BgDaHan.com

Chamaedorea

Палм на хамедорея

Това е най-популярната длан, отглеждана у дома. Тя привлича с грациозните листа, образувайки истински "фонтан" от зеленина.

Много декоративни на техния фон изглеждат съцветие на малки жълти цветя, нещо като цветя от акация сребриста (популярно наречена мимоза). А женските цветя, за разлика от мъжете, имат приятен аромат. Разцвет на палмово дърво може от ранна възраст!

Влажност на въздуха

Hamedoree изисква добра грижа, защото дланта не е толкова капризна, а по-скоро взискателна за условията на задържане. Основното му състояние е висока влажност. Не можете да поставите hamedorei през зимата близо до отоплителните батерии. Желателно е да се съхранява в компанията на няколко растения, за да се създаде обща влага. Не се изливайте и има близки контейнери с вода. А редовното пръскане и топъл душ веднъж седмично също ще се превърнат в добра превантивна мярка срещу вредителите.

Поливане и хранене

За да води тази длан трябва да се третира внимателно - hamedoreya не харесва както суха почва, така и излишък на влага. Невъзможно е да се позволи пълно изсушаване на земната кома, както и стагнация на излишната влага, което може да доведе до разпадане на корените. За да се захранва палмово дърво е възможно по време на растеж с минерални или органични торове, но да се засаждат по-добре в по-малка доза, отколкото е препоръчана от производителя. Опитах хранене на листа - растението го хареса!

грижа

Дланта не се чувства лошо в никаква светлина, но расте по-добре в ярка дифузна светлина. Директната слънчева светлина трябва да се избягва.

Силно не толерира течения. Не можете да оставяте студен въздух от климатика, в противен случай дланта ще реагира със сухи петна по листата и може би дори напълно да ги изхвърли. Важно е да не се бърка с изчезването на старите долни листа. Този процес е естествен и естествен за дланите. И не бързайте да отрежете жълтеникавия лист, това може да задейства изхвърлянето на следващия лист.

Изрежете старите сушени листа, така че да остане малко парче от дръжката върху багажника.

хамедорея грижа

приземяване

Грунд за hamedorei Купувам универсална, добавям малко кокосова почва, перлит, пясък и въглен, в произволни размери. При пресаждането гърнето трябва да се вземе малко повече от предишната. Младите растения се трансплантират по-често, докато растат. С възрастта интервалите между трансплантациите се увеличават. В достатъчно пълноценен завод е допустимо просто да се смени горния слой от почвата в гърнето с пружина.

репродукция

Chamaedorea - една от палмовите дървета, която може да бъде разпространена чрез коренно потомство по време на трансплантацията. Но не бързайте да ги отделите много малки, струва си да чакате формирането на собствените им корени.

Традиционно палмата се отглежда от семена. След покупката семената се засаждат непосредствено в почвата, тъй като бързо губят кълняемостта си. Контейнерът с култури се поставя на топло място с температура от поне +25 градуса. За да се създаде парников ефект, гърне със семена е покрита с полиетиленов филм. Основното нещо е да не забравяте да проветрявате мини-оранжерията, за да предотвратите появата на мухъл. След около 1-1.5 месеца семената покълват. След като разсадите са силни, те се засаждат в отделни саксии.

Възможни проблеми

От вредители по hamdorei често се появяват акари и трипси. Борба ги с подходящи лекарства. Но е по-добре да провеждате превантивно лечение два пъти годишно.Тъмните сухи върхове на листата показват ниска температура на съдържанието или ниска влажност на въздуха, а понякога и редовно напояване. Необходимо е да се коригират условията за поддръжка и грижи.

разнообразие

Родът Hamedorei повече от 100 вида. В стаята цветарството расте само някои от тях.

Хамедорей елегантен

Хамедорея елегантна (Chamaedorea elegans). Плодовете на този вид са голи и силни, с алтернативно подредени криви крилати листа. Листните плочи са светлозелени, тесни ланцетни, наклонени под формата на дъга. Тя цъфти с жълто-оранжеви цветя, събрани в паникулярен съцветие.

Х. Сейфрит (Х. Сейфризи). Представители на вида, по-голям от X. елегантен и могат да достигнат височина 2 м или повече. Дръжките са по-равномерни, листата са закачени, тъмнозелени, листовите плочи са по-тесни от тази на Хетрите.

Х. Ърнест-Августа (Хр. Енести-августи). Тя се характеризира с цели и широки листа, разклонени в края. Стъблата са тънки, тръстикови, с височина до 1 м. Характерна особеност - наличието на къси въздушни корени в възлите на стъблото. Ако багажникът е нарязан под няколко въздушни корена, той бързо и лесно се вкоренява в почвата. Цветята са малки, червени.

X. Висок (Ch. Elatior). Расте в планинските гори на тропическите райони

Америка, е гъст храст от 3 до 5 м височина. Ежегодно от коренището се образуват нови издънки до 10 парчета. Стъблата са тънки, бамбукови. Листата са тъмнозелени, извити, увиснали. Тя цъфти с червеникаво-оранжеви цветя.

Интересни факти

Хамедорей получава името си (от гръцките думи "chamai" - ниско, джудже и "dorea" - подарък) за ниското и достъпно местоположение на плодовете.

Шедьорите растат на групи, образувайки гъсталаци в подножието и по склоновете на планините, на сянка на високи дървета и храсти. Поради това растението се нарича планина или бамбукова длан.

Ернест-августовски кампур за особената форма на листа в народа често се нарича "риба опашка".

Елена Беспалова, Кънев, област Черкаси.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com