BgDaHan.com

Картофено говеждо: шампион сред старите сортове

картофи

Популярността на картофите Лапот днес значително намаля. Това се дължи на факта, че той е заменен с нови сортове, снимките изглеждат много привлекателни. Но Лапот също има свои значителни предимства. Картофите се отличават с голям плодов размер. Съпротивлението му срещу суша и пролетни слани дава възможност за получаване на високи добиви при неблагоприятни метеорологични условия. Описание на правилата за грижи ще помогне на производителите да постигнат добри резултати.

История на селекцията на клас Лапот

Разнообразието от лапоти е известно дълго време, но няма надеждна информация за неговата история. Относно произхода може да се прецени само въз основа на предположения. Съгласно общоприетата версия сортът се е появил в резултат на фолк селекцията. И той получи името поради големия размер на клубените, във формата на селски лисица.

Картофи Лапот

Картофи Лапот - древен вид национален подбор

Отличителни белези на сорта

Картофите Lapot принадлежат към сортовете с високи добиви, освен това е много нетърпелив към условията на растеж. Периодът на узряване е опънат и обусловен от климатичните условия. В северните райони реколтата се събира през септември, а в южните и централните райони - през август.

Храстите на този картоф растат до средни или големи размери. Съцветия големи, съставени от бели цветя. Клубените имат удължена плоска форма. Кожата е оцветена в светло розово, повърхността леко грубо. Плътта е бяла. Размерът на клубените може да достигне 20 см. Корените имат отличен вкус поради ниското съдържание на нишесте (по-малко от 18%).

Реколта на картофи Лапот

Разнообразието се характеризира с издръжливост и добро качество на кореноплодни растения

Таблица: Слабости и силни страни на картофите

предимстванедостатъци
Нежелание към вида на почватаВисока чувствителност към алтернария, фитофтора и телени червеи
Устойчивост на замръзване и сушаЗасаждането на този картоф е трудно за намиране
Голям размер на клубените
Високи вкусове на кореноплодни

приземяване

Картофите Lapot се засаждат съгласно стандартната схема. Но има някои нюанси, които градинарите трябва да разгледат преди да започнат работа.

Подготовка на обекта

Разнообразието от лапи е неизискващо за растежа среда. За по-добри добиви обаче е необходимо да се вземат предвид следните характеристики:

 • Най-подходящата почва за тази култура ще бъде чернозем, пясъчник, глинест или торф. Глината се използва след добавяне на пясък или торф (кофа 1 m2);
 • киселинността трябва да бъде в диапазона от 5.5-6.5;
 • картофите не се засаждат на ниски места, тъй като през пролетта се натрупва голямо количество влага;
 • Подземните води на площадката не трябва да се издигат над 80-100 см.

Важно! Предшественикът на картофите може да бъде моркови, зеле, цвекло или зеленчуци.

Подготовка на почвата

Преди засаждането на картофи мястото трябва да бъде изкопано и оплодено

Подготовката на леглата започва през есента. Работата включва следното:

 1. На площадката върховете и плевелите се отстраняват. Почвата е изкопана до дълбочина 15 см, като се добавят органични торове - 10 кг тор на 1 м2. Няма нужда да изравнявате сайта.
 2. С настъпването на пролетта се извършва второ копаене. Като тор в този период можете да използвате 1 чаена лъжичка. калиев сулфат, 10 g суперфосфат и 200 g пепел или състав, приготвен на основата на дървесна пепел и 20 g нитрофосфат. Посочената доза се изчислява за 1 m2 от мястото.
 3. Ако зимата беше много снежна, трябва да направите канали в леглото, през които ще избяга влагата.

Важно! Пролетна обработка зависи от вида на почвата: пясъчната глинеста почва се разхлабва веднъж, глухите се изкопават в началото на пролетта, а след това преди засаждането.

Подготовка на клубените

Използвайте само здрави клубени. Можете да ги подготвите по няколко начина. Най-популярните опции са кълняемост. Процесът включва такива действия:

 1. За месец и половина преди засаждането на зеленчуци в продължение на 5 дни се поставят на тъмно място с температура от 20-22 ° С.
 2. След това клубените се прехвърлят в светло помещение и се държат при 10 ° С. Охлаждането предотвратява прекомерното опъване на издънките.
 3. Картофите могат да бъдат сгънати в кутии или пластмасови торби, но в този случай трябва да направите дупки с ширина 1 см на всеки 10 см.
 4. Клубените в процеса на покълване се препоръчва да се напръскат хранителни вещества. Първоначално третирането се извършва с разтвор на манганов калий (2 g на 10 литра вода). След това използвайте инфузия на пепел (5 чаши на 10 литра - съставът трябва да се настоява за 24 часа и след това да се щам).
 5. Два дни преди кацането картофите се държат под тъмна кърпа, температурата се понижава до 12 ° С.
Разновидности на глухарските клубени Лапот

Приготвянето на клубените ще увеличи кълняемостта

Кореноплодни растения могат да се отглеждат и в мокри стърготини или торф. Клубените се поставят в субстрата с очи нагоре на разстояние 3 см. След 2-3 седмици се появяват кълнове. Торфът редовно се намокря.

Следващият метод е комбинираният кълняемост. Картофите се държат за първи път в топла, светла стая и за една седмица и половина преди качването те се погребат на навлажнена основа. В този случай клубените също се поставят с главата надолу. Отгоре картофите се поръсват с слой мокър стърготини или торф 3 см.

Разрушаването на картофите

Изсъхване на картофи - алтернативен начин на приготвяне преди засаждането

Друг метод за приготвяне включва подтискането на кореноплодни култури. 2 седмици преди засаждането, грудките са разположени в мазето или таванското пространство. Появата на кълнове отнема 10-15 дни. След това картофите могат да бъдат засадени.

За да се увеличи изстрелването на клубените, се правят напречни разрези до 1 сантиметър 45 дни преди засаждането, но кореновите култури не е необходимо да бъдат счупени. Те се третират предварително с разтвор на калиев перманганат.

Важно! Преди засаждането картофите трябва да се накиснат в продължение на 1 час в питателна смес. Това ще помогне за увеличаване на обема на културата.

За получаването му в 10 литра вода се разреждат 70 g суперфосфат и 50 g амониев нитрат. При липса на посадъчен материал клубените могат да бъдат отрязани. На всеки фрагмент трябва да има поне три очи. Срязващите машини са поръсени с дървена пепел (това помага да се предотврати инфекцията на кореноплодни с инфекции).

Описание на процеса на слизане

Картофите са засадени през последното десетилетие на април или началото на май. С традиционната култивация следвайте тази последователност от действия:

 1. Първо, форма хребети, в които всеки 30-35 cm копаят дупки. Между редовете остават 70-80 см.
 2. Във всеки кладенец добавете шепа дървесна пепел, след което стекайте клубените.
 3. Тогава дупките са покрити с пръст. Земята е изравнена с гребла.
Картофи в дупките

Традиционното засаждане се извършва в дупките

Нивото на вкореняване на кореноплодни зависи от климатичните условия и разнообразието на почвата:

 1. В райони с дъждовен климат те се засаждат на 7-8 см. На същата дълбочина грудките се поставят в глинеста почва.
 2. В пясъчна и пясъчна глинеста почва картофите са погребани на 5-6 см. В сухите райони, при използване на глини, нивото на засаждане ще бъде сходно.
 3. При всички други видове почви в този климат, дълбочината е 10-12 см.

Днес много летни жители избират нетрадиционни методи за засаждане, които се различават благоприятно от обичайния метод. Една такава опция е технологията "no-till". Той има такива предимства:

 • допринася за по-дълго съхранение на влагата в почвата и намаляване на броя на допълнителните превръзки;
 • пространството между редиците опростява грижите за храстите и събирането на корени;
 • в изляната почва се образуват клубени, което помага на растението да понася липсата или излишната влага.
Картофи в билото

Методът No-till е по-малко трудоемък, но и ефективен

Процесът на засаждане е както следва:

 1. На площадка с дължина 30 см се издигат хребети с ширина до 4 м.
 2. По-нататък лопата на разстояние от 90 см се носи от напречни линии, в които се поставят клубени. Кореновите култури се поставят на всеки 20 см.
 3. След това те са покрити с мръсотия отгоре.

Видео: Техника "без"

Друг ефективен начин е да се засадят грудки под слой слама. Този метод на отглеждане предполага следните действия:

 1. Първо, те образуват и разхлабват леглата.
 2. След това изкопайте изкопа дълбочина 10 см дълбоко и оформят картофи в тях, придържайки се към традиционната схема за кацане.
 3. Веществото се излива върху сламата. За тази цел не се препоръчва пълзящ материал.
 4. Когато височината на издънките достигне 5 см, от горната страна се полага още един слой слама от 20 см. Преди улавянето сламата се отстранява, а след това корени се изкопават.

Този метод е по-малко време от традиционния метод на засаждане. Въпреки това, тя помага да се запази влагата, защитава растението от колорадски бръмбари, предотвратява образуването на плевели и ви позволява да регулирате температурата при горещо време.

Видео: техниката на отглеждане под сламата

Мерки за грижата за културата

Картофените сортове "Лапот" се развиват добре във всички региони. Въпреки това, за образуването на големи грудки с добро качество все още ще е необходимо да се провеждат минимални агротехнически техники.

Поливане и разхлабване на почвата

За да се образуват клубени, растението се нуждае от влага. До август картофите се препоръчват да се напояват вечер, като се използва методът на пръскане. След овлажняване в сутрешните часове на храстите може да остане капка вода, която през деня под влиянието на слънцето ще предизвика изгаряния. От август през нощта температурата започва да спада значително. В този случай растенията, които нямат време да изсъхнат след вечерното поливане, могат да бъдат засегнати от фитофтората. Процедурата се прекратява 2 седмици преди събирането на корените.

Подаване на картофи

Почистващата вода - необходимо условие за формирането на добра реколта

Таблица: Редът на поливане на картофи

редовностВодна скорост
При слънчево време на всеки 5 дни3 литра на храст
На облачни дни веднъж седмично

Когато леторастите достигнат височина 15 см, трябва да похарчите. Желателно е да се направи това сутрин или вечер. През деня почвата се нагрява под слънцето, а клубените, които са ухапани от гореща земя, могат да страдат значително. Процедурата се повтаря след 2-3 седмици.

В повечето случаи са достатъчни два хълма. Но ако картофите се разпространиха по хребета, а клубените останат неохранявани, процедурата се извършва отново.

Прилагане на торове

За да се увеличи производителността на картофите, те се хранят редовно. Важно е да се придържате към определена схема, така че да не навреди на растението.

Таблица: график за въвеждане на торене

Разнообразие от торовеВреме на прилаганеХранителни съставипотребление
коренКогато се появят кълнове1 супена лъжица. л. карбамид, 500 ml течен кравешки тор или 1 супена лъжица. л. пилешки отпадъци за 10 литра вода0,5 л на храст
На етапа на развитие на пъпки200 грама пепел, 1 супена лъжица. л. калиев сулфат в кофа с вода
По време на образуването на цветя2 супени лъжици. л. суперфосфат, 200 ml птичи отпадъци или 10 литра
листенПървото пръскане се извършва 15 дни след появата, след това на всеки 2 седмици преди цъфтежа150 g калиев монофосфат, 100 g карбамид, 5 g борна киселина на 10 l1 литър на 1 м2
На последния етап на цъфтежа100 g суперфосфат на кофа вода
След формирането на храстите четири листа. След 2 седмици лечението се повтаря2 g хумат на 10 l
торове

Най-дресирането влияе положително върху образуването на кореноплодни растения

Болести и вредители

Класът лапот е особено податлив на късния блато, алтернарията и действието на жицата. Ето защо трябва да се обърне внимание на превантивните грижи за растението.

Таблица: заболявания, засягащи културата

болестсимптомилечениепредотвратяване
Късно гърло
 1. Болестта се проявява на листа под формата на кафяви петна.
 2. На обратната страна на плочите се появява бяло покритие.
Обработка в етап на образуване на пъпки с разтвор от 10 g меден сулфат и 10 литра вода (консумация - 8 литра на 100 m2)Узряване, отстраняване на листата.
Alternaria
 1. Храстите са покрити с тъмни петна.
 2. Когато копаят, клубените влизат в контакт с заразената почва. В резултат на това те също са покрити с петна, които започват да се увеличават по размер.
 1. Пулверизиране с течност от Бордо 1% концентрация 4 пъти на ден в продължение на една седмица.
 2. Лечение с лекарствения растеж (80 грама на кофа вода). Съставът се прилага два пъти дневно в продължение на десет дни.
 1. Пръскане с хранителни състави.
 2. Лечение с арцерид (20 g на 10 l).
ракНа издънки, корените и плодовете се появяват израстъци с различни размери (от 1 до 10 см). Външно, формациите приличат на съцветие на карфиол.За да унищожите фокуса на болестта, трябва да приложите карантинната инспекция.
 1. Съответствие със стандартите за напояване.
 2. Мястото, на което се намират болните растения, не се използва за засаждане в продължение на 3-4 години.
Rhizoctonia
 1. На кълнове се появяват кафяви язви, а след това болните растения придобиват черен цвят и умират.
 2. При възрастни храсти формират язви в близост до корените на шийката на матката.
Обработка на клубените преди засаждане с 1,5% борна киселина.Изкопаване на почвата, където гъбата, която причинява болести, е зимуване.

Фотогалерия: характерна за разнообразието от заболявания

Таблица: вредители от сорта

паразитидоказателстваМетоди на борбаПревантивни мерки
червеиЛарвите правят ходове в кореноплодни култури.Разпръскване на втулките с разтвор на табу (8 ml на 10 l).Унищожаване на пшеница върху легла (телени червеи се хранят с корените на това растение).
Колорадо бръмбарВредителят отвлича листата, оставяйки само ивици.Използване на Boverin (30 g на 10 L), битоксибацилин (50 g на 10 L) или урея (10 g на 10 L).Изкопайте почвата.
Картофени нематоди
 1. Развитието на храстите спира.
 2. Долните листа са боядисани в жълто.
 3. На корените се формират светло оцветени топки.
 4. Коренните растения не се образуват върху засегнатите растения.
Добавки към почвата през пролетта един месец преди засаждането на кореноплодни растения или след прибиране на лекарството Тиазон (0,5 kg на 10 m2). Този инструмент е затворен до дълбочина до 15 см.Съответствие със сеитбообращението.

Фотогалерия: насекоми, застрашаващи културата

Препоръки за събиране и съхранение на културите

Почистването на клубените се извършва през втората половина на август или началото на септември. Почвената част за 1-2 седмици преди процедурата е желателно да се реже. Това ще направи кората по-дебела и ще увеличи периода на съхранение на кореновите зеленчуци. При изкопаване на клубените се почистват от земята, след което се изсушават в продължение на три часа на открито. Това предотвратява гниенето на картофите.

жътва

След изкопаването на клубените трябва да изсъхне на открито

Реколтата се поставя в кутии или торбички и се съхранява в затъмнено помещение при 2-4 ° С. Кореноплодни растения трябва да бъдат защитени от слънчева светлина, тъй като това води до натрупване на вредно вещество, наречено соланин. Картофи от клас Лапот се използват за пържене, приготвяне на супи, пюре, картофи.

Важно! Консумацията на клубени, които имат зелен цвят, може да доведе до хранително отравяне, поради което тези области трябва да бъдат премахнати.

Препоръки от шофьори на камиони

Въпреки появата на много нови сортове, търсенето на картоф Lapot остава. Огородник го оценява за своята производителност и нетърпелива грижа. И според размера на кореноплодни растения, не всеки нов сплетен сорт може да съответства на този картоф.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com