BgDaHan.com

Кимбърли: ягоди с аромат на карамел

Ягода Кимбърли

Кимбърли е един от най-популярните сортове ягоди, предназначени за отглеждане в градинарството и градина парцели Русия. Това конкретно зрънце е най-често срещано в рафтовете на магазините. Благодарение на качествата на транспортабилност и висока устойчивост към много видове вредители, производителите предпочитат да растат само този вид, включително и за продажба. В допълнение, вкус на ягодов Kimberley вкус.

Разлики в ягодите от ягоди

Колкото и странно да звучи, но често любители градинари са объркани ягоди с ягоди. Със сигурност повечето хора си мислят, че само големи плодове е винаги по-нататък ягоди и малки отглеждане на диви горски плодове - ягоди. Но това не е съвсем вярно.

В древните римски ягоди се приписват лечебни свойства. Нейните кълнове използват за лечение на депресия. Зърната са любимо лакомство, включително на древните владетели, като например френския крал Шарл V. През 1400 грама дори Западните монасите се възползваха от илюстрирани ръкописи ягоди изображение символизираща тяхната съвършена правда.

Дори в древни времена една ягода се наричаше растение, чиито плодове се различаваха в кръгла форма. Днес има много нови големи ягодови ягоди, които продължават да се наричат ​​ягоди.

Би било правилно да се обадя на нашите домашни ягоди ягоди ягоди. Дори ако сравним тези зърна визуално, ще видим разлики:

 • цветът на листата на ягода е много по-лек;
 • размерът на стъблата на ягодите е по-голям от този на ягодите. Ягода - 25-35 см, ягоди - 20-30 см;
 • унисекс цветя на ягоди и бисексуални в ягоди;
 • нивото на добива на ягоди е много по-високо.
Ягодови плодове

Ягодите са малки, заоблени

История и описание на ягода Вима Кимбърли или просто Кимбърли

Този великолепен сорт десерт ягоди е отгледан от холандски животновъди, пресичайки сортовете Гьорела и Чандлър. Той има оригинален вкус, дължащ се на голямото съдържание на естествени захари.

Ягодите на Кимбърли

Ягодовите плодове от ягоди Kimberly

Характерен за сорта

Кимбърли е много популярна сред градинарите. Не само защото толерира транспорта и често се отглежда за търговски цели, но и поради вкуса си.

Кимбърли храстите са доста силни и компактни, стъблата са големи. Листата са малки, кръгли, с маслен блясък, светло зелено. Мустаците са червени, не растат много бързо и се образуват малко. Съцветия и многоцветни съцветия, разположени на нивото на листата, обикновено се състоят от 5-6 цветя. Теглото на плодовете достига средно 50 грама. Плодовете са яркочервени, с приятна миризма, наподобяват конус.

Като цяло, сортът има най-високата оценка на дегустационната скала. Този вид плодове се използва като десерт, както в дома, така и в ресторантите.

Ягодната ягода на Кимбърли цъфти и опложда много рано. До средата на юни вече можете да опитате първите плодове. При прибиране на реколтата от храста, можете да отстраните до 2 кг плодове. Най-доброто плодородие идва от 2 и 3 години. Целта на плодовете е универсална. Използва се за медицински цели, под формата на бижута и просто за ядене. Той е много богат на витамин С и фолиева киселина. Инфузията на плодове може да има диафоретичен, антисептичен и дори диуретичен ефект върху човешкото тяло.

Ягодите на Кимбърли

Ягода Кимбърли изглежда като сърце

Таблица: Предимства и недостатъци на сорта

Goodiesминуси
Ранно съзряванеОтдайте се на избора на почвата
Устойчив на гъбични заболяванияКратко време на реколтата
Десертно зрънцехидрофилни
Добре съхранени
транспортируемото
Устойчив на замръзване
Високи храсти със здрави дръжки, добре задържащи плодове

Засаждане и грижи

Бъдещата реколта зависи от избора на място и подходяща грижа.

Изберете място

Южните склонове не трябва да се избират за засаждане, земята бързо се изсушава. Плосък обект в югозападната посока ще бъде добро място. Ако имате плодородна земя, тогава можете безопасно да засадите ягоди. Леглата имат стандартни размери 60x60 см.

Яжте легла

Ягодите се засаждат на слънчево място

Сортът Кимбърли е подходящ за централните райони на Русия.

Подготовка на почвата

Предварително е необходимо обработката на почвата. Преди засаждането е необходимо да се почисти областта на плевелите. Кимбърли обича влажна почва. Препоръчително е да го отглеждате на предварително приготвени легла, на слънчева страна. Препоръчва се мястото да се смени на всеки 4 години. Ако недостатъчни плодородни почви, използване или компост торове, които не съдържат хлор. Важно е също така да се помисли, че ягодите не могат да се успокоят на мястото на бившите засаждане на картофи, домати, краставици, зеле, чушки и патладжани.

Условия за засаждане

Ягоди трябва да бъдат засадени в началото на пролетта - април, май. Ако сте размножили разсад в оранжерия, то трябва да се адаптира към улицата или балкона. Препоръчва се да кацне в облачно време - това ще подобри оцеляването.

Ако до ягоди, за да насадят лук, чесън или невен, те ще защитят зрънцата от възможни вредители.

Таблица: Обличане на яйца от Kimberly

периодВидове торове
Преди засаждане ранна пролет (април-май)Обработка на почвата с минерални или органични торове:
 • хумус 5-8 кг на 1 м2-
 • минерални торове без хлор (урея, суперфосфат) 50 g на 1 m2;
 • 1 чаша компост, 15 g калиева сол, 30 g суперфосфат, 15 g карбамид във всяка ямка.
По време на растежаОсновният тор е зеленчук или хумус от оборски тор.
Поливане на млад Буш 1-2 литра вода, възрастен 2-5 литра.
Образуването на дръжки (юни-юли)Разтвор на калциев нитрат е 30 g на 10 литра вода.
Това съединение се напръсква с растение.
Средата на август - времето на полагане на цветни пъпки10 литра вода + ½ чаша пепел + 50 г суперфосфат.
Разтворът се нанася върху влажна почва.

Органичните торове са по-полезни за отглеждане на ягоди, отколкото минералните торове.

поливане

Трябва да знаете, че когато поливате, не можете да намокрите листата и сърцата. Поливането е желателно, когато почвата е изсъхнала на дълбочина 20-30 см и се разпада в ръцете. Прекомерното овлажняване е вредно и за ягоди. По време на растежа на храстите, тя трябва да се навлажни след 7-10 дни. Когато плодовете се узреят - след 5 дни. Важно е да се следват и за дъжд, който ще ви помогне по естествен начин да се грижите за любимите си плодове. Редовно разхлабване и премахване на плевелите след поливане.

Пръскане на ягоди

Капковите напоителни ягоди осигуряват влага на всеки храст

Възпроизвеждане на Кимбърли

Този сорт се размножава по два известни начина:

 • семена,
 • мустаци.

Възпроизвеждане от семена

За засяване е необходимо предварително да се подготви почвата. Кацането се извършва от май до юни. Първоначално е подходящ обикновен праймер или смес от пясък с хумус 3/5.

 1. Можете да вземете всеки контейнер.
 2. Запълнете го със земята, след като направите дупки в долната част. Земята, за да се смеси и овлажнява, може да се пръска за еднаквост.
 3. Разстелете семената.
 4. След това покрийте с филм и поставете на топло място (не по-малко от +20 ° C), ако е необходимо, овлажнявайте.

Препоръчва се, чрез разпространение на земята и семената, да се напълни напълно със сняг и нагоре с филм. Поставете в хладилника за 2 седмици. Знаещите хора научно ще наричат ​​тази стратификация. Това ще позволи на семената да "зимуват". Ако не слагате хладилника и не добавяте сняг, след около 1-2 седмици, когато се появят издънките, филмът се отстранява. Когато първите реални листовки могат да бъдат засадени на открито.

Но ако изберете втория вариант, след 2 седмици зимуване в хладилника, поставете контейнера върху перваза на прозореца, не отстранявайте филма. Важно е, че има много светлина и е желателно да не се подава вода, а само да се поръсва с вода, ако почвата изсъхне. Щом се появят издънки, във филма направете дупки, така че леторастите да свикнат с околната среда. Прекалено гъстите издънки трябва да бъдат разредени. Разсад, който има повече от 2 листа, се гмурка.

Размножаване на семена от ягоди

За да покълнете семената на ягоди, създайте малко момче

Размножаване с мустациНай-честият начин за отглеждане на ягоди е мустаци. Можете да отидете 2 начина.

 1. Веднага щом се формира първата розетка, е необходимо да я притиснем към земята, за да може тя да се вкоренява. Обикновено избирайте силни растения, по време на плодовете трябва да напуснете антените предварително.
 2. Можете да поставите мустаци в саксията със земята, без да я отделяте от храста. По-късно, отрязвайки храста от майчиното растение и го засаждаме на леглото, ще повредим по-малко кореновата система. Важно е да се гарантира, че почвата в съда не изсъхне.
Размножаване на антени с ягоди

Антените могат да се отглеждат в саксии, без да се отделят от растението майка

Болести и разрушители на дива ягода

Основният страх на градинаря е да загуби реколтата. Разбира се, не можем да вземем предвид такива природни фактори, като особено сухи или дъждовни месеци. Но все пак има няколко вредители, които могат да развалят настроението на всеки градинар.

Въпреки че сортът Кимбърли е устойчив на гъбични заболявания, той може да бъде нападнат от вредители. Да се ​​запознаем с тях.

Ларвите на майския бръмбар

Преди появата им, те могат да прекарат 3-4 години в земята. Те имат много развит челюстен апарат. Те причиняват големи щети на кореновата система на растенията. Повреден от ларвите, растението просто умира бавно.

Методи на борба:

 1. Не забравяйте да налеете вода през пролетта с разтвор на йод (няколко капки върху кофа с вода) или калиев перманганат (5 g на 1 литър вода).
 2. Засаждането на лупина и репи защитава вашите плодове от ларвите на маймунския бръмбар.
 3. Възможно лечение със стандартни препарати Prestige, Gromoboy или Zemlin (важно е да следвате инструкциите).
 4. Когато засаждате ягоди, за да увеличите нивото на поливане, до формирането на локви, защото ларвите не обичат влагата.
Може би бръмбар и неговата ларва

Ларвата на маймунския бръмбар може да причини смъртта на ягоди

червеи

Той уврежда кореновата система и унищожава растението.

Методи на борба:

 1. Редовно плевене и събиране на плевели, особено трева от пшеница.
 2. Задължително копаене на почвата през есента, след прибиране на реколтата.
 3. По време на промяната на парцела се препоръчва да се посее със спанак, боб и грах.
червеи

»Клас =

Яйца акари

Обикновено уврежда листата, нарушава цъфтежа и унищожава бъдещата реколта. Засегнатите ягоди на ягоди стават джуджета. Не се развивайте. Листа от бръчки, получават жълтеникав външен вид. След известно време растението умира. Това е един от основните вредители. Може бързо да се размножава. Ако не се отървете от него навреме, след една година можете да забравите за вкусната си ягоди.

Методи на борба:

 1. След събирането на плодове е желателно да се пръска с Carbophos (3 супени лъжици на 10 литра вода, температура на водата 30 ° C).
 2. Сложете разтвор на колоидна сяра (50 грама на кофа вода) в началото на пролетта, преди цъфтежа и по време на периода на узряване на плода.
 3. Важно е да се наблюдава превенцията и когато първите брошури се поръсват с Нерон, Карате, Фуфанон (инструкцията е приложена).
 4. Спрей ягоди се препоръчва веднага след прибиране на реколтата, в края на юли.
 5. Можете да използвате лук обвивки 200 грама на 10 литра вода, настояват за 5 дни. Вода в началния стадий на растителност и 2 пъти след прибиране на реколтата.
 6. Ако кърмата сериозно поврежда храстите, е по-добре да ги изгорите от вашия сайт.
 7. Можете да използвате Fitoverm за биопрепарати. Ягодите могат да се консумират след 2 дни.
Ягода Буш, повреден

Ягодов храст, повреден от ягода

нематода

Живее, като правило, вътре в растението, поради това, което постепенно губи жизненост. И вредителят инфектира съседните растения много бързо. Ако нематодът попадне в почвата, той може да оцелее там в продължение на 4 години. Засегнатото растение рязко изостава в растежа, горните пъпки увяхват, листата стават жълти и след това стават черни.

Методи на борба:

 1. С течение на времето премахнете плевелите.
 2. Размножавайте се само със здрави антени.
 3. Премахване на всички храстите със симптоми на нематода и ги изгори извън градината парцела, лекувани с phosphamide решение Merkaptofosa или 3 пъти по 3-5 дни и трябва да се повтори няколко пъти, което се дължи на продължителното присъствие на яйцата за нематоди.
 4. Обикновеният оборски тор допринася за развитието на обикновени гъби, които са фатални за червеите.
Буш от диви ягоди, нападнат от нематоди

Ягодна храста, ударена от нематод

Ягодов нож

Той поврежда стеблото, след което плодовете не могат да чакат. По време на периода на цъфтеж женският бръмбар поставя яйца в пъпки, след което ухапва стъблото, след което яйчниците изсъхват и падат.

Методи на борба:

 1. Ранна пролет излее земята йоден разтвор (половин чаена лъжичка кофа с вода), след като снегът започва да се спуска и бръмбар още в латентно състояние.
 2. За профилактика на спрей на лекарството Inta-vir (1 таблетка за 500 g вода).
 3. Събиране на насекоми ръчно.
 4. Подстрижете и изгорете размесения крачол.
 5. Изсипете инфузия на тъпанче.
 6. Сложете лук и чесън. Weevil не толерира миризмата си.
Ягодов бодил на цвете

Женски ягодов нож поставя яйца в цветен пъпки

Гъбични заболявания (прахова плесен, сива плесен, кафяво петно)

Обикновено младите листа са повредени, което оказва негативно влияние върху външния вид и качеството на плодовете. Белият къс бързо покрива растението, след което плодовете от ягоди стават негодни за консумация.

Методи на борба:

 1. Развитието на всякакви гъбични заболявания може да бъде предотвратено чрез превенция. За да направите това, в началото на пролетта и есента е необходимо да спрете ягоди с разтвор от течност Бордо.
 2. За да се отървете от кафяви петна или сиво гниене, храстите могат да бъдат третирани с топаз (разредете 10 ml на 10 литра вода);
 3. Лук и чесън - около 2 глави на 10 храсталака.
Ягода ягоди, засегнати от гъбични заболявания

Ягода ягоди, засегнати от гъбични заболявания

Събиране и съхранение на култури

Ягоди започва да дава плодове в края на май или началото на юни. Плодовете продължават 2-3 седмици, при благоприятни условия по-дълго. Съберете плодовете по-добре в сухо време, сутрин или вечер. Експертите съветват да сгънете плодовете в кошнички от ракита и да ги продавате веднага в пластмасови контейнери. Ако не планирате да го продадете, тогава плодовете могат да бъдат замразени или търкани със захар, варено конфитюр или конфитюр.

Замръзнало от ягоди

От ягоди на Кимбърли ще получите чудесно сладко

Грижа за след прибиране на реколтата

Непосредствено след края на събирането на плодове, важно е да се обърне внимание на храстите. Необходимо е събирането на мулчиращия материал. В него могат да се размножават вредители или патогени на възможни заболявания. След това е важно да се премахнат плевелите, да се разхлаби почвата около храстите и между тях.

Храсти проверяват за листа деформация, ако това е - по-добре е за лечение на растителна fitoverm или aktellik, или просто разтвор на колоидна сяра, както и старата култура и големи листа. Мустаците трябва да бъдат премахнати. Поливането може да се извърши, когато почвата изсъхне, ако дъждът не се очаква от дълго време. За превенцията може да се добави разтвор на калиев перманганат. След това оплодете с компост или тор.

Преди да извършите тези работи, вече подготвяте сайта си за новия сезон.

Видео: сорт Kimberly ягоди

Ревюта на градинари

След като сте учили огромен брой рецензии, можете определено да се обадите на Кимбърли, едно от най-любимите грозде на градинари. Изглежда сърце, много сочно, красиво и вкусно. Повечето наричат ​​вкуса на карамел от ягоди. Сортът толерира транспортирането, което позволява използването му за търговски цели. Основното нещо е да се грижите правилно и водата навреме. И тогава на вашите легла ще растат вкусни и сочни плодове.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com