BgDaHan.com

"Очарователна уста" на еустома

Това име, преведено от латински, има Еустома. И също се нарича: синьото синьо камбанче, ирландската роза, lisianthus е разпръснат. Тази многогодишна билка е една от най-декоративните в семейството на Гентиан. Разрастваме го основно като годишен.

За първи път видях еустома в каталога на Интерфлора. За пенсионера, семената не бяха евтини, но красотата на растението на снимката ме удари - нежни, многоцветни класически рози. Благодарение на авторите на каталога за печатни съвети за засаждане и грижи за растението. След като го прочетох, аз не се поколебах и включих еустома в реда.

Получих пакет с надписа "Естома е прекрасен", а в него - 10 семена. На 29 февруари тя ги засява в саксия, пълна с закупен субстрат за сенполия - тя е лека, паста. На съветите поставете семената на мокрото място в банята, натиснати малко, покрити с прозрачен филм и поставени на светъл праг. Между другото, всичко за банята закупено в магазина DREYA. За да бъда честен, нямах големи илюзии за това, което може да стане толкова красиво, колкото и на снимката, тъй като цветните торби често са измамни.

Минало време, внимателно намокрях реколтата, проветрявах, свалих целофан. След 12 дни семената покълнаха и бавно започнаха да се превръщат в кълнове. Аз се зарадвах и продължих да наблюдавам растежа им и да се грижа за тях. Сеянето и грижите за еустома напомнят за отглеждането на петуния, така че те не вършат много работа за мен.

Еустома у домаКогато всичките 10 семена стават растения в 2 листовки, аз ги нарязах на пластмасови купчини на едно растение. През този период Еустома сякаш беше замръзнала, растежът й спря: се оказва, че изгражда кореновата система. С течение на времето растенията растат и ги пусках в 5 саксии в 5 постоянни саксии. Съдовете бяха отведени до дачата и те стояха на разхвърляна сянка на откритата веранда. Изливах ги умерено, веднъж седмично ги храних със сложен тор, често пръскан от пулверизатора, увеличавайки влажността на въздуха и работата ми беше възнаградена с появата на пъпки. Първо, на върха се появи една централна пъпка, след това няколко странични пъпки и повече от месец те цъфтяха и ние се радвахме, възхищавайки се на шикозната растителност. На правия стъбло се издигаха широко сивкаво-сини листа, а на върха - такива елегантни цветя, които духът завладяваше от такава красота. Цветовете съответстват на каталога: розово, бяло, лилаво. Едно цвете, което оставих на семената, а останалото след отстраняването на цъфтежа.

През сезона еустомата не се разболя. По едно време се появила бълха, както на петунията, и аз третирах растенията с Актара.

Когато в есента бяха транспортирани саксии с растения, закачените кутии скоро узрели, а аз събирах семена - имаше много от тях. Надявам се, че кълняемостта ще бъде отлична, но тъй като това е хибрид (F1), не е факт, че майчините признаци ще се повтарят. Все пак рискувам, ще сея и ще се надявам за най-доброто.

Наскоро прочетох, че не е лесно да се отглеждат еустома. Но от моя собствен опит бях убеден: ако се опитате, това изобщо не е трудно.

ЕА Кирилова, г-н Ахтирка

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2022 BgDaHan.com