BgDaHan.com

Работи в края на сезона

През октомври, като правило, сезонът на дахите свършва. Трябва да се подготвям за зимни къщата и градината, за да почисти инвентар и ... не забравяйте да сложите нещо в цветната градина и зеленчукова градина. Сега е времето: Първо, можете да се пести енергия през пролетта, и второ, в резултат засадени зимата растения много по-рано, на трето място, семената на много култури, които изискват стратификация, в противен случай просто не покълнат.

Стратификация - поставянето на семената за известно време (1 до 8 месеца, в зависимост от вида) във влажна студена среда.

Точното време

най-доброто време за под-зимни култури - със създаването на стабилно охлаждане. Въпреки че някои култури могат да бъдат засети и по-късно, малко преди появата на снежната покривка. По правило горният слой на земята по това време вече е замръзвал. За семена това не е ужасно, но обработката на почвата го прави много трудно. Ето защо е смислено да се подготвят предварително легла за сеитба и бразди в цветна градина. Предварителна нужда от складиране и материал, на който ще поръсите семена.

През есента малко повече семена се засяват от вената, но не толкова дълбоко. Те правят това, като се има предвид, че някои от семената не могат да се изкачат, но с топенето на снега те ще потънат по-дълбоко във водата.

През зимата се образува твърда кора върху почвата, през която семената трудно могат да проникнат. Затова те се поръсват с тънък слой торф или хумус. Поливането на есенни насаждения е невъзможно: неочакваното затопляне може да доведе до проникване на семена във влажна среда. И през пролетта ще имат достатъчно размразена вода.

За да цъфне по-рано

Сеене на цветя за зимата ускорява цъфтежа за 1-3 седмици. Но можете да ги накарате да се събудят и да цъфтят още по-рано. За да направите това, през пролетта, преди засаждането, след като снегът слезе, поставете дъгите и ги покрийте с филм.

Сеене на цветя за зимата

Между другото, този метод ще помогне да се избегне отглеждането на кълнове. Засадени през зимата, астерите цъфтят почти едновременно с тези, засадени с разсад от март насам. Друго предимство на podzimnih разтоварвания - висока устойчивост на неблагоприятни метеорологични условия и болести.

едногодишни

Много цветя могат да се размножават чрез самозасяване. Но офертата стреля повечето от тях не издържат на пролетни мразове и да умре. Затова препоръчваме да се засяват при зимни макове, Alyssum, астри, метличина, дъх на бебето, godetsii, Iberis, невен, космоса, lavateru, Nigella, eschscholzia и др.

Матове за вратиТези цветя не обичат трансплантацията, по-добре е да ги посеете незабавно на постоянно място в цветното легло. Ако стрелците са прекалено приятелски, те трябва да бъдат отрязани. Но астерът през пролетта трябва да бъде покрит с филм.

трайни насаждения

Семената на някои трайни насаждения изискват стратификация, така че те трябва да се засяват през зимата. Разбира се, те могат да бъдат намокрени и поставени в хладилника за 1-3 месеца. Но е по-добре да ги посеете през есента незабавно на постоянно място.

Изискване на стратификация лавандула, тинтява, Aquilegia, делфиниум, иглика, кукуряк, верни циклама и други. Карамфил, гайлардия, плюскавиче, doronicum, лупина, камбанка и persikolisgny, лайка, бял равнец, Arabis, erigeron, а други могат да бъдат засети през пролетта, но podzimny засаждане е за предпочитане: растенията ще бъдат по-силни и по-устойчиви на неблагоприятни фактори.

Ранна градина

Практиката показва това засети под зимните зеленчукови култури давайте добиви с 1-2 седмици по-рано от тези, засадени в средата на април. И повечето от нас правят първото кацане на майските празници.

Преди всичко, свинете листа маруля, копър, магданоз, целина. Добър резултат се получава, когато подсимнем сее моркови.

И, разбира се, не забравяйте за зимен чесън. Можете да засаждате и семена от лук, но трябва да бъдете потиснати малко повече, отколкото при пролетното засаждане.

Допълнителен разум

Има смисъл да се засажда за зимни семена от студено устойчиви растения, които са изтекли в срока на годност. Първо, в един топъл апартамент за зимата, кълняването им ще намалее сериозно, и второ, през пролетта ще видите дали има кълнове, а ако няма такива, можете да посеете пресни семена.

ревен

Тази култура се засажда през есента, през септември. Можете да посевите семена, но е много по-удобно да копаете и да споделите коренището. Те го завеждат в предварително подготвена зона, където няма застой на вода.

Не забравяйте, че ревенът расте на едно място в продължение на 8-10 години, неговите коренища са големи, мощни. Ето защо, почвата е изкопана дълбоко и прави голямо количество хумус и компост.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com