BgDaHan.com

Сое - най-питателната боб

Сое - най-питателната боб

Соевите продукти се добавят към колбаси, сирена, сладкиши ... Но това е в индустриални условия. В дома, разбира се, соя

просто не добавяйте към вече завършените продукти. Но от него можете да готвите много независими ястия! Аз дори правя кафе от соя (същото като обикновено). Вкусът му е по-мек от настоящето и не е кофеин.

Начало на отглеждането

Първо избираме качествени семена. Съпругът ми и аз ги вземаме в клуба за биологично земеделие.

Средните и ранните зреещи сортове соя, като Vilana, Dorado, Magaeva, са подходящи за Middle strip. Те имат време да се развият напълно за летния сезон.

Засаждане на соя на високо легла, където са израснали корени или други зърнени култури, но не и слънчогледи или бобови растения (имат същите вредители и болести). Мястото е слънчево и защитено от вятъра.

Провеждане сеитба

От есента насам земята е дълбоко разградена и оплодена с нитрати, суперфосфати, калий, покриващи 10 грама на квадратен метър м. През пролетта преди сеитбата се добавят още 5-10 грама суперфосфат и внимателно борът на почвата.

Ние посяваме соята в началото на май, когато почвата се затопли до 10-12 °. Между растенията оставяме 12-15 см, а между редиците 45-50 см. Семената се фиксират на дълбочина 3-5 см във влажна почва.

Грижа за отглеждане на трева

Соята не изисква много внимание. От пролетните студове изобщо не го крием. Тази трева намалява до -3 ° С.

За по-малко разхлабване на леглата, ние разпръсваме мулч в междуреден ред: сено, плевели, слама.

Водите на соята вечер с вода, нагрята на слънце. По време на периода на цъфтеж на растението и образуването на зърното му, поливането се усилва.

От вредители - Acacia огън и паяк акари - ние обработваме засаждане с химически инсектициди. По времето на образуването на зърното вредното въздействие на химията ще изчезне.

жътва

До края на лятото - началото на есента, соевите шушулки обикновено се събират и събират.Но понякога соята е възпрепятствана от продължителни дъждове, влажност. След това изваждаме храстите с корена от земята и ги окачваме под покрива, с короните надолу. Там ще узреят.

Когато бобът е напълно узрял, шушулките шумоляват със семена, като дрънкалки.

соево отглеждане

Покълване на соя

През пролетта, когато няма достатъчно витамини, соевите кълнове могат да ви осигурят пресни билки.

За да направите това, накисваме фасул в продължение на 12 часа в студена вода, увийте ги в мокър парцал и ги поставете на топло тъмно място.

Два пъти на ден соята се измива под чешмата, за да не стане мухлясал.

След 4-5 дни издънките от соя достигат дължина 4 см. Ние ги отрязваме и ги използваме за храна.

Каква е употребата на соя?

Соята е най-добрият заместител на животинския протеин, така че вегетарианците го обичат толкова много. В допълнение, тя съдържа около 20 основни аминокиселини, много витамини и дори пектини, които удължават младостта. И също така и минерали: желязо, натрий, магнезий, фосфор, калций. За разлика от животинските продукти, няма холестерол в соята (запушващи съдове). Поради това е полезно за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, диабет, бъбречни и чернодробни заболявания.

Соята също е популярна сред тези, които са на диета. В края на краищата, за да отговаряте на ежедневните изисквания за протеини, трябва да ядете само 50 грама соя.

Заслужава ли си?

Приятелите често ме питат: струва ли си да култивираш соя в страната, да вземеш под нея оскъдните метри на градината, ако можеш да я купиш в магазина? Мисля, че си заслужава. Само по този начин можете да сте сигурни, че използвате безопасен и екологичен продукт. И тези, които се съмняват, да ме помоли да се опитам да засадя поне една градина - изведнъж все пак същото като мен?

Диана Смирнова, Белгород, Управителен съвет № 11 2013 г.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com