BgDaHan.com

Леонбъргър: нюанси на съдържанието на "домашния лъв"

леонбергер

Леонбъргър е порода лоялни, безстрашни и общителен кучета, често наричани "семейни" кучета. Те са универсални, тъй като домашните любимци могат да бъдат използвани като спътник, пазач, пазач и спасител. Справянето с всички функции помага за висока интелигентност и издръжливост.

Описание и история на породата

произход

Кучета от породата Леонбъргер

Леонбъргър - добродушни и посветени пазачи

Съществуват две мнения за произхода на леонбергера. Официалната версия е, че основателят на породата е немският селекционер Хайнрих Есиг. През 30-40-те години на XIX век той си поставя за цел да изтегли кучетата с появата на лъв. Това животно беше изобразено върху герба на град Леонберг, в който живял кинологът. Консервирани архивна информация, която потвърждава, че Essig започва работа по създаването на породата пътя санбернар Бари, взети своя манастир на св .. Бернар, който е бил известен спасение в планините десетки хора от черно и бяло lendsirom.

В бъдеще работата по породата продължи чрез инбридинг - преминаване на тясно свързани лица. След това жълто-бял Св. Бернар и бял пиренейски планински овчар са участвали в образуването на Леонбергер. В резултат на това селекционерът успя да получи сребърно-сиво куче с маска. Главата и ушите на животното бяха черни. Кучето имаше издръжливост и плуваше добре.

През 1948 г. името "Леонбергер" за първи път се обявява официално сред кинолозите. Ректорът на сиропиталището Свети Бернар регистрира и описва породата. Тази информация може да се намери в музея на град Берн. Работата на Хенри Есиг по породата продължава. Кучетата, които произхождаше, имат различен цвят: черно-бяло, черно-бяло-червено, червено-кафяво, златисто-червено. През 1973 г. сребърен-сив цвят е отстранен от стандарта.

През 1890 г. е организиран първият клуб на любителите на Леонбергер. След 5 години беше приет стандартът за породата. В резултат на световните войни броят на кучетата намаля значително. През 1922 г. има само 5 души. Те са били използвани за възстановяване на породата. По това време е създадена племенна книга. През 1948 г. Леонберг създава нов клуб, чиито членове активно допринасят за отдиха на породата. В момента има около 8 хиляди души.

Има алтернативна версия: се смята, че породата е получена без участието на Св. Бернард. За тази цел се използват алпийски планински кучета, наречени леонбергери. Те са били развъждани в семейни разсадници от 17-ти век. Тези кучета изпълняваха охранителна и ловна функция. Това е техният Език използва в процеса на създаване на породата. През 1820 г. в детската градина на манастира "Св. Бернар" имаше само един мъж. Останалите кучета умират в резултат на епидемията от чума. Преживяното куче е използвано в развъдната работа на Essig. Бяха прекосили две кучки Леонбергер. Поддръжниците на тази версия твърдят, че породата е създадена въз основа на ловни и охранителни кучета от Леонбъргър, а не на базата на Св. Бернар. Има генетични изследвания, които поддържат тази версия.

стандарт

леонбергер

Леонбъргър се отличава с голямата и мощна структура

Височина при холката мъжки 72-78 см, за предпочитане е да се увеличи 76-78 см женски - 65-75 см, за предпочитане -. 70-72 кучета см варира 45-77 кг. Леонбергерите живеят 8-10 години. Черепът на кучето е мощен, с куполна форма. Окципитална част широка. Преходът от челото към муцуната е умерен. Носът е черен. Муцуната е удължена, но не е насочена. Устните са плътно затворени, имат тъмна пигментация. Челюстите са силни, ножица захапка е желателно, но вариант на щипци е също приемлив. Скулите се развиват леко.

Очите с овална форма, среден размер, цвят могат да бъдат светлокафяви или тъмни. Клепачите се стесняват плътно. Ушите са средно големи, засадени високо, висящи надолу, прилягащи към главата. Шията е леко разширена. Жлъчката се изразява ясно. Гърбът е широк и прав. Костите са мускулести. Крупата е широка, кръгла, с умерена дължина. Преходът до основата на опашката е гладък. Гърдите са дълбоки, широки и достигат до нивото на лактите. Коремът е леко опънат. Опашката е покрита с пухкави коси. Когато кучето се движи, леко се огъва.

Краката са силни и мощни. Предни крайници прав. Раменете са наклонени, дълги, мускулести. Лактите са близо до тялото. Пръстите са извити, с черни подложки. Задните крака са удължени. Лапите и ставите са прави. Хълбоците са дълги, имат силни мускули.

Козината е дълга. Незначителна вълнообразност е разрешена. Има дебел подкосъм. Структурата може да бъде средно мека или твърда. В гърдите и шията се образува яка. Предлагат се следните цветови опции: пясък, тен, жълт цвят и комбинации от тези цветове.

Важно! Необходимо е наличието на черна маска.

характер

Леонбъргър в тичането

Кучетата не показват агресия, са умни и послушни

Леонбъргър се отличава с резервиран, мек, весел, балансиран характер. Въпреки внушителния си размер, той е лишен от агресия и злоба, не е склонен да доминира. Леонбергер притежава всички качества, от които се нуждае едно куче. Той е приятелски настроен към децата и другите членове на семейството. Останалите животни са запазени. Не търси лидерство, но няма да се подчинява.

Тези кучета са много лоялни към собственика. От древни времена те са били използвани като пазачи, охраняващи добитъка или имуществото на собственика. Леонбъргър все още се справя добре с тази задача. В допълнение, кучетата са забележителни заради тяхната интелигентност. Въпреки външното равновесие, домашните любимци реагират бързо на възникващата опасност. В случай на заплаха за собственика или неговото семейство, леонбъргер незабавно ще влезе в битка с нарушителя.

Средната продължителност на живота е 8-9 години.

Видео: всичко, което трябва да знаете за породата

Как да изберем кученце

Леонбъргър кученца

Кученцата трябва да бъдат добре подхранвани и игриви

Собствениците на кучета препоръчват да се вземе кученце от Леонбъргър на 40-годишна възраст. По това време той трябва да лакира самостоятелно от купа. Обърнете внимание на външните признаци на бебето. Изберете кученце със силни кости, лъскава коса, дори лапи. Ако забележите нараствания по ребрата или кривината на крайниците, това показва, че бебето има рахит.

Клепачите трябва да са тъмни. Светлият розов или бял цвят показва анемия. Кучето изглежда с тегло 500 г. До 40 дни масата на тялото му се увеличава 10 пъти и е 5 кг. Също така се уверете, че екстериорът на родителя отговаря на стандартите на стандарта.

Грижа за кучето

Характеристики на съдържанието в апартамента

Леонбъргър и детето

Леонбъргър живее по-добре в просторна къща, отколкото в апартамент

Тъй като леонбъргърът има значителни размери, не е желателно да го държи в малък апартамент. Два пъти годишно тези кучета се насищат. През този период собствениците трябва да почистват всеки ден, да почистват мебелите и пода. Ако апартаментът има килими, те ще трябва да откажат. В условията на сух и топъл въздух в помещението молбата може да продължи през цялата година. Леонбъргър се нуждае от отделно място за сън и почивка. Това трябва да е зона далеч от нагреватели и климатици. Поставете матрака в дървото, пропорционално на неговия размер.

хигиена

Леонбъргър на прическата

Леонбъргър силно се хвърля и се нуждае от чести козметика

Вълна леонбъргър се шлифова 2-3 пъти седмично с метален гребен. По време на заглушаването, това трябва да се прави ежедневно. Перете кучето 1 път на месец. В случай на замърсяване, водните процедури могат да се извършват по-често, както се изисква. За да се грижите за косата на един леоневер, можете да използвате шампоани като Herba Vitae (Herba Vite), Doctor ZOO, BioVax.

Очи веднъж седмично, почистени с мека салфетка. Тя трябва да се навлажни във варена вода или слаб чай. Ушите се почистват със същата периодичност, като се използва навлажнена памучна подложка за тази цел. При здраво куче те трябва да са розови, без неприятна миризма. Ножиците се режат веднъж месечно.

Важно! Особено внимание трябва да се обърне на петия печеливш пръст, тъй като той не изтрива нокът, който често причинява дискомфорт на кучето.

Зъбите се почистват от плака 2-3 пъти седмично. За да направите това, инструменти като: Show Tootpaste Beef, Hartz, Dent Shild, BEAPHAR Dog-a-dent гел. Всеки месец покритието от вълна трябва да се третира с препарати от паразити. За това е подходящ инструментът Front Line или Advantix. Лекарството се прилага върху холката в количество от 4 ml. В рамките на 10 дни след процедурата кучето не се къпе. След като разговаряте с животното, трябва да измиете ръцете си със сапун и вода.

Как да се хранят с леоносач

Храна за кучета

Храната трябва да бъде балансирана

За хранене с леонбърг са подходящи както суха храна, така и природни продукти. Но те не могат да бъдат объркани. Съставът на индустриалната храна включва пълния набор от витамини и минерали, които животното изисква. Също така използването на смеси позволява спестяване на време за готвене. Кучето трябва да се хранят само със следните съединения: Клуб 4 лапи, Bosch, Royal Canin.При хранене с естествена храна диетата трябва да бъде балансирана. Леонбергер трябва да получи:

 • - постно месо - телешко, говеждо, пуешко, пилешко, козе месо (желателно е да се налива вряла вода, за да се изключи възможността от инфекция с хелминтите);
 • варена морска риба без кости;
 • ориз и елда каша;
 • зеленчуци - домати, тиквички, моркови, цвекло, тиква;
 • ябълки;
 • 1 ч.л. всяко растително масло на ден;
 • кефир, ризаченка, извара;
 • хрущял;
 • костни ръбове.

Кучетата са противопоказани:

 • пушени продукти;
 • колбаси;
 • агнешко, свинско;
 • Кости на птица;
 • тестени изделия;
 • пържена, сладка, солена храна;
 • бобови култури;
 • картофи;
 • подправки.

Морковете трябва да се дават в сурова форма. Това ще помогне за почистване на зъбите. Същият ефект се характеризира с хрущял. Възрастният Леонбъргър е на повече от 3 години хранен 2 пъти на ден, до 7 месеца - 3 пъти, до 4 месеца - 5-6 пъти.

жаба

Леонбъргър на разходка в снега

Леонбъргър се нуждае от разходки

Леонбургер трябва да бъде изнесен на улицата 2 пъти на ден. Продължителността на разходката трябва да бъде 1 до 2 часа. Тези кучета не се нуждаят от много упражнения. Но разходките не трябва да бъдат пасивни. С Леонбъргър можете да управлявате или да работите върху развитието на отбори.

Също така обичат да плуват. Благодарение на дългия палто и плътния подкосъм, кучетата могат да ходят в мразовито и дъждовно време. Но високата температура на въздуха ги кара да изпитват дискомфорт. Следователно през лятото Леонбъргър трябва да ходи сутрин и вечер.

Бременност и раждане

Леонбъргър и кученца

Когато раждате, трябва да помогнете на вашия домашен любимец

В женската носилка Леонбъргър се ражда на 5-6 кученца. Бременността трае от 57 до 72 дни. Определянето на степента на външните признаци може да бъде от втория месец. Зърната на кучето набъбват и стават розови, корема се увеличава. В процеса на раждане, трябва да сте близо до кучката и да й помогнете. Това ще изисква:

 • няколко чисти листа;
 • салфетки;
 • по-топло;
 • ножици;
 • медицински алкохол;
 • резба;
 • кутията;
 • басейни.

Подгответе кучето за място, покрийте го с листа и кърпа. 1-2 дни преди очакваната дата, започнете да измервате телесната температура. Намаляването на нивото до 37 ° C показва подхода на раждането. Това се доказва от неспокойно поведение на жената, което може да хленче, да изстърже пода с лапи и да откаже да ходи. Нарежете косата на корема на кучето и близо до ануса. Процесът на раждане започва с неправилни контракции на матката. Този етап може да продължи един ден. Тази кучка не може да бъде хранена по това време, в противен случай тя ще повърне.

На втория етап започват опитите. Тогава водите напускат, се ражда кученце. Трябва да върви напред с главата и предните лапи. Амниотичната мембрана трябва да бъде разкъсана, а след това отстранена от бебето. Пъпната връв се отрязва на разстояние 2-3 cm от корема. При кървене тя е обвързана с нишка. Кученцето се дава на кучето, което го облизва, стимулиращо дишането.

При появата на следващото бебе първото може да бъде поставено в кутия с бутилка с топла вода. Температурата в кутията трябва да съответства на 28 ° C. Последва събрани в басейн. Ако кучето иска да ги изяде, позволете ми да взема 1-2. Те съдържат необходимите хранителни вещества.

Образование и обучение

Леонбъргър за тренировка

Леонбъргър започва да се възпитава още от ранна възраст

Леонбъргър има високо ниво на интелигентност. Лесно се учи и тренира. Възпитанието на кученцата започва с 2-3 месеца. Той се научава да отговаря на прякора, да изпълнява хигиенни процедури, да въведе мястото за отдих.

Можете да започнете активно обучение от 3 месеца. Кучето е преподавано уменията да се движат до собственика с помощта на командата "в близост!". Изслушване "За мен!" Тя трябва да се обърне към господаря, след това да се върне на предишното си място. В командата "Aport!" Кучето носи определен обект.

Научете леонбъргер да не приема храна от ръцете на непознати. Също така, той трябва да изпълни командите "Stop!", "Lie!", "Sit!". Кучетата имат бдителни качества.

Важно! Темперамен темперамент не засяга пазителските качества на Леонбъргер, той внимателно защитава своите господари и територия.

Видео: леонбергер обучение

Болести и инокулации

Леонбъргър в леглото

Леонбъргър е податлив на някои често срещани заболявания

Леонбъргър се счита за здрава порода. Но тези кучета се характеризират с болести. Те включват:

 • дисплазия на ставите - деформация на ставните стави;
 • остеосарком или "рак на костите";
 • рахит - крехки кости;
 • артрит - възпаление на ставите;
 • еозинофилен остеомиелит или "болезнен растеж" - възпаление на ставите, което има идиопатични причини;
 • завой или завой на века (се развива поради неправилно образуване на тъкани, изразено в изсушаване на лигавицата или увреждане на миглите);
 • Синдром на Адисън - нарушение на надбъбречната активност;
 • кривина на червата или стомаха;
 • анемия - намаляване на хемоглобина и намаляване на броя на червените кръвни клетки.

За да се увеличи устойчивостта на тялото към определени заболявания, кучето се ваксинира съгласно следната схема:

 1. В рамките на 1.5 месеца, животното се ваксинира срещу аденовирус, хепатит, ентерит.
 2. В рамките на 2 месеца се добавя ваксина против гадене.
 3. След 2 седмици се извършва реваксинация.
 4. На 6 месеца кучето се ваксинира срещу същите заболявания.
 5. Допълнителната ваксинация се извършва с периодичност от 1 година.

Фотогалерия: жителите на живота

Отзиви на собственика

Балансирана, спокойна, идеална девойка за деца, любезна, лоялна, непретенциозна. Търсите порода, която не е склонен да доминират, не се нуждае от тежките тренировки, които ще пазят къщата, децата, но не и агресивен. Hera отиде в трета нашата година, на нейната героиня не вдишвайте, ние не го имам от началото да се докаже кой е основната къща, това е тяхното вродено чувство, не изисква специална подготовка, тя разбира всичко от нивото на ежедневната реч.

честен

http://otzovik.com/review_1373681.html

Имам леон. За да го защити, трябва да бъде преподаван. Децата ми не се страхуват от церебрална парализа и играят автоти.

Маша В

https://forumhouse.ru/threads/236782/

А моят азиатски селекционер беше, и познаваше съпруга си, а останалото силно захапа! А моята Алиса леонбъргър! Тя е умна, красива и новачка, а фигурата й е като модел!

Yanata

http://mychko.ru/forum/viewthread.php?tid=1028

Леонбъргър е твърдо, любезно, верен и непретенциозно куче. Но при поддържането му е необходимо да се вземат под внимание особеностите на здравето на животното. И също така да вземете предвид големия размер на Леонбъргър. В малък апартамент може да има трудности със съдържанието.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com