BgDaHan.com

Непретенциозно разцепване: нюанси на грижа за африканска красота

Clivia

Clevia - красиво цъфтящо растение, елегантно и луксозно. Отглеждането на цвете у дома е много по-лесно от орхидея или друго екзотично растение, но цъфтежът му не е по-елегантен. В допълнение, clivia е привлекателен не само цветя, но и мощна сочна зеленина. Как да се грижим за една екзотична красота?

Съдържание

Хабитат и външен вид на Cleavia

В природата, растение в растениевъдство и крайбрежни зони в Южна Африка се среща clivia - растение, принадлежащо към семейство Amaryllis. За едно и също семейство принадлежат Haemanthus, gippeastrum и беладона, Clivia, но значително се различава от своите колеги, тя нямаше крушки, като останалите членове на семейство Кокичеви. Цветът развива коренище, към което са прикрепени листовите плочи, уплътнени в основата.

Специфична особеност на разцепването е, че неговите листа от тъмно зелен лист от фигурка, формират фалшив ствол, плътно се прегръщат един друг. Cleavia произвежда цвете скок, върху който се оформя съцветие, съставено от няколко десетки цветя, които постепенно цъфтят. Благодарение на това периодът на цъфтеж на африканската красота трае доста дълго, от три до четири седмици.

Не е много трудно и обезпокоително да държиш улики в апартамент, въпреки че цветът е доста капризен по време на цъфтежа. Но ако следвате няколко правила, за да се поддържа и организира необходимите условия по време на периода на покой Clivia годишно, ще ти благодаря изключително ефектен цъфтеж през зимата - по време, когато толкова лишена от ярки цветове.

Clivia

В природата, clivia се намира в южната част на африканския континент

Klivia vs Vallota: как да различаваме растенията

Доста често уликата се бърка със стената, въпреки че растенията се различават значително един от друг. Основната характеристика на clivia е липсата на крушка. Тя има къса, дебела коренище и каота има удължена крушка с кафяви нюанси. За разлика от разцепването, vallota има тънки дълги листа, нараства един по един, а цепнатините имат по-големи остриета и вентилатор.

Цветовете са доста големи и червени на цвят, средно по 5 парчета на единия крачол. Палитрата на цветята на Cleavia е от жълто до яркочервено, цветята му са по-малки, върху педала има от 10 до 40 парчета. Друга характеристика на clivia, която го отличава от vallota, е портокалов сок. Ако отрежете листа, тогава на среза ще се появи оранжева капчица.

Wallot

Валлото има червени и сравнително големи цветя, на педала те са средно по 5 броя

Вид разнообразие на цвете

Като декоративно растение за декориране на интериора, разцепването се отглежда дълго време, въпреки че няколко вида са открити само през 21 век:

 1. Районът на Cleavia е красив (благороден) - нос на Южна Африка. Заводът е нисък и компактен, достига височина 30 см. Листните плочи на цепнатината са красиви широки (до 6 см), тръбните цветя формират унвелиформена съцветие. Растението има елегантни цветя със зелени върхове. Техният брой достига 50-60 парчета на един педал.
 2. Cleavia cinnabar (Miniat) расте в провинция Natal в Южна Африка. Растението най-често се среща в закрити цветя. Цветът достига височина 0,5 м, има широки месести листа, събрани от вентилатор. Цветя, събрани в чадър от 10-20 парчета, оранжево с жълт център.
 3. Clivia Garden е кръстен на Робърт Гардън, майка на британската армия, която я е открила в южноафриканската провинция Натал. Предимно расте в планински райони. Clivia Garden се различава от другите видове на това растение с по-светъл цвят на листа и тръбни цветя от светло оранжев оттенък, докато върховете на венчелистчетата са оцветени в зелено.
 4. Разнообразие от clypeia cinnabar - Citrine. Разликата е в цвета на цветята. Цитрин има деликатни цветове от сметанов жълт цвят и жълти плодове.
 5. Хибридът на разцепването на clytivtiflora се получава като резултат от преминаването на Cleavia Miniat (цинабар) и благороден (красив). Растението има многобройни тесни цветя с тубуларна форма на светлочервен цвят.
 6. Голямо растение, достигащо 1,8 м, е мощна или блатна цепнатина. Растението предпочита блатисти, влажни места, поради което получава второто си име.
 7. Кливиа беше изненадващо открита от ботанистите съвсем наскоро - през 2002 г. в северозападната част на Република Южна Африка. Растението е фотофилозно. Добре толерира както сушата, така и малките студове. Листните плочи имат тъмно кафяв цвят в основата, в средата на листа има бяла лента.
 8. Голямо растение, достигащо един метър на височина (индивидуалните екземпляри достигат до три метра), - кълнящата стъбло расте в източните и северните провинции на Южна Африка. Цветето предпочита бедната скалиста почва. Поради големия си размер, той се отглежда главно в оранжерии.

Фото галерия: видове разцепване, популярни в домашни цветя

Таблица: Условия за успешен растеж на растенията при стайни условия в зависимост от сезона

Пролет - лятоЕсен - зима
осветлениеKlivia обича доброто осветление, но през горещите летни дни трябва да бъде засенчена от пряка слънчева светлина. В противен случай листата Cleivia може да се изгори. През лятото можете да вземете растението на чист въздух, той расте страхотно в градината и на балкона.През есента и зимата Cleavia съвършено понася поничка, допълнително осветление не се изисква.
температураНай-удобната температура за развитието на ключа по време на активна растителност е - 20-25 ° C.Заводът се нуждае от прохлада (12-15 ° C), който започва през октомври. Когато разцепването започне да се събужда след период на почивка и освобождава цветна стрелка, температурата на съдържанието трябва да се повиши до около 20 ° С.
Влажност на въздухаНивото на влага не играе съществена роля за Cleavia. Той перфектно толерира сухия въздух на стаята. Когато на листовите остриета се появи прах, изплакнете с влажна гъба. Това количество влага ще бъде достатъчно за растението.Не се изисква допълнително овлажняване на ключалката.

Характеристики на засаждане и трансплантация на цвете

Подробно описание на процеса

 1. Соковата и месест корен на Cleavia лошо понася трансплантацията. Повредени по време на процедурата корените могат да гният, така че цветът рядко се трансплантира (веднъж на всеки две или три години). Индикатор, че растението се нуждае от трансплантация, е корените, които се появяват от дренажните дупки.
  Кореновата корена

  Здравите корени на clivia са сочни и месести

 2. Clivia се развива добре в тесен саксия, затова вземете малък контейнер за растението, равен на обема на кореновата система.
 3. За да премахнете цветето от стария контейнер, леко натиснете стените. Завъртете листата надолу и отлепете гърнето, като държите цветето зад листата. Изпълнявайте процедурата много бавно, като се опитвате да не нарушавате корените.
 4. Ако все още възникнат такива проблеми, лекувайте счупените корени с активен въглен или дървесна пепел и го оставете да изсъхне малко. Добър резултат е третирането на корените със светлорозов разтвор на калиев перманганат. Спуснете разцепването в нея за 15 минути, след което нанесете праха на повредените корени с ударени въглища.
  Трансплантация на Клавиа

  Klivia болезнено толерира трансплантацията, така че най-добре е тази процедура да се извърши чрез трансбордиране

 5. Загубата на корена е естествен процес за разцепването, поради което по време на трансплантацията могат да се видят гнили корените. Нарежете ги с чист нож, третирайте с калиев перманганат (задръжте корените в продължение на 15 минути в леко розов разтвор) и прах с наситен активен въглен.
 6. В дъното на саксията, изсипете слой от експандирана глина, чакъл или счупени тухли. Дренажният слой трябва да е достатъчно голям (4-5 см), така че водата да не се задържа в контейнера, тъй като прекомерната влага е фатална за разцепването.
  Трансплантация на Клавиа

  Cleavia не толерира стагнация на влагата, затова прави добър дренаж

 7. За успешното израстване на красива Cleavia се изисква слабо кисел субстрат (рН около 6). Почвената смес може да бъде направена самостоятелно. Вземете тревата или листото (две части), добавете една част от горния торф, една част от хумуса. Поставете субстрата суперфосфат (2 супени лъжици на пот от 5 литра). За отслабване можете да добавите вермикулит. Смесете внимателно всички съставки.
 8. За разцепването е подходяща и готовата смесена почва, продавана в специализирани градински магазини. Обърнете внимание, че трябва да има рН от около 6, т.е. да е леко кисело. Индикаторът за киселинността на почвата е посочен от производителите на опаковката. Можете да използвате готовата почва за Amaryllis за засаждане на clivia, а субстрата за орхидеи също е подходяща.
  приземен

  Грундът за разцепване изисква светлина, хлабав и дишащ

 9. Изсипете малък слой почва върху дренажа и поставете растението. Много леко разпространение на корени и излейте почвата, леко грундиране. Почвата леко навлажнява и оставя почистването без напояване в продължение на две седмици.
 10. Достигайки улика в магазина, цветът не трябва да се трансплантира веднага, тъй като лесно може да бъде разрушен. Отстранете малка част от субстрата отгоре и изсипете свеж хранителен грунд.
 11. Ако не сте сигурни, че разцепването успешно ще прехвърли засаждането, то най-добре е да не се трансплантация на растението, а да се направи трансбордиране. Внимателно изваждайте цветето от гърнето с глинената бучка (разклатете земята и изплакнете корените, които не са необходими). Поставете нов контейнер с добър дренаж и запълнете кухините с хранителни вещества. Трансбордирането трябва да се извърши, ако всички корени на цепнатината са здрави и не е необходимо да се премахват изгнилите части.
  Претоварване на клеавия

  Когато претоварвате, извадете кълвача от гърнето, без да унищожавате керамичните съдове

Видео: как да трансплантация на клиника правилно?

Съвети за грижата

Характеристики на поливане и хранене

Заводът не обича прекомерното навлажняване, така че поливането е необходимо умерено. Почистете почвата само след като горният слой на субстрата в контейнера е изсъхнал. Самата Klivia предупреждава, ако прекалявате с поливане, върховете на листовите остриета придобиват кафяв оттенък и земята започва да се гние. Спрете да напоявате растението и когато почвата е напълно суха, започнете да напоявате клизма според правилата.

Нанесете подложката веднъж седмично с мека вода. За да направите това, водата от чешмата трябва да се вари и се оставя да се утаи за 24 часа. По време на образуването на пъпки броят на поливането трябва да се увеличи. Не позволявайте прекомерна влага, ако по време на напояването се появи вода в тигана, не забравяйте да я излеете.

За да почистите цъфтят ярко и изобилно, то изисква голямо количество минерални и органични вещества. Сменяйте въвеждането на различни видове торове на всеки две седмици през пролетно-летния период. Последното хранене се извършва един месец преди периода на "сън" - в началото на септември.

Топ дресинг за Cleavia

Добавете торове към водата за напояване

Добър резултат е използването на сложни торове за цъфтящи растения, например Fertik или Agricola. За да се правят органични вещества в почвата, препаратът Biohumus е подходящ. Добавят се няколко капки от тор в течна форма към водата за напояване или чаена лъжичка торове пелети в 2 литра вода (концентрация на различните лекарства е различен обаче следват инструкциите указани от производителя на опаковката). Приложете торове само в влажна почва, в противен случай можете да изгорите деликатните корени на Cleavia.

Периодът на почивка

През периода на празника Cleavia, който започва около октомври, не е необходимо да се захранва растението. Също така, честотата на напояване трябва да бъде намалена няколко пъти, навлажняване на почвата само в случай на спешност, ако глиненото комо е напълно изсъхнало. Този период трае по-различен от растението старо и по-голямо, толкова повече се нуждае от дълъг период на почивка.

Период на спокойствие за Cleavia

Колкото по-старите и по-големи са растенията, толкова по-дълъг е периодът на почивка, от който се нуждае

В периода на цъфтеж на Cleavia: как да направите африкански цвят цъфтят

За да получите богат цъфтеж, се нуждаете от период на почивка в рамките на един до два месеца. Самият растение ще разбере кога е свършило: разцепването ще изхвърли цветето. Този момент не може да бъде пропуснат, тъй като за цъфтящата Cleavia е необходимо да се създадат допълнителни условия.

Първо, увеличете температурата до + 20 ° С. На второ място, е необходимо да се увеличи количеството и обема на напояването, като се избягва стагнацията на водата. Klivia не обича да бъде нарушена, обърната или пренаредена по време на периода на цъфтеж. Следователно, всички по-горе процедури трябва да се направи преди появата на пъпки.

Cleavia, като правило, цъфтят през януари или февруари, цъфтеж трае около три до четири седмици.

Ако цъфтежът не е настъпил или растежът на педала е спрял, тогава не сте осигурили красивото си разцепване с прохлада и частичен сянка по време на периода на "сън". Ситуацията може да бъде коригирана. За да направите това, преместете разцепването в продължение на един месец на хладно сенчесто място и то може да цъфти дори през пролетта.

Втората причина за липсата на цъфтеж е прекаленият контейнер, в който е засадено разцепването. Изчакайте, когато корените му напълно ще тъкат пръст, а растението със сигурност ще ви зарадва с изобилен цъфтеж, но вече през следващия сезон.

Когато разцепването изчезне, подстрижете стъблото за цветя и създайте друг кратък период на почивка за него, преместете го на хладно, но светло място, например на стъклена лоджия. С настъпването на пролетта започнете да захранвате растението. Мястото за поддържане на разцепването в този момент трябва да бъде топло при температура около + 25 ° С.

Цъфтежа на Cleavia

Разцветът на Cleavia трае около месец

Таблица: Грешки, които позволяват на производителите да се грижат и как да се коригира ситуацията

Производителите на цветя смятат клиниката за доста нетърпеливо растение, но независимо от нейната нетърпеливост към условията на задържане, тя може да страда от неправилна грижа.

знакпричинаКак да го поправите
Листата стават жълти и сухи.Естественият процес на стареене.Няма нужда да се предприемат никакви мерки, а вместо мъртвите листа да се развиват нови.
Липса на поливане или излишък.Извадете растението от гърнето и проверете корените. Трансплантирайте разцепването чрез премахване на изгнилите корени и намаляване на броя на напояванията.
Заводът не се чувства добре, след като се е преместил на ново място или в резултат на трансплантация.Опитайте се да не нарушавате растението (или го правете колкото е възможно по-малко), не завъртете и не движете клизма на друго място по време на периода на цъфтеж.
На листните плочи имаше петна от кафяв или светъл нюанс.Clevia получи слънчево изгаряне.Пристете цвете от пряка слънчева светлина.
Листата са бледо зелени на цвят.Недостатъчно предлагане.Направете торене редовно, редувайте органични и минерални сложни торове.
Сгънати листови плочиКорените са повредени по време на трансплантацията.Спрете поливането, докато субстрата в съда напълно изсъхне. След 1-2 дни възобновява поливането, като прави процедурата правилно.
Върховете на листата са кафяви.Прекомерна влага.Намалете броя и обема на поливането.

Таблица: вредители и заболявания на clivia, мерки за превенция и лечение

Болестите и вредителите много рядко дразнят африканската красота. Най-често срещаното заболяване е сивото гниене, а от вредителите той атакува защитени листни въшки и мелибуг. Появата на вредители и болести е по-лесно да се предотврати, отколкото да се отървете от тях, така че да се грижите правилно за растението и да не пренебрегвате превантивните мерки.

Име на болестта или вредителяКакто се проявяваКак да се лекуватеПревантивни мерки
Сиво гниенеЛистата се появяват в сив цвят и тъмни кафяви петна по корените.Ударете засегнатите области с чист нож. Корените измиват и потапят растението в разтвор на Topaz. Времето за обработка е един час.Вода с разтвор на Федазол. Броят на леченията е три: през пролетта, в началото и в средата на лятото.
Защитен въшки (брада)На листовите остриета се появяват кафяви листни плаки.Нежно почиствайте петна и изплакнете листата със сапунен разтвор. След половин час подредете топлия душ clivia.
Лекувайте с Aktar или Actellik 3 пъти на интервали от 7 дни.
 1. Периодично проверявайте не само clivus, но и съседни цветя. На закрито растенията, засегнати от ножницата, трябва незабавно да бъдат изолирани.
 2. Периодично избършете лопатките с влажна гъба.
Прашен кефалНа листовите остриета и издънките в корените се появяват топки с мръсен бял цвят, подобни на ватираните.Почистете листовете от двете страни с алкохол и напръскайте с инсектициди, например с наркотиците Aktara.
 1. Гледайте за влажност, не позволявайте влагата да застане на стагнация.
 2. През лятото изведете завода на чист въздух.

Как да разпространяваме растение?

Основните методи за възпроизводство на clivia са вегетативни (отделяне на деца) и семена. Първият метод е много по-прост. Освен това е възможно да се получи млад цъфтящ завод следващата година. Но методът на семена за отглеждане на clivia също има предимство. Растенията се получават повече, а посадъчният материал е по-здрав и по-малко податлив на заболяване.

Възпроизвеждане от странични слоеве (деца)

 1. По време на активния растеж цветът растат няколко деца, които могат да бъдат отделени от майчиното растение по време на трансплантацията. По време на отделяне на децата от майчината течност, те се нуждаят от 3-4 листа върху тях.
  Възпроизвеждане на clivia вегетативно

  Klivia дава много деца, от които можете да получите нови растения

 2. Извадете карамел от гърнето и изплакнете корените в топла вода. Направете го внимателно, тъй като месестият корен е доста крехък. Отстранете част от коренището с бебето, като използвате процедурата за чист нож, ножица или клечка.
 3. Нарежете праха с наситен активен въглен. Ако има изгнили корени в майчиното растение, след това ги лекувайте, поставяйки разтвор на калиев перманганат в слаб разтвор за една четвърт час.
  Възпроизвеждане на clivia вегетативно

  Децата от майчиното растение могат да бъдат разделени с нож, ножици или шлифовъчни машини

 4. Засадете децата в малки саксии (пластмасови чаши с капацитет 200 ml) и поставете на топло и добре осветено място. Грижа за разсад, както и за по-стари растения.
 5. За първи път бебетата ще цъфнат за 2 сезона.
  Възпроизвеждане на clivia вегетативно

  Грижа за разсад, както и за по-стари растения

Семенен метод на възпроизвеждане

 1. Klivia свързва семена (плодове), докато за тяхното производство се изисква да прах цветя от две растения. Това се прави с мека четка или памучен тампон. На сутринта леко се изсипваме по тичинките, а после помазваме прашеца от пръчката на второто растение.
 2. Ако цветята се накисват, ще се появи зелен яйчник. Когато се втурват, плодовете придобиват оранжев или червеникав оттенък и стават меки на допир. Семената зреят дълго време (до 10 месеца), така че бъдете търпеливи.

 3. За да не загубите семената на clivia, свържете плодовете с мрежа.
  Семенен режим на възпроизвеждане на clivia

  За да не загубите семената на clivia, свържете плодовете с мрежа

 4. Когато плодовете станат червени и меки, ги съберете и ги обелете.
  Семенен режим на възпроизвеждане на clivia

  Семена от Cleavia се намират в плодове

 5. Изгответе семената. Поставете ги на мокър ваден диск и покрийте горната част с втората. Поставете контейнера със семената на топло място.
 6. Получените семена clivia трябва да бъдат засадени на дълбочина 1 см в плитка купа, пълна със смес от торф и пясък.
 7. Можете да засадите неотворени семена, но първите издънки в този случай ще се появят само шест седмици след засаждането.
  Покълнали семена от цветя

  Първите издънки се появяват след 1,5 месеца

 8. Периодично навлажнете семената със семена. Не изсъхвайте и не запълвайте.
 9. Когато се появи първият лист, разбийте разсадите в отделни пластмасови чашки. Дръжте младите растения топли през цялата година (първите четири сезона не трябва да уредят почивка за крехки разсад).
  Разсад на клеавия

  Когато се появи първият лист, потопете разсадите в отделни чаши

 10. Първият период на почивка за малък разпад (хладно място и спиране на поливането) може да се уреди само четири години след засаждането на семената. По това време една трета от разсад, отгледана от семената, може да цъфти.
  Разсад на клеавия

  Растенията от семена ще цъфтят за четвъртата година

Прегледи на любителите на цветя

Видео: Разцепване - нежна красота в къщата

Очарователната Cleavia цъфти през зимата, когато нямаме ярки цветове. Нейните цветя са грандиозни и изискани, така че си заслужава да имате африканска красота вкъщи, особено след като растението е непретенциозно в грижите и може да се наслаждава на изобилен цъфтеж всяка година.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com