BgDaHan.com

Actinidium colomicta

Actinidia colomicta снимкаМного градинари биха искали да имат култура на актнидии върху техния заговор, но това е рядкост в местните градини. Опитът на отделните градинари показва, че най-зимните хлебни видове могат успешно да растат и да дават плодове дори и в северните условия.

Има повече от 300 вида от това растение, пет от които се намират в нашата страна, в дивата природа те растат в Далечния изток. Най-често срещаният и най-издръжлив е коломикът на актинидий.

Actinidia Kolomikta - дървовидна, сферична, катерене, двудомно растение, което естествено се издига на височина от 15 метра на дървета или разпространява по земята. В културата са пълзящо растение с дължина от 2 до 7 m, с дебелина от 2-4 см. Листата среден размер, obovate сърцевидна и удължена, заострени verhushkoy- техния цвят тъмно зелено, но по време на цъфтежа на краищата на листата се променя в началото на бялото, и после на червено. Цветята са бели или розови, ароматни. Плодовете са с изумрудено зелено, цилиндрично, с тегло от 2 до 4 г - пулпата е нежна, сладка. Доходността средно е от 0.8 до 3 кг.Плодовете на актинидията съдържат захари, органични киселини, витамини Р, С, каротин. Според броя на витамин С Actinidia надвишава с няколко пъти всички други ягодоплодни култури, с изключение на дива роза. Поради високото съдържание на витамин С плодове на Actinidia видове се използва като терапевтично и профилактично средство за скорбут, заболявания, включващи krovotochivostyu- включени в комплекс лечението на различни видове туберкулоза. Пресни и сушени плодове укрепват защитните сили на тялото, те са особено полезни след хепатит, с бавно храносмилане. Плодовете се използват в пресен или преработен вид (конфитюр, желе, конфитюр, плодов сок, плодови напитки, подсладени). Плодове, за да изсъхне добре.

Първите сортове актиниди са получени от IV Michurin.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com