BgDaHan.com

Златни правила за поливане

Златни правила за поливане

В допълнение към вида на почвата и мерките за оплождането, правилното поливане влияе върху здравината и здравето на растенията и богатата култура.

поливане в градинатаВодният поток е относително количество

Растенията се състоят предимно от вода, без която те не могат да живеят (например, зеленчуците се състоят от вода с 95%). Някои валежи не са достатъчни, за да осигурят на градините растенията с необходимото количество вода. През пролетта и началото на лятото, в най-основното време на растеж, по време на плодове и образуване на нови бъбреци, както и при продължително засушаване, се изисква допълнителна вода. Поради това консумацията на вода се определя от различни фактори.

Зависимост на консумацията на вода от растенията

Как и колко вода консумира растението зависи от кореновата му система. Например, растително тревисти растения с корени растат плоски и големи и меки листа, чрез което изпаряването на големи количества вода, изискват повече вода и повече от дървета, храсти и рози с дълбоки корени. Старите дървета също са чувствителни към суша. Пораженията от сушата (забавяне на растежа на леторастите, слаб растеж, следи от листа поради липса на влага) се появяват само през първите 1-2 години и едва след това се различават.

Поливните растения в градината разглеждат Лунния календар на камиона.

Зависимост на изхвърлянето на вода в почвата

Колкото по-добри са характеристиките на почвата - по-долния слой, нивото на подземните води, видът на почвата и нейната структура и способността за задържане на водата, толкова по-добри са условията за еднородно снабдяване с вода:

• средно тежки глинести почви осигуряват по-добри условия за равномерно водоснабдяване. Те съдържат големи и малки парчета земя (частици от пясък, глина и утайка) в балансирано съотношение. Поради това те задържат вода добре, а излишната напоителна вода тече лесно. Те са добре вентилирани и достатъчно затоплени,

• Пясъчните почви осигуряват отлично оттичане, но способността за задържане на водата оставя много да се желае. Те трябва да бъдат обогатени с хумус (компост, тор или зелени торове) за по-добро съхранение на вода и хранителни вещества,

• Тежките глинени почви, напротив, здраво задържат водата. Има пещери и свързаната с тях студ. Такава почва трябва да бъде дълбоко разхлабена и разредена с пясък или синтетична смес от люспи, за да се създадат кухини, в които въздухът прониква и водата може да избяга.

Важно: При особено тежка, гъста и влажна почва трябва да се полага дори и дренаж. Тази задача, обаче, трябва да бъде поверена на професионалисти - земеделска строителна фирма.

10 златни правила за поливанеКогато поливате градински растения, трябва да спазвате някои важни правила.

1. Поливането е необходимо в ранната сутрин или късно вечерта и при никакви обстоятелства под изгрева на слънцето и в полунощ

2. Общото правило: по-добре е да се излива веднъж, отколкото няколко пъти.

3. Силно изсушени площи, напротив, е необходимо да се напоява бавно на кратки интервали. За това е най-добре да използвате пръскачка или маркуч за напояване

4. Растенията не толерират студената вода от акведукта много добре. Когато използвате пръскачка или маркуч, водата се смесва добре и се загрява лесно, преди да достигне растенията. Идеална е водата от дъждовния барел.

5. Ако поливането се извършва от поливален съд или маркуч, водата трябва да се насочи към земята, ако е възможно, а не към растенията. Джетта не трябва да е силна, за да не се измие почвата.

6. Наскоро засадените растения не трябва да се поливат със силен поток вода, по-добре е няколко пъти да се напоява земята около растението.

7. Не съхранявайте нови растения прекалено мокри (риск от гниене), тъй като корените просто започват да растат, които трябва да вземат вода.

8. Около новозасадени дървета трябва да се направи височина могила от най-малко 5 см, така че водата не отиде твърде бързо алтернатива: сложи маркуча директно в основата и да може водата да тече бавно за известно време.

9. След поливане, когато земята отново изсъхне, разхлабете я, което ще спести 1-2 поене.

10. Вечнозелени растения се напояват изобилно в края на есента - винаги през зимата без замръзване, където земята не е замръзнала, а след това отново изобилно в началото на пролетта.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com