди е доматите Olesya. Растението е с височина 1.5-2 м, плодовете са оранжеви, сливи, с тегло до 300 г, много сладко. Изцеден сок от тях в цвят и вкус напомня кайсия. Той съдържа много каротин, така че е много полезен за децата.

висок De Barao портокал

Де Барао оранжево

Много от сортовете жълти и оранжеви домати са добри в свежа, консервирана и осолена форма. За бъдещото използване на заготовки все пак препоръчваме Tall разновидности на народната селекция: De Barao De Barao злато и оранжево, карпалния FM сорт Тарашенското чудо на света (Лимон-лиана). Предмет плътност засаждане (не повече от 2.5 растения / м 2), образуващи един стъбло, своевременно превързочни растителни торове един бар в De филм парникови могат да дадат 4-4.5 кг плодове. В допълнение, тези сортове имат повишена устойчивост към късния гной. Чудото на света (Лимон-лиана) може да се отглежда с равен успех в оранжерии и на открито. При едно съцветие обикновено се формират 30 или повече яйчници. Плодове тегло 60-80 г са овални и продълговата форма с ясно изразен чучур и светло жълт цвят. Те са еднакво добри както за консервиране на цели плодове, така и за прясна консумация.

Много интересно е късното узряване на голямото разнообразие от осолено развъждане на Москва в Москва "Тавриш". Той е достатъчно събран, 3,5-4,5 кг от храсталака. Плодовете имат жълт цвят, закръглена форма, маса от 90-100 грама. Когато са осолени, те не крекират, те запазват великолепен вкус и плътна, хрупкава плът. В допълнение, те се различават завидно kozhkostyu (до 3-5 месеца).

Има сортове сред жълто-жълти домати, плодовете на които подходящ за пълнене. Едната от тях е среднозрелият среден илюзия на компанията "Gisok-agro". Плодовете му с тегло около 70 грама, оребрени, приличат на куб-образни чушки. В зряла форма те са ярко жълти, полупрозрачни, сякаш светещи отвътре (това очевидно обяснява името на сорта). Метата на стените е гъста, ядрото лесно се отделя по време на рязане. Такива домати могат да се пълнят с различни пълнежи, да се задушат и се пекат (те перфектно запазват формата), а също така се използват за украса на масата.

Сибирски сорт Тайната на природата, наскоро включена в Държавния регистър на Русия, се отличава с нейната оригиналност. На високата (1,5-1,9 метра) храст се образуват големи (до 350 г), необичайни по форма и цвят: отвън те са жълти с малка розова шапка, а отвътре - розови. Те имат отличен захарен вкус.

Залагайки на жълто-оранжеви домати, зеленчукопроизводителите-професионалисти и аматьори ще допринесат за здравето на жителите на нашата република.

TS Мащерка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com